Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 14:00 - ПРОЩАВАЙТЕ СИ, БЪДЕТЕ ВЕРНИ И ЩАСТЛИВИ!
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 6176 Коментари: 17 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
От началото на човечеството  до днес хората търсят щастието на различни места и по различни начини. Заради него (щастието) са готови да се откажат от положения труд и богатство, само и само да бъдат щастливи. image
Много хора търсят щастието в брака, мечтаят за хармоничен брак. Представят си как техният брак ще бъде пълен с радост, задоволство, хармония  преплетен с уважение и подпомагане по пътя на истината.
image
Много често се случва така, че хората да съжаляват заради сключвания брак. Мнозина се разочароват, след като се изправят пред реалностите. И като погледнем около нас, виждаме много хора, които имат проблем с половинката си (със своя партньор). image
Това наистина е достатъчна причина, за да се говори много по тази изключително важна тема. Ако към това прибавим и факта, че човек много време прекарва в къщи, ако няма хармоничен брак, то  това е достатъчен повод човек да презира завръщането си у дома, който би трябвало да бъде негова оазис на мира, мястото, на което ще се отпусне от ежедневните задължения, мястото, в което ще се скрие от изкушенията, които присъстват на всяка крачка. Именно това е причината да се говори толкова много по тази тема.

Има още една  причина, която ме подтикна да напиша няколко думи върху тази тема и това е голямата роля на семейството в правилното функциониране на едно общество. Ако семейството функционира както трябва, то би трябвало да се очакват добри и качествени плодове на това важно общество. Най-сладкият плод, който може да се очаква от правилното функциониране на едно семейство са добре възпитаните  деца, които в бъдеще ще бъдат продължителите на това общество. В процес на целия живот по тях ще се забелязват следи от домашното възпитание, в положителна или отрицателна посока.

Добре възпитаните деца не само ще са от полза на себе си и своите семейства, но плодовете от тяхната доброта ще чувства цялото общество. А лошо възпитаните деца не само, че ще са проблем на техните родители, но те ще са проблем и на цялото общество. За тези две съвместни причини съществуват толкова много примери, които не е нужно да се споменават. Всеки разумен човек в нито един момент не би се поколебал и за миг за това, че най-големият източник на брачните проблеми е отдалечаването на съпрузите от практичните принципи на исляма в ежедневния живот. Правилата, които са предписани от Най-Мъдрия Законодател - Всевишния.

Често срещаме хора, които с вещина умеят да показват, че практикуват вярата си във всекидневния живот, но когато се скрият от очите на обществеността, прибирайки се в дома си живеят по друг начин, по-различен от този, който познават техните приятели и колеги. Най-добрите свидетели за споменатото са съпругите и семействата на тези личности. Интересно е как тези личности, които с умения показват спазване на законите на своята вяра на вън, не са чули за думите на Пратеника Мухаммед, който казва:
„Най-добрите сред вас са тези, които са най-добри спрямо своите семейства.”                   (Ат-Тирмизи)
Мнозина са онези, които в практикуването на вярата си я свеждат до няколко разпоредби, забравяйки, че религията е съвкупна система за живот. 
Представете си, ако ние позволим на нашата съпруга, да говори за нашия морал, поведение, отношение в семейството, навярно бихме чули неща, които никога не биха ни дошли на ум. Колко пъти ще ни се случва на улицата или в компания да бъдем накърнени, бихме си позволили да простим това, изразявайки нашето придържане към вярата, нашето търпение, добри обноски и морал. Но ако същата обида или много по-малка дори изпитаме от нашите съпруги, сигурно не бихме си позволили да й простим толкова лесно. Нормално ли е, дадена личност, която си срещнал на улицата или някой близък, който виждаш веднъж месечно да има предимство да му простиш, а да не можеш на твоята съпруга?!  Нима те са ти направили повече добро от твоята съпруга, че са заслужили това уважение?! Нима те се грижат за теб, когато си болен или пък ти съчувстват, когато имаш проблеми! Съпругата има максимално предимство да получи прошка и нужното уважение, заради нейните заслуги.

image


Тагове:   нравиikra,


Гласувай:
33



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miaa - Здравей Ikra! Поздрави за хубавия ...
08.03.2010 14:12
Здравей Ikra! Поздрави за хубавия постинг! Прошката е най- възвишеното чувство на човека..Но има неща, които не можеш да простиш...предателство и измяна от близък човек.Прощаваш заради себе си и продължаваш напред!
цитирай
2. vselena777 - Много добро изказване
08.03.2010 14:31
особено за човекът, възпитанието и голямата му роля в обществото. На моменти се озадъчих, когато започна ад пишеш за ролята и отношението на съпругата, но финалните ти думи ме накараха да се чувтвам горда, че съм Жена....:)
цитирай
3. tota - Благодаря!
08.03.2010 16:42
Щастлив е този, който е извървял пътят си с любим човек в хармония, взаимност и себеотдаване!! Най-хубавото нещо- да бързаш към дома, където те очакват усмихнати очи!! Да обичаме, да прощаваме, да носим с достойнство дълга си, да бъдем отговорни към всичко, което създаваме. Но най-напред към своите най-близки хора!!
цитирай
4. ikra - Темата е важна и интересна. Най-важно е когато теорията не се разминава с практиката...
08.03.2010 16:43
miaa написа:
Здравей Ikra! Поздрави за хубавия постинг! Прошката е най- възвишеното чувство на човека..Но има неща, които не можеш да простиш...предателство и измяна от близък човек.Прощаваш заради себе си и продължаваш напред!

Лек ден :)
цитирай
5. ikra - Радвам се :)
08.03.2010 16:50
vselena777 написа:
особено за човекът, възпитанието и голямата му роля в обществото. На моменти се озадъчих, когато започна ад пишеш за ролята и отношението на съпругата, но финалните ти думи ме накараха да се чувтвам горда, че съм Жена....:)

Мисля че написаното е твърде обективно. Това е тема с продължение. Очаквайте продължението с наставлението към мъжете: Начини за спечелване любовта на съпругата :) Мисля че ще бъде интересно :)
цитирай
6. ikra - Да, трябва да обръщаме повече внимание на близките хора :)
08.03.2010 17:03
tota написа:
Щастлив е този, който е извървял пътят си с любим човек в хармония, взаимност и себеотдаване!! Най-хубавото нещо- да бързаш към дома, където те очакват усмихнати очи!! Да обичаме, да прощаваме, да носим с достойнство дълга си, да бъдем отговорни към всичко, което създаваме. Но най-напред към своите най-близки хора!!

цитирай
7. cornflower - За да открием себе си,
08.03.2010 17:04
нека да е любов и вяра...
цитирай
8. анонимен - Поздрави за постинга !
08.03.2010 17:54
Дано го разберат много жени правилно !
цитирай
9. ikra - Благодаря за топлия коментар!
08.03.2010 18:03
cornflower написа:
нека да е любов и вяра...


Желая ти успех! :)
цитирай
10. ikra - Надявам се да я разберат правилно както мъжете, така и жените разбира се:)
08.03.2010 18:09
lidis написа:
Дано го разберат много жени правилно !


Ала онези, които не искат да чуят и разберат, винаги ще намерят начин и причина да избягат от ситуацията.
цитирай
11. bovari - Мъдри думи, Икра.
08.03.2010 19:45
Но за да бъдат думите ти лесно приложими:) има само едно две уловия, поне за мен:) Първо тези ценностни настройки би следвало да бъдат възпитавани още от НАЙ-РАННА ВЪЗРАСТ; и второ - да бъдем възпитавани ВСИЧКИ/ или поне И ДВЕТЕ страни в една връзка/.
Поздрави, Икра.
:)
цитирай
12. ikra - От думите ти разбирам, че имаме голям проблем!!!
08.03.2010 19:53
bovari написа:
Но за да бъдат думите ти лесно приложими:) има само едно две уловия, поне за мен:) Първо тези ценностни настройки би следвало да бъдат възпитавани още от НАЙ-РАННА ВЪЗРАСТ; и второ - да бъдем възпитавани ВСИЧКИ/ или поне и ДВЕТЕ в една връзка страни/.
Поздрави, Икра.
:)

С голямо съжаление трябва да констатираме една болезнена истина, че подрастващите не се възпитават на култура и етика, нито към уважение към по-възрастните...
Оставени са младежите да се възпитават от телевизията и интернет - като и от двете могат да се получат както полезна, така и вредна информация...
Приятна вечер :)
цитирай
13. mmagy - Поздрави,Икра!
08.03.2010 22:53
Поздрави,Икра!
цитирай
14. hikma - поздрави ikra
09.03.2010 08:55
този постинг си заслужава да се прочете многократно, голямо благодаря и от мен
цитирай
15. yakollakani - Наистина не знам,
09.03.2010 09:09
защо често се случва така, че в едно семейство възникват проблеми. Но ги има и е трудно да се намери някакво фундаментално решение, понеже както всичко в живота, така и отношенията в семейството имат малки нюанси, които ги правят малко по-различни, макар и да изглеждат еднакви. Но съм съгласен, че прошката е една част от отношенията между хората.
цитирай
16. tili - Винаги са мъдри
09.03.2010 12:43
твоите постинги, без да са досадно нравоучителни. Човекът е мярка на всички неща, нали!!!
цитирай
17. анонимен - Много точно казано:)
10.03.2010 09:36
Най- пълното щастие е хармонията, която се постига в семейството, защото оттам произлизат всички други неща.
Пророка/ мир нему / е казал: "Съпругата се избира заради: богатството й, знатния й произход, красотата й и вярата й.Избери тази, която има вяра и няма да изгубиш. "
Така че вярващата жена е голямо богатство. Но много си прав- и другата страна- мъжа, носи голяма отговорност за доброто но това семейство. Тъжен факт е, че много мъже показват едно поведение пред обществото, а съвсем друго у дома. Но идеални хора няма. Важното е да можем да прощаваме и извиняваме, защото това е висша форма на вяра.
Поздрави- Хатидже
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4780948
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49137
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930