Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2009 00:22 - ОБЩИ МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 2798 Коментари: 1 Гласове:
1



Бог е този, Който е сътворил човека, и несъмнено знае най-добре какво е неговото състояние и неговите нужди. Следователно всеки човек трябва да следва пътя предопределен от Всевишния, Който напътва човечеството още от сътворението на Адем (Адам) и Хавва (Ева) посредством Своите пророци и книги и му е разкрил добродетелите, вярванията и образците на поведение, които Той одобрява. Тези, които усвоят този начин на живот и нравствен модел, могат да се надяват щастие, удоволетворение и красота както в земния, така и в отвъдния си живот.

Изповядващите Юдейството, Християнството и Исляма, без значение къде и кога живеят, притежават едни и същи морални ценности. Въздържане от убийство, кражба, прелюбодеяние и блудство, лъжа, несправедливост и всякакъв вид злодеяния, както и да се обръщат към другите с любезност и уважение, са основни ценности признати от всички вярващи. По този начин те реагират по един много подобен начин, въпреки че съществува разлика във възгледите и обичаите им.

Този нравствен модел е общ за Християни, Мюсюлмани и Евреи. Така например на членовете и на трите Божии религии се казва да избягват непризнателността, прегрешението, арогантността, размириците, лъжата, подигравката, себелюбието, скъперничеството, измамата, злобата, агресията, непокорството, сребролюбието, предателството, сплетните, конфронтацията, тиранията, клеветничеството, липсата на търпение, лицемерието и ревнивостта, защото те са несъвместими с нравствеността, която Бог повелява на вярващите да следват. В действителност Той ясно казва на всички вярващи да бъдат почтителни, любвеобвилни, справедливи, добросъвестни, състрадателни, милосърдни, отзивчиви, скромни, честни, заслужаващи доверие, великодушни, признателни, самоотвержени, благи, покорни и предани.

Искрените вярващи, които съблюдават тези принципи са почтителни, благородни и знатни. Те са се подчинили от цялата си душа на Господа, притежават дълбока вяра и възвишени нравствени качества, не очакват възнаграждение помагайки на другите и желаят да спечелят единствено Неговото благоволение. Те винаги са на страната на правдата, добрината, истината и целомъдрения морал, и се въздържат от всички видове злини и безнравственост.

Множество философии съдържат учения, които противоречат на морала на Божиите религии. Например материалистическите философии, които бяха толкова влиятелни през последните две столетия, обрисуват индивидите като самолюбиви и безпринципни, и представят живота като една арена пълна с хора ръководени от себичните си желания и така принудени да ги задоволят с цената на всичко. Тъй като материализма отрича съществуването на Божие откровение, то той не признава нито един безусловен критерий по отношение на човешката природа, игнорира всички морални ценности и отрича всички добродетели представени от Божиите религии. Резултатите на тези изкривени представи са ясно видими: конфликтност и напрежение; безмилостна агресия насочена към парче земя, обществено положение или длъжност; все по-влошаващото се потисничество над уязвимите и бедните; нарастваща несправедливост, безнравственост и бърз упадък на качеството на живот.

В лицето на тази действителност и за спасението на тези, които са били заблудени от материализма, всички последователи на Божиите религии трябва да се обединят. Вярата в съществуването и единството на Бог и това, че Той е изпращал пророци, за да напътят човечеството, са важни общи въпроси. Евреите, Християните и Мюсюлманите имат много повече общи неща един с друг, отколкото с хората, които отричат тези факти.



Гласувай:
1



1. анонимен - GtTuhDZtxBG
25.05.2011 00:53
Takhns for sharing. What a pleasure to read!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4786229
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49140
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930