Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2009 12:17 - ПОЛЗИ ОТ ЧЕТЕНЕТО НА КОРАН
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 2570 Коментари: 1 Гласове:
2



В Свещения Коран Великият Аллах казва:
“О, да, при споменаването на Аллах сърцата се успокояват.” (Раад, 13:28)

Споменаването на Аллах (зикир) е основа за приближаване към Аллах. Именно в споменаването на Своя Творец е заключено изцеление от недъзи, обземащи както духовната същност на човека, така и неговата телесна обвивка.
Поредното подтвърждение за това е намерил холандския психолог професор Ван дер Ховен. По пътя на експериментите той доказал ползата от четенето на Корана и повтаряне словото на Аллах.
Поразителен се явява фактът, че Ван дер Ховен не е мюсюлманин. Психологът се интересувал от Исляма и Свещения Коран от чисто научна гледна точка. Холандският професор подтвърждава своите открития чрез данните, които получил при изследванията си на доста голяма група пациенти в продължение на три години. Някои от тях не били мюсюлмани и освен това не знаели нито дума на арабски език.
В течение на определено време те се учели правилно, в съответствие с нормите на арабската фонетика да произнасят думата “Аллах”. И резултатът бил зашеметяващ, особено при тези, които страдали от скръб, печал, потиснатост и нервно напрежение.
Професор Ван дер Ховен казва:
“Мюсюлманите, които редовно четат Корана и са способни правилно да произнесат звуковете на арабския език, до голяма степен са защитени от психически и нервни разтройства като постоянно повтарят името на Бога.”
Психологът обяснява как всяка буква от думата “Аллах” играе роля в лечението на хората, имащи душевни проблеми. Произнасянето на първата гласна “Алиф” в думата “Аллах” поддържа работата на респираторната система, контролираща дишането. Произнасянето на арабската съгласна “л” разхлабва аспирацията. А “х” задвижва белите дробове и сърцето, което от своя страна контролира сърцебиенето.
Освен това за всяка буква от арабския език, както казват великите учени, стои определена връзка между висшите сфери на битието и материалния свят.

При произнасяне името на Аллах в дълбините на разума и подсъзнанието се възпламенява пламъче, което напомня на човека за Всевишния. От тази негова същност се стига до следното: Аллах е Творецът, Господарят и Владетелят на всички души, вдъхналият душа на човека, надарил го със знания за божествените завети и стремеж да се следват, които необичайно тънко са вплетени в тялото, разума и душата на човека.
Цялостното произнасяне с любов на арабските звуци следва известна вибрация, която се разпространява в определено направление. Тя има своя продължителност и оказва въздействие на тялото, разума и душата на човека.
Например, звуковете “айн” или “гайн” нямат аналог в много езици. Това означава, че съответстващото въздействие е възможно само при правилното им произношение на арабски език. Различните съчетания на гласни и съгласни в думите на Корана и правилното им удължаване при произношението носи в себе си информация за божествените атрибути, за идеалното им разпространяване из тялото на човека.
Например дългата гласна “а” стимулира сърцето – най-важният орган не само от гледна точка на физическото здраве, но и за духовното.
В това се заключава една от тайните на привлекателността и величието на Корана. Опитите, проведени в клиниката “Акбар” в гр. Панама, щата Флорида, САЩ, също доказват необикновеното и благотворно въздействие на четенето и слушането на Свещения Коран.
Работата на ръководещия опитите и живеещ в Америка учен-мюсюлманин Ахмед ал-Кади била да докаже практическото благотворно въздействие на Корана върху човека, силата на който трябвала да се фиксира и пресметне чрез съвременно оборудване.
За опита били подбрани мъже и жени доброволци на различна възраст, които не били мюсюлмани и не знаели арабски език. Т.е. опитът е проведен с хора непознаващи Корана и езика, на който е низпослан той.
Доброволците слушали Коран и превод на английски език. Той се четял с различни гласове, с което се предвиждало и проверяването едновременно и на особеностите на въздействие на звука.
Опитът продължил една година. Резултатите се оказали много впечатляващи.
97% от слушалите Корана доброволци се избавили от стреса, което било регистрирано от специалните уреди, които записвали измененията, произтичащи в организма на хората. В частност, регистрирали въздействията на електроните върху кожата, върху работата на сърцето, върху изменението на температурата и т.н. Едновременно с това се правели наблюдения върху функционалните изменения на другите органи. Звуковото възпроизвеждане на сурите от Корана положително повлияло на нервната система. Станало известно, че с помощта на Свещения Коран може да се лекуват някои болести, в това число и сърдечни.
Като цяло опитът показал, че определени места от Свещената Книга притежават особена енергия, която влияе на човека и е способна да задвижи силата на съпротивлението на неговия организъм от външни въздействия. Именно при произнасяне на тези знамения от нея, се наблюдава явление, което по-рано не е протичало при четенето на нещо друго.

Остава само да се добави, че дълбокият смисъл на Свещения Коран не може да бъде възприет дори от тези, които съвършено владеят арабски език. Многото нюанси на всеки айет се схващат единствено в невидимите и неведомите равнища – клетъчни, атомни и субатомни. Съвременната технология и наука не са в състояние засега да опишат процеса на тези възприятия.





Гласувай:
2



1. анонимен - zXcUcTpSWKGaWHq
25.05.2011 07:47
Wow! Great tihnnkig! JK
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4783414
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49139
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930