Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2009 21:09 - ИСТИНСКИЯТ ИСЛЯМ
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 1032 Коментари: 3 Гласове:
3



Около половин век след като първият айет е бил низпослан на Пророка Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари), Ислямът осъществява такава експанзия, каквато рядко би могло да се забележи. Той се разпростира от Арабския полуостров до целия Среден изток, Северна Африка и дори Испания, като привлича вниманието и на много от Запада. По думите на известния Ислямски експерт Джон Л. Еспосито:
“Това, което е най-поразяващо относно ранното разпространяване на Исляма, е неговата бързина и успех. Западните учени са удивени от това". (Джон Л. Еспосито, “Ислям: Правият път”, Оксфорд: Оксфордски университет, Англия, 1991, стр. 33)

През следващите векове Ислямът достига до всички краища на света, като се започне от Индонезия и се стигне чак до Латинска Америка. Днес Ислямът е признат като най-бързо разпространяващата се религия и приблизително единият милиард нейни последователи представляват около една пета от населението на света.

Когато погледнем към Ислямския свят днес, ние виждаме едно голямо разнообразие от религиозни обичаи, свързани с разнообразните обичаи и традиции на обществата, тяхното културно наследство и мироглед. Това е дало основа на някои личности, проучващи или опитващи се да разберат Исляма, да си създадат погрешни впечатления. Тези различия биха могли да символизират единствено традиционните ценности на разглежданото общество, но не и самия Ислям. Единственият начин за придобиване на достоверна представа относно Исляма е да се оставят настрана тези различия и да се обърнем към Корана, където е изложена същността на Ислямския морал и действията на Пророка Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари).

Дори и Мюсюлманите да обхващат мнозинството от едно общество, това не означава, че поведението на това общество, неговите възгледи и убеждения непременно трябва да бъдат Ислямски, нито пък, че трябва да бъдат защитавани в името на Исляма. Оценявайки възгледа за Исляма на един човек или група от хора, винаги трябва да се има предвид това. Различията биха могли да произлизат от преобладаващите условия. Единственият начин за установяване дали тези възгледи са правилни е обръщането към Корана, най-достоверния източник на истинския Ислям, и към действията на Пророка Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари).

Напълно погрешно е да се правят преценки и изказват мнения относно Исляма и Мюсюлманите, без да бъде разгледан Коранът, за да се установи дали дадено действие е включено в него или не. Разглеждането на начина на живот на едно-единствено общество може само сериозно да заблуди човека, който се опитва да разбере Исляма и да си създаде мнение за него. Първо, това, което трябва да се направи, е да се получи информация за Исляма от истинския му източник. След това, веднъж след като разнообразните модели в различните части на света бъдат разгледани в светлината на този критерий, много от тези, които си въобразяват, че познават Исляма, всъщност за първи път истински ще го опознаят и ще могат да се освободят от грешките, на които са станали жертва досега.



Гласувай:
3



1. alison - напълно одобрявам
28.09.2009 23:38
това ,че изяснявате тук тази религия .
Ако не се познаваме ,ще бъдем подозрителни един към друг винаги.
По-добре ,от извора вода да пием ,отколкото да чакаме вонящата течност от устите на политиците ни.
цитирай
2. ikra - Съгласен съм с вас
29.09.2009 00:08
Съгласен съм с вас! Всъщност целта ни не е да натрапваме, а от една страна да разясним на тези, които имат желание да научат нещо за своята религия, а от друга страна мюсюлманите да бъдат опознати от останалите, какво представлява тяхната същност.
цитирай
3. alison - с удоволствие
29.09.2009 00:17
бих научила повече за вашата религия.
Искам да зная повече за нея,и я уважавам ,така както бих искала и вие да уважавате нашата християнска религия.
Именно затова, се питам:къде се "бият" тези велики древни книги?
И за какво е била тази вечна, религиозна война?
И изобщо ,вечна ли е войната на религиите?
Защото, аз не виждам причина за това.
Но аз съм само една песъчинка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4785926
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49140
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930