Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 20:47 - УМНО!
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 3607 Коментари: 7 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди много години имало една страна, където хората сменяли краля всяка година. Човекът, който ставал крал, трябвало да се съгласи на договор, според който той щял да бъде изпратен на остров след като изтече годината, през която е царувал. Времето за управление на поредния крал било свършило и той трябвало да замине за острова и да живее там. Хората го облекли в скъпи дрехи, качили го на слон и го развели из градовете, за да си вземе довиждане с народа. Това бил най-тъжният момент за всички крале, които били управлявали в продължение на една година. След като се сбогувал, хората отвели краля с лодка до самотния остров и го оставили там. При  завръщането си, те открили кораб, който тъкмо се бил разбил. Забелязали един младеж, който оцелял като се бил хванал за плаващо парче дърво. И тъй като се нуждаели от нов крал, те качили момчето и го отвели в страната си. Помолили го да стане крал за една година. В началото то отказало, но после се съгласило да стане крал. Хората му разказали за всички закони и правила и че ще бъде изпратен на остров след една година. Три дни след като станал крал, той попитал министрите дали биха могли да му покажат острова, където са били заведени другите крале. Те се съгласили и го отвели до острова. Той бил покрит с гъста растителност и от там се чувал рев на хищни животни. Кралят отишъл малко по-навътре, за да провери. Скоро той открил мъртвите тела на предишните крале. Разбрал, че скоро след като бъдат оставени на острова, животните идвали и ги убивали. Кралят се върнал в страната си и събрал сто силни работници. Завел ги на острова и им наредил да почистят джунглата, да преместят опасните животни и да отрежат излишните дървета. Той щял да посещава острова всеки месец за да види как напредва работата. През първия месец били преместени всички животни и били отрязани множество дървета. През втория месец бил прочистен целия остров. Тогава кралят казал на работниците да засадят градини в различни части на острова. Също така той взел със себе си полезни животни като пилета, патки, птици, кози, крави и т.н. На третия месец заповядал на работниците да построят големи къщи и пристанища за кораби. Месец след месец островът се превръщал в красиво място. Младият крал носел скромно облекло и харчел много малко от кралските си доходи. Той складирал всичките си приходи на острова. Когато по този начин изтекли девет месеца, кралят извикал министрите и им казал:

- Знам, че трябва да замина за острова, след като измине една година, но аз бих искал да отида още сега!

Министрите не се съгласили с това и казали, че ще трябва да изчака още 3 месеца, докато изтече годината.

Трите месеца изтекли и годината се изтърколила. Хората облекли младия крал и го качили на слон, за да го разведат из страната и да се сбогува с народа. При все това този крал бил необикновено щастлив да напусне кралството. Хората го питали:

- Всички други крале плачеха в този момент, а ти защо се смееш?!

 Той отвърнал:

- Не знаете ли какво казват мъдрите хора? Те казват, че когато идваш на този свят като бебе, ти плачеш, а всички останали се смеят. Живей такъв живот, че когато умираш да се усмихваш, а всички около теб да плачат. Докато другите крале потъваха в лукса на кралството, аз винаги си мислех за бъдещето и правех планове за него. Превърнах смъртоносния остров в красив дом, където мога да живея в мир и щастие!






Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. irka66 - Чудесна притча!!!!!!!! :)))
12.01.2010 20:59
Толкова много мъдрост!
Благодаря ikra!
цитирай
2. ikra - Да, ако се мисли по този начин ...
12.01.2010 21:20
навярно щяхме да бъдам по усмихнати!
Аз ви благодаря, лека вечер! :)
цитирай
3. hel - Както се казва - изкови от минусите ...
12.01.2010 22:19
Както се казва - изкови от минусите плюсове!
цитирай
4. miaa - Прекрасна легенда, Ikra! Вси...
12.01.2010 23:10
Прекрасна легенда,Ikra!
Всичко, което се прови с разбиране,със скромност и любов, създава един по- добър живот!
Благодаря ти за мъдростта!
цитирай
5. haralanov - Поздрави...
13.01.2010 17:11
Умно наистина!
цитирай
6. kundalini - изглежда лесно, едва ли не всеки може да постигне мъдростта,
29.01.2010 22:29
като съчетае в едно своето и общото щастие. толкова е лесно, че да се чуди човек как няма повече мъдреци между нас:))) или това е разказано от действителността?:)
поздрави, ikra.
цитирай
7. fracla - мъдро!
30.01.2010 00:47
прекрасна притча!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4776185
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49135
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930