Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2010 22:13 - ЕСТЕСТВЕНИТЕ СОНДИ - КОРЕНИТЕ
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 1567 Коментари: 3 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За да могат да оцелеят растенията трябва да осъществяват фотосинтеза, а за това те се нуждаят от водата и минералите, които поемат от почвата. За да посрещнат тази своя потребност, те се нуждаят от корени, които сондират под земята. Задачата на корените е да се разклонят бързо под земята като мрежа и да извличат вода и минерали. Наред с това, корените на растенията въпреки деликатната си структура позволяват на растенията, чиято тежест може да достигне до тонове, да се задържат и закрепят в почвата. Закрепящото се за почвата свойство на корените е най-значителното, защото то предотвратява свличането на почва и отмиването на плодородните горни почвени слоеве от дъждовете, а също така и от други нежелани явления, които биха могли да засегнат неблагоприятно човешкия живот.

Корените не се нуждаят от съоръжения за всичко това. Те нямат мотор, който да им осигури силата, за да започнат процеса на изтегляне на вода. Те също така нямат и оборудване, чрез което да изпомпат водата и минералите до стеблото множество метри нагоре. Корените обаче могат да обхванат една обширна област и да изтеглят вода. Как тогава те правят това?

Системата за налягане в корените на растенията

Когато вътрешното налягане в клетките на корените е по-ниско от налягането навън растенията приемат вода от вън. С други думи те поемат вода от вън само когато се нуждаят от това. Най-същественият фактор установяващ това е количеството налягане създадено от водата в корените. Това налягане трябва да бъде балансирано с това отвън. За да може това да се случи, когато вътрешното налягане намалее растението има нужда да поеме вода от вън. Когато се случи обратното, т.е. когато вътрешното налягане е по-високо от това навън, то тогава растението отделя вода от себе си посредством своите листа, за да може да преустанови равновесието.

Всяко нещо посочва великата сила на Всевишния.




Тагове:   наукаikra,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blagovestie - Бог е неописуемо велик!
15.05.2010 22:42
Икра, позволявам си да ти препоръчам филма "Тайния живот на растенията" (научно-популярен е, просто човек онемява, виждайки неща, за които не е подозирал, макар че сме заобиколени с растителност).
Всъщност накъдето и да се обърнем, ако имаме нужните сетива - се потапяме в Божията мъдрост и слава!
Спокойна нощ! :))
цитирай
2. ikra - Благодаря за препоръката, ще се опитам да го гледам този филм
15.05.2010 22:58
blagovestie написа:
Икра, позволявам си да ти препоръчам филма "Тайния живот на растенията" (научно-популярен е, просто човек онемява, виждайки неща, за които не е подозирал, макар че сме заобиколени с растителност).
Всъщност накъдето и да се обърнем, ако имаме нужните сетива - се потапяме в Божията мъдрост и слава!
Спокойна нощ! :))

цитирай
3. kundalini - излиза, че растенията са по-съвършени от нас.
18.05.2010 19:41
ние понякога пием без да изпитваме жажда.:)
и още ...корените не мечтаят да бъдат клони, а ние хората, понякога, мечтаем да бъдем нещо друго, което не ни е дадено да бъдем:(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4759191
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031