Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2007 17:38 - Изкуството да общуваме!
Автор: queenestir Категория: Други   
Прочетен: 14519 Коментари: 18 Гласове:
0



image
Всеки един от нас е заобиколен от хора и живее в своя малък свят. И всекидневно общуваме, кой с по-голям, кой с по-малък кръг от хора. И искаме или не, сблъскваме се с действителността, а тя не е само мир, хармония и красота, но и злоба, завист и омраза...

Нищо ново под слънцето! Така е! Всичко ново е отдавна забравено старо! Така, че и аз нищо ново няма да измисля и напиша. Само ще споделя с вас мойте мисли, ако ви допаднат - добре, ако не - пак добре! Напълно разбираемо, хората сме различни и имаме различни гледни точки - в това няма нищо лошо! Важно е, обаче, в такива моменти, когато имаме различия, да общуваме с много такт и внимание, и да се опитваме да проявим разбиране към гледната точка на другия, без да се нараняваме!
Много е лесно да общуваме с хора, които имат нашите виждания, интереси, поглед върху нещата. Които ни подкрепят във всяка една ситуация, независимо какво е решението ни. Които ни се възхищават и така да се каже, ласкаят егото ни. В такъв случай всеки се стреми да достави с думите си радост на другия и съответно, и получава радост. Обикновено така става - на каквото си постелеш, на това лягаш!
Но в нашето обкръжение, дори и да притежаваме тази черта в характера си, наречена - избирателност, а ние я притежаваме,  все пак ни се налага да общуваме с много други хора. Например, избираме партньора, приятелите си, но колегите, съседите, родителите си не можем да избираме. Сред тях има хора, които не ни допадат, дразнят ни с поведение, отношение, говорене - с много неща. Тогава какво правим? Спасява ни единствено умението да общуваме! Аз го наричам Изкуство, с голямо " И ". Да притежавам такова умение,  за мен това е безценен дар!
Да водя диалог, без да нараня с думите си някого, без да обидя или оскърбя, да умея да изляза от всяка ситуация с достойнство и да запазя самообладание, без да отвърна на предизвикателството, дори и срещу мен да стои изкусен провокатор. Това, според мен е освен  Изкуство и Дарба - дар от Бога!
Искам в конфликтна ситуация да мога да се усмихна! Вярно, изисква се огромна вътрешна сила! Но пък и носи огромен ефект! Усмивката стопява ледовете, напрежението намалява, атмосферата се разведрява. И се питах, защо не общуваме по този начин, с много такт и внимание, какво ни струва? Така ще има мир, хармония и красота,  с една дума -  раят ще бъде на земята!
С времето намерих отговора на този въпрос! Защото всички не сме еднакви, защото имаме различен начин на мислене и е невъзможно да постъпваме по един и същ начин. Всеки върви по своя си път и учи свойте си уроци, а за всеки те са различни. Начинът по който живее  всеки от нас и това, което върши е най-доброто и правилното за него. От начина ни на мислене са продиктувани и всичките ни действия и постъпки. И нищо, и никой не може да ни убеди в противното, до момента в който ние не се убедим сами. И като се замисля, е точно така. Например, има хора, на които ми е трудно да приема начина им на мислене и на живот, но пък убедена съм, има хора, които им е трудно да приемат моето мислене и моят начин на живот!
Преди време получих отговора от една моя любима Книга и той гласеше следното: " Пътят на човека в собствените му очи е прав! "
Така е, всеки е прав за себе си и всеки има своята истина!
Остава ни единствено да се научим да обичаме и да изучим това безценно Изкуство - умението да общуваме! Мисля, че ще ни донесе много радост и усмивки, и ще ни спести много болка и разочарование!
Дано да овладеем това умение и да се научим не да приемаме, а да се опитваме да разбираме гледната точка на човека до себе си!
От това ще произлезе само добро за всички нас!
Пожелавам го на вас! Пожелавам го и на себе си!


Тагове:   общуваме,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wildroses - Дано! :)))
04.04.2007 20:36
Трогват чистосърдечните ти постове!

Лека и радостна вечер ;)))
цитирай
2. merita - "Пази езика си от зло И устните ...
04.04.2007 21:06
"Пази езика си от зло И устните си от лъжливо говорене".-Псалм 34:13
Толкова кратък а пълен с мъдрост и този стих."От отговора на устата си човек изпитва радост, И дума на време казана, колко е добра!"-Притчи 15:23
Безпорно умението да общуваме се придобива и това е нещо което всеки един би могъл да усъвършенства ако иска да има наистина добри отношения с околните.Права си че хората са различни и това предполага познаване на човешката психика и още по важно уважаванена правото на всеки да бъде такъв какъвто е.Любовта , ако я проявяваме в отношенията си е нещото което ще ни прави желани събеседници.С това оръжие можем да обезоръжаваме и най големите си врагове.
Отклонявай се от злото и върши доброто, Търси мира и стреми се към него.-Псалм 34:14
Библията ни дава наистина доста ценни съвети , които ми помагат в общуването.Поздрав
цитирай
3. queenestir - Благодаря, wildroses!
04.04.2007 21:33
Трогната съм от твоя коментар! Зарадва ме прилагателното - " чистосърдечни! " Пиша постовете, така, както усещам нещата, от сърце и се радвам, че се усеща!
Лека вечер и на теб!:)))
цитирай
4. queenestir - Мери!
04.04.2007 21:38
В две изречения си синтезирала целият ми пост и си казала всичко! Ето ги:
"...Любовта , ако я проявяваме в отношенията си е нещото което ще ни прави желани събеседници.С това оръжие можем да обезоръжаваме и най големите си врагове..."

Прекрасно си го написала! Благодаря ти!
Поздрав и спокойна вечер и на теб!:)))
цитирай
5. sunset - Както обичам да казвам:
05.04.2007 19:33
Всеки гледа от своята си камбанарийка...
Аз за себе си се стремя да погледна и от чуждата, но не винаги успявам...

Поздрави! :)))
цитирай
6. анонимен - Сто пъти е по-добре веднъж да сре...
06.04.2007 07:21
Сто пъти е по-добре веднъж да срещнеш някой и да общуваш с него, отколкото да напишеш сто пъти как да общуваме.
цитирай
7. анонимен - Mnogo ...
10.04.2007 22:50
mi haresva postingyt ti,za ne6tata,koito pi6e6 i na4inyt ,po koito gi pi6e6. Pozdravi i usmivki,a da te pitam koq e knigata?
цитирай
8. queenestir - sunset!
11.04.2007 15:15
Така е...всеки си гледа от своята камбанарийка....
Аз не спирам да вярвам, че ще дойде това време, когато ще поглеждаме и от камбанарийката на някой друг....:)

Усмихнат ден ти желая!:)))
цитирай
9. queenestir - falkner!
11.04.2007 15:17
Съжалявам, че не ти е допаднало написаното........!
Приятен ден ти желая!
цитирай
10. queenestir - Благодаря, Анонимен/а!
11.04.2007 15:26
Радвам се, че харесваш нещата, който съм написала и ти допадат!
А Книгата, от Която получавам отговора на всеки мой въпрос и мъдрост е - Книгата на книгите - Библията! Тя осветява пътя ми, за да не ходя в тъмнина и да знам къде стъпвам!:)

Поздрави и усмивки, и за теб, Анонимен/а!:)))
цитирай
11. 1234 - много хубаво си го написала гуен...
12.04.2007 07:31
много хубаво си го написала гуенестир .
харесах го .
цитирай
12. queenestir - :)
12.04.2007 12:36
Много насърчително ми подейства коментара ти, 1234!:)
Благодаря ти!
Ще те чакам отново!:)
цитирай
13. tera - прочетох част от собствените си мисли...
26.04.2007 10:10
но времето ме научи и на други неща - има хора, с които сме толкова диаметрално протовоположни, че не си заслужава времето и усилията да общуваме. Ако се налага служебно или по някаква друга причина общуването е само на тази плоскост. Ако самото общуване не доставя радост и на двете страни няма смисъл да се задълбочава, по-добре човек да общува с хората, които го радват. Поздрави :)
цитирай
14. queenestir - Тери!
26.04.2007 13:26
Така е! Наистина не всичко зависи от нас. Има ситуации, в които, въпреки старателно положените от нас усилия, не водят до положителни резултати, общуването не се получава. Аз също смятам, че ако такова общуване носи конфликти и разочарования и нарушава спокойствието ни, за момента е по-добре да не се стремя към него....най-вероятно след време ще опитам отново да скъся дистанцията, ако е мой близък или роднина...
И все пак всеки случай си остава частен!
Благодаря за коментара! Приятно ми е, че си тук!:)
С пожелания за благодатен и светъл ден!:)*
цитирай
15. lilac - Най-трудното е
27.04.2007 10:08
хората да осъзнаят, че всеки има различна гледна точка и че всеки е прав за себе си. За това се изисква себеобуздание и желание да разбереш вътрешния свят на другите хора. Не е лесно!
Не бива да подхождаме към общуването с хора на различно от нашето мнение с желание да им се наложим, нищо не постигаме. По-скоро хората да се заинтригуват от нашия мироглед...
Хубав ден:)
цитирай
16. queenestir - Ани!
27.04.2007 13:58
Напълно съм съгласна с теб! Опита ми точно това сочи. Във много от случайте, когато съм проявявала усилие, да не кажа натиск, за да докажа правотата си по даден въпрос, повтаряйки едно и също нещо многократно, съм претърпявала неуспех. Било е грешка, огромна грешка от моя страна. С времето разбрах това. Не случайно в моята любима Книга на Любовта са записани следните мъдри думи: " След като съветваш един-два пъти човек, остави го....." т.е повече не говори, излишно е, възниква спор, явно в този момент не му е дошло времето, защото, нали за всяко нещо има срок и време под небето?
Нека да имаме повече мъдрост и да влагаме повече разбиране в общуването си с хората, за да бъдем сол и светлина на света!
Ани, приятно ми е, че си тук!:)
Винаги си добре дошла!:)))
цитирай
17. анонимен - az-68
25.11.2009 15:37
mnogo mi xaresa pisanoto .no za jalost v nawi dni ne vseki misli po tozi na4in
цитирай
18. анонимен - Johnny_Cage1986
30.09.2011 22:45
Найстина хубави неща говорите но някой път нещата не стават както пише в книгите.
В светът има закони на джунглата и те определят как да се общува. Човека е хишник и зъл по природа доста често. Зли хора управляват светът тайни общества и едва ли само с общуване може да се постигне тази хармония която искате. Не само словото но и делото е важно. А по някога човек е добре за него когато не общува.
Пази себеси за да та пази и бог. По нисък от тревата и по тих от водата, това са поговорки който ако се испълняват дават надежно съмосъхранение на човека
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: queenestir
Категория: Други
Прочетен: 173979
Постинги: 12
Коментари: 276
Гласове: 1890
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930