Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2009 09:01 - МЕТАФИЗИКАТА
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 796 Коментари: 1 Гласове:
4



Метафизиката е клон на науката, който се занимава с познания за свръхестественото. Опитва се да извади на бял свят тайните на отвъдния живот и мистериите извън вселената, която човек вижда. Великият Аллах многократно е посочвал в различни знамения, че човек е сътворен от душа и тяло. Но този проблем понастоящем е все още обект на изследователска работа в световните университети и институти за проучвания. Науката още не е казала последната си дума по този въпрос. А Свещеният Коран стотици пъти е изяснявал проблема открито и ясно.

Проблемът за душата е занимавал учените надълго и нашироко. През 1846 година научноизследователският институт във Вашингтон, а през 1867 този в Англия са учредили департаменти за изследвания по психология. От 1857 година подобни научни звена съществуват и във Франция. Съвременната психология е направила големи крачки в областта на развитието на науката за душата и на 6 май 1934 година институтът за изследвания по психология в Лондон свикал първия си общ конгрес. През 1940 година докторът по философия Хетенсер, известен с научните си разработки в областта на физиката, математиката и електроинженерството, публикувал своите изследвания за душата под заглавието “Свръхсетивната сила”. С усилията на същия учен през 1940 година в Кеймбриджкия университет е създаден отдел за психоизследвания. В резултат на тези проучвания било установено, че във вселената  съществуват свръхчовешки активни сили. Посочено било, че човешката душа живее и след смъртта на тялото. Институтът за изследвания по психология бил основан през 1934 година в Оксфордския университет и през 1837 година в Америка започнали официалните му занимания. По-нататък тези разработки продължили в Бон, Берлин и Мюнхен. В резултат на всичко това било възприето, че в човека се намира една свръхестествена сила, наречена душа, така както е посочил Свещения Коран. По въпроса за безсмъртието на душата Свещеният Коран е постановил следното:

“О, душа успокоена, завърни се при твоя Господ доволстваща, заслужила благосклонност! Влез сред Моите раби, влез в Моя Рай!”

/89:27-30/

 

Тук е отбелязано, че душата, наречена “нефс”, след смъртта ще се върне при своя Господ. Ако душата на умрелия е в блаженство, със сигурност ще стигне при своя Господ спокойна. А в едно друго знамение се повелява:

“И не смятай за мъртви убитите по пътя на Аллах! Не, живи са! При своя Господ те се препитават, ликуващи за онова, което Аллах им е дарил от Своята благодат, и се радват за онези, които [ще ги последват, но] все още не са ги настигнали, че няма страх за тях и не ще скърбят.”

/3:169-170/

 

Това знамение постановява, че тези, които са умрели по пътя на Аллах, са живи пред Аллах и ще бъдат зарадвани от Неговата добрина и благосклонност.

В едно друго знамение се посочва следното:

“И кой е по-голям угнетител от онзи, който измисля лъжа за Аллах или казва: “Бе ми разкрито”, а нищо не му е било разкрито. И който казва: “Ще спусна и аз нещо подобно на онова, което Аллах низпосла.” И да би видял как угнетителите са във въртопа на смъртта, и ангелите протягат ръце: “Изведете душите си! Днес ще ви се въздаде мъчението на позора заради неправдата, която говорехте за Аллах и защото пред Неговите знамения се възгордявахте.”

/6:93/

 

Тук се говори за това, че в мига, в който умрат, на тях им съобщават радостната вест за един друг живот. Когато неправедните умрат ангелите ги уведомяват, че ще получат наказанието за своите деяния и веднага щом душите им ги напуснат, ще започват да бъдат измъчвани. Според изследванията на съвременната наука душата е вечна и животът продължава и след смъртта. Това, което ние наричаме смърт, е само една промяна и преход.





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - В Съдният ден ще узнаем много неща...
09.10.2009 17:44
Не ни е дадено познание за всичко...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4783620
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49139
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930