Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2009 00:27 - АЛ-КИНДИ
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 1452 Коментари: 4 Гласове:
6



Ал-Кинди е живял в град Куфе между 801 г. и 873 г. Пълното му наименование е Ебу Юсуф Якуб ибн Исхак ал-Кинди. В западната литература се споменава като Alkindus. Семейството му имало значително влияние в държавата и управлявало град Куфе. Първоначално ал-Кинди започва заниманията си в Басра, където притежавал значително имущество, наследено от предците му, които приели исляма от сподвижниците на Пророка по времето на владетеля ел-Еш"ас. По време на управлението на халиф ал-Мемун (813-833) ал-Кинди се установява в столицата на абасидския халифат Багдад, който е средище на културата в онази епоха. В резултат на ползотворната му дейност получава повишение и е назначен за астроном в двореца. През 837 г. стои пред съвременниците си в изследването на небесните тела. Ал-Кинди става учител на сина на халиф ал-Мемун Ахмед в Самара. Близките му контакти с Абасидите приключват със смъртта на халиф ел-Васък в 847 г. След 861 г. ал-Кинди отново се връща в библиотеката си. Умира в 873 г.

 В седемдесет и двегодишния си живот ал-Кинди е осъществил изследвания в редица области и написал стойностни трудове. В труда си Китаб фи махийети"л-илим ве аксамихи (Трактат за естеството и дяловете на науката) ученият е направил опит за систематизиране на научните знания. Нека се спрем накратко на част от темите, разработени от ал-Кинди.
 

ФИЗИКА

Според ал-Кинди всичко в пространството е относително, както и физичните явления в природата. Времето, пространството и скоростта са относителни явления, свързани помежду си. Ал-Кинди смята, че "времето съществува чрез движението, тялото - също, а движението - чрез телата". Той твърди, че "в такъв случай тялото, движението и времето нямат преднина помежду си". Ал-Кинди изтъква, че всяко нещо е относително спрямо другите неща. От друга страна, според гледната точка на наблюдаващия човек всичко пак е относително. Теорията, която ал-Кинди се опитва да обясни, давайки пример със слизащите и качващите се хора, Айнщайн обяснява с движещите се вагони.

Според физиката на ал-Кинди времето е процесът на съществуване на тялото. А скоростта и бавният ход са свойства на движението.

Ал-Кинди обяснява бавния ход с думите: "Онова, което наричаме бавно, протича продължително време."

Още в ранния си период ал-Кинди е написал трактат за оптиката, основавайки се на изследванията на Евклид. La Aspectus е заглавието на анализа върху този трактат, написан на латински, благодарение на който Западът се запознава с Оптиката на Евклид.
 

МАТЕМАТИКА

Ал-Кинди има оригинални изследвания в областта на аритметиката и геометрията, които заслужават внимание. Най-важното му изследване е свързано с отражението на светлината и кълбовидността на Вселената. Ал-Кинди се е занимавал и с геометричните свойства на космическото пространство и е доказал, че Вселената има кълбовидна форма, а не е безкрайна, и стигнал до извода, че Земята също е кръгла. С единайсетте трактата, осем от които са за теорията на числата, два - за измерване на съотношенията и времето, един - за относителните величини, той създава основите на модерната аритметика.

В трактатите си ал-Кинди пише за теми като увод в аритметиката, индийските цифри, обясненията на числата, хармонията на числата, еднобожието от гледна точка на числата, действия с прости числа близнаци, предположение чрез числа и др.

Освен това ал-Кинди е създал и основите на геометрията за космическото пространство и написал следните трактати, свързани с нея:  за кълбовидността на Вселената, за кълбовидността на простите елементи и на най-отдалечените маси, за сферичните форми, трактат за изчисляване на азимут върху сферата, трактат за кълбовидността на моретата и водната повърхност, трактат за регулиране на сфера, трактат за равнината на еклиптиката и за построяване на сфера, онагледяваща положенията на останалите небесни тела.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Само още едно потвърждение...
03.11.2009 17:56
Че много преди нас са живяли блестящи умове!
цитирай
2. ikra - Да, г-н Haralanov!
03.11.2009 18:13
Наистина е така, ала малко се знае за тези неща.
Ще се опитам да поместя още такива материали, за да могат повече хора да научат с какво са допринесли мюсюлманите за развитието, за науката...

Поздрави от мен!
цитирай
3. ikra - Благодаря ви за подкрепата!
03.11.2009 19:10
marcela написа:
на който един професор изнесе доклад с презентация на видни арабски учени. Не си спомням имената и конкретните дела. Имаше един, който бе направил открития в оптиката, мисля, че бе открил очилата, друг - стъклата на прозорците, и техниката на вентилация и осветяване при строежа на джамии. Ще чакаме следващите постинги! Поздрави!


Надявам се да ви харесат и следващите теми.
По какъв повод е бил този конгрес, бихте ли дали малко повече информация, естествено ако имате време и възможност, мисля че ще ни бъде интересно!
Желая ви приятна вечер!
цитирай
4. ikra - Да, мисля, че ще бъде интересно и полезно
03.11.2009 20:05
да се знае за такива събирания и конференции и че европа толерира "ДРУГИЯ"!
Благодаря ви за разяснението!
Пожелавам ви спокойна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4779887
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49137
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930