Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2009 23:24 - ИСЛЯМЪТ ПОВЕЛЯВА ДА СЕ ОТБЛЪСКВА ЗЛОТО С ДОБРО
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 2856 Коментари: 1 Гласове:
5



Всевишният повелява:
"Не са равни добрината и злината. Отблъсквай я с най-доброто и тогава онзи, от когото те е деляла вражда, става като близък приятел." (Сура Фуссилат: 34)

"Отвърни на злината с добрина! Ние повече знаем какво описват." (Сура Ал-Муаминун: 96)

Както бихме могли да видим от тези айети, Аллах е обещал на вярващите, че те ще могат да си осигурят положителни резултати, докато съблюдават едно любезно поведение пред лицето на злосторничеството. Подчертано е, че дори човекът насреща да му е враг, вярващият трябва въпреки това да установи приятелски отношения с него. Отвръщането на злото с добро също така е и съществена част от разбирането за милосърдие на вярващите. Когато види човек, който е усвоил становище, което не би се харесало на Аллах, вярващият първо размисля как това би засегнало този човек в отвъдното и след това се обръща към него с търпение и хрисимост, като не се възгордява и не надменничи.

По време на своя живот вярващите могат да срещнат хора с различни характери. Те обаче няма да променят възгледа си за моралност според начина на мислене на хората, с които се срещат. Отсрещната страна може да говори подигравателно или да използва грозни думи, да се разгневява или дори да се отнася с неприязън. Истинският вярващ обаче никога не спира да бъде вежлив, сдържан и милосърден. Той няма да отговори на грозните думи с подобни такива. Той няма да се присмива на тези, които му се присмиват, или да отвръща с гняв на гнева. Той ще бъде търпелив и толерантен. В лицето на оскърбително поведение той ще се държи по начин, по който да прояви едно пристойно поведение, и с такова милосърдие, че отсрещната страна ще се засрами. Това е поведението, което ни е препоръчано от Пророка Мухаммед. В един от хадисите той казва:
“Бъди толерантен, така че и другите да бъдат толерантни към теб”. (Ахмад)

В един друг хадис той се обръща към вярващите по следния начин:
“Никой от вас не трябва да бъде от вида слаби хора, които казват: "Аз се движа заедно с останалите хора. Ако другите хора се отнасят добре, тогава и аз ще правя това. Ако те се отнасят зле, то това е каквото и аз ще направя." Точно обратно, вие трябва да обуздаете своите страсти, да правите добро, ако другите правят това, и да не постъпвате несправедливо, ако другите се отнасят със зло”. (Тирмизи)

В Корана е казано на Пророка Мухаммед (с.а.с.) да бъде снизходителен в лицето на предателството на някои от синовете на Израел:
"... И забравиха част от онова, което им бе напомнено. И не преставаш да откриваш тяхна измяна освен у малцина от тях. Но ги извини и прости! Аллах обича благодетелните." (Сура Ал-Маида: 13)

Както видяхме от този айет, Аллах заповядва на Пророка да бъде снизходителен, дори в лицето на предателството на една част от синовете на Израел. Човек също така трябва да не забравя, че лошото поведение, проявено от страна на някого, не е оправдание за проявяването на същото. Всеки един индивид е отговорен пред Аллах единствено за собствените си действия. Нещо повече, да се отвръща с милосърдие, обич и пристойно поведение на лошото държание на някой друг е, според Корана, само по себе си показател за възвишена нравственост. Това е така, защото то разкрива степента на преданост на вярващия към Бог. В един айет е разкрито възнаграждението, което едно такова добро отношение ще донесе:
"Благодетелните ще имат Най-прекрасното, и дори повече, и не ще почерни техните лица нито прах, нито унижение. Те са обитателите на Рая, там ще пребивават вечно." (Сура Юнус: 26)


Ислямът задължава вярващия винаги да бъде снизходителен

Един от съществените показатели за милосърдие на даден човек е това да може да прощава. Ето как в Корана Аллах призовава Своите раби да бъдат снизходителни:
"Придържай се към снизхождението и повелявай приличието, и страни от невежите!" (Сура Ал-Араф: 199)

Това е нещо, което хората биха намерили за трудно, но това е поведение, което ще бъде добре възнаградено от Аллах. Хората лесно биха могли да се ядосат и да откажат да простят дадена грешка. Но Аллах е разкрил на вярващите, че е по-добре да простят, и им е препоръчал това поведение:
"Възмездието за злина е злина като нея. А който извинява и се помирява, неговата награда е при Аллах..." (Сура Аш-Шура: 40)

В един друг айет Аллах разкрива, че: "който търпи и прощава, това е от значимите дела" (Сура Аш-Шура: 43), и е подчертал, че това е една много висша форма на нравственост. С думите: “И удостоените с благодат и обилие сред вас да не се кълнат, че не ще даряват на [съгрешилите от] роднините и клетниците, и преселниците по пътя на Аллах! И нека извиняват, и нека прощават! Нима не искате Аллах да ви опрости? Аллах е опрощаващ, милосърден.” (Сура Ан-Нур: 22), Аллах насърчава вярващите да обмислят своето собствено положение, когато трябва да бъдат опростени. Това е така, защото всеки иска Аллах да му прости, да го закриля и да прояви милост към него. По същия начин всички ние се надяваме останалите хора да ни простят, ако сме направили грешка. Ето така Аллах повелява на вярващия да се отнася с останалите по същия начин, по който би желал да се отнасят и с него. Това е едно важно задължение, което подтиква вярващите да бъдат снизходителни един към друг. Пророкът Мухаммед (с.а.с.) насърчава вярващите да бъдат снизходителни със следните думи: “Аллах непременно ще възвеличи всеки човек, който е опростил несправедливост или жестокост.” (Ахмад)

Тъй като вярващите знаят, че биха могли във всеки един момент да допуснат грешка, то те се отнасят толерантно към останалите. Това е така, защото айетите от Корана, които третират въпроса с покаянието, поясняват, че важното не е да не се допуска грешка, а по-скоро веднага след като човек е осъзнал, че е допуснал такава, да прояви решителност да не я допусне пак. Един от тези айети разкрива следното:
"Аллах приема покаянието на онези, които правят зло в неведение, после скоро се покайват. На тези Аллах приема покаянието. Аллах е всезнаещ, премъдър." (Сура Ан-Ниса: 17)

Докато тези условия, разкриващи искреността на човека, съществуват, вярващите ще се отнасят по-снизходително и милостиво един към друг. Ако някой, който е допуснал грешка, искрено се разкае за това, то тогава те не могат да съдят този човек за миналите му действия. Нещо повече, дори и вярващите да са напълно прави, а отсрещната страна да е в пълна грешка, то те не биха се поколебали да простят. Това е така, защото Аллах препоръчва едно такова поведение като пример за добър морал:
"Които раздават и в радост, и в беда, и за сдържащите гнева си, и за извиняващите хората, - Аллах обича благодетелните." (Сура Ал-Имран: 134)

Що се отнася до опрощението, вярващите не правят разлика между голяма и малка грешка, и не нагаждат своя възглед относно прошката според това. Някой може да е допуснал грешка и да е причинил голяма загуба на живот или огромна финансова загуба и по този начин да е нанесъл тежка вреда на останалите. Вярващите обаче знаят, че всичко, което се случва, става с Божие позволение и е част от определената от Него съдба, и затова, в лицето на нещо такова оставят себе си в ръцете на Аллах и не изпитват индивидуален гняв.

От друга страна, човек би могъл да е нарушил този закон от Корана и да е преминал определените от Аллах граници. Следователно Аллах е единственият, който може да осъди поведението на този човек. Това означава, че не е работа на вярващия да осъжда или да отказва да прости на който и да било по какъвто и да било въпрос. При положение че човек наистина съжалява и се е разкаял, той ще получи своето възнаграждение единствено при Аллах. Всъщност Аллах е разкрил в много айети, че освен “съдружаването с Него” Той ще опрости греховете на вярващите, ако искрено се покаят. Тъй като вярващите не биха могли да знаят това, те просто прощават така, както им е разкрил Аллах, и ако в Корана е казано нещо по отношение на съответния въпрос, то те се отнасят към човека, който е допуснал грешка, в светлината на това.



Гласувай:
5



1. alison - дотук -добре
28.09.2009 23:30
И нашият Исус Христос казва същите неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4756782
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031