Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2011 17:32 - НЕКА БЪДЕМ ЕДИННИ В МНОГООБРАЗИЕТО!
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 3325 Коментари: 7 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В БЛИЗО 20-милионния Истанбул има към 5000 джамии. Измежду тях са намерили място двайсетина християнски храма - арменски, гръцки, български, няколко синагоги.

На по-широката ни общественост са известни "Света София", българската "Свети Стефан", но има дори турска християнска православна църква в квартал Каракьой.

В двете части на града, събрал население колкото България, Гърция и Македония заедно, има около 500 гробища. От тях 70 са също християнски. Има даже едно за атеисти.

За последните 20 години не се е чуло някое от тези места да е било обект на хулиганска проява или вандалско посегателство. За пребити свещеници, сбивания, надраскани стени или счупени стъкла дори не може да се мисли. Просто не е възможно да се случи. Нещо повече, изселническата организация "Бултюрк" редовно чисти българското гробище в квартал Ферикьой. Последно оня ден преди Черешова задушница. Същите тези турци искаха да учат децата на цариградските българи на български, защото те знаели само турски, нищо че са потомци на българи.

Кметството в Шишли, където е Българската екзархия, по традиция ден преди Великден носи червени яйца на нашите хора там.

Затова турците не могат да разберат защо бием молещите се пред единствената джамия в София. Със сигурност и тях ги дразни нещо в нашите ритуали с камбаните или обикалянето на храмовете по Великден. Но си траят.

Причината е войнстващият национализъм или, накратко казано, омразата към турците. Не към циганите, към евреите или чернокожите. Само към турците.

Парадоксално, но ние не мразим никого от тях лично. Когато е за конкретни лица, проблем няма. Напротив, възхищаваме се на Кушадасъ и Анталия и на обслужването там. Гледаме в захлас турски сериали. Когато в Шумен стане дума за собственика на алуминиевия комбинат Фикрет Индже, всички казват, че такъв мениджър в региона няма и закъса ли някой за пари, първо при него бяга.

Но стане ли дума за Турция и турците - тогава става друго. Абе, турци, казва нашенецът и следва едно многозначително мълчание или свъсване на веждите. Не се и замисляме какво говорим вечер на децата си не за голямата геополитика, а за съседа Хасан, за продавачката Айше, за Мехмед, който ни носи млякото от село.

Как ги наричаме? По име ли или "оня рязан фес"? Българинът бил търпим към другите? Търпим е само към себе си. Свит в немотията и комплексите си, той ежедневно търси виновен за тъпото си съществуване и най-често го намира в по-слабия, или при тези, които са по-малко. Само най-бегъл поглед в интернет форумите показва докъде сме я докарали в отношението към турците.

Чудно е защо е така, след като през 80-те години имаше цял куп органи и организации, които ни възпитаваха в дух на интернационализъм. Що пари се изхарчиха за това да обичаме другите. Днес това поколение възпитава децата, които бият и трошат.

Случката пред софийската джамия няма да е последната, за съжаление. "Атака" не са страшни. По-страшна е другата атака, която тлее в хората. Тя рядко ще избие в погроми или сбивания. Но тя ще отгледа юмруци за атака. Не става дума нито за гражданска война, нито за радикален ислям. Постоянното взаимно подозрение ще продължи да ражда отделни агресивни изблици, ще ги има по стадиони, нощни улици, в училищата. И пак ще се връщаме в изходно положение на взаимна омраза. Иначе всичко ще е външно спокойно и пърхащи репортерки ще обикалят с микрофон из Делиормана да питат има ли тук радикален ислям и добре ли живеят българи и турци.

Ами добре живеят, няма да се колят, я.

Да се мисли, че в Турция няма националисти от типа на "Атака", е наивно. Има ги и то много по-сърцати и с хъс. Просто Турция е много по-многообразна в своите градски роли от България. Имат и много повече кумири в своята имперска история. Много по-богати са, за да имат тайното си въоръжение.

Те мълчат, но до едно време. През 1985 г. по-възрастните помнят как Турция се надигна като един, за да помогне на своите братя в България, на които бяха сменени имената. Не се пожалиха нито пари, нито обществена енергия.

Щем-не щем, в България има към един милион души, които се определят като мюсюлмани. Няма как да ги изгоним. Затова ще трябва да се търпим. Ще имат новини на турски, ще се молят в джамиите, ще си обрязват децата, ще си празнуват байрамите, някои ще ходят забулени. Щом съдът преди 20 години е разрешил да има ДПС, ще търпим и тях.

Трябва много внимателно да дразним турците. Да се отнасяме с тях тук така, както очакваме те да го правят с нашите светини край Босфора. Защото за нова Босна никога не е късно.

ВЕНЦИ ВЕНКОВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=931594




Гласувай:
14



1. balkanec - защо бием молещите се
18.06.2011 18:13
Защото Неволен е чифутски храненик.
Играта се казва "двама се карат, трети печели".
Обаче няма много желаещи да я играят.

А по форумите - там е чудо. Тия от форумите скоро ще обявят война на Китай.
Никъде форумите не отразяват реалното мнение на мнозинството хора.
цитирай
2. ikra - Не знам дали пишат едни и същи хора
18.06.2011 20:06
balkanec написа:
Защото Неволен е чифутски храненик.
Играта се казва "двама се карат, трети печели".
Обаче няма много желаещи да я играят.

А по форумите - там е чудо. Тия от форумите скоро ще обявят война на Китай.
Никъде форумите не отразяват реалното мнение на мнозинството хора.


Но определено се опитват да нагнетяват напрежение! Изкуствено, но все пак си е напрежение... Не мога да разбера какво се цели с показността!
цитирай
3. bizcocho - От една страна е жалко, че се налага ...
18.06.2011 20:30
От една страна е жалко, че се налага да прочета една част от постинга, но срещу фактите и Господ мълчи. Не може да се отрече, че е истина. Волен ли е заключен ли е, но без много мозък е!
От друга ми бе интересно да прочета статистиката с която почваш - непозната бе за мен. Жалко, че я научавам поради такъв повод.
А относно вътрешната атака, както и' казваш, то към какво ли не тлее такава в малки и побелели вече в косите недоносчета...
А форумите са пълна скръб. Там, ако има един , двама нормални си е чудесно направо.
цитирай
4. ikra - Благодаря ти, знам че си обективна!
18.06.2011 21:04
bizcocho написа:
От една страна е жалко, че се налага да прочета една част от постинга, но срещу фактите и Господ мълчи. Не може да се отрече, че е истина. Волен ли е заключен ли е, но без много мозък е!
От друга ми бе интересно да прочета статистиката с която почваш - непозната бе за мен. Жалко, че я научавам поради такъв повод.
А относно вътрешната атака, както и' казваш, то към какво ли не тлее такава в малки и побелели вече в косите недоносчета...
А форумите са пълна скръб. Там, ако има един , двама нормални си е чудесно направо.


Имам доста познати християни, с които контактувам, те също не възприемат тази агресия срещу мюсюлманите. Ала медиите, пресата и политиците... много умело умеят да боравят с болни теми и термини, особено когато е необходимо да постигнат определена цел и да насадят конкретно мнение. Но какво да се прави... явно е и до въпрос на манталитет! Може би си мислят, че ако 1000 пъти повторят едно и също нещо ще им повярват повече и ще успеят да настроят масите. Но защо? Кому е нужно?! Днес всеки се опитва да се бори за препитанието си... Зощо да не може свободно всеки да изповядва своята религия без да бъде притесняван и да се счита, че е потенциална заплаха за сигурност и не знам си какво? Нали и мюсюлманите са граждани на тази страна. Нима не е нормално да имат равни права с всички останали хора? Знаете ли колко е обидно за една жена, която е със забрадка да се обръщат след нея и да я наричат тилибанка и какви ли не още грозни епитети. Или пък човек, който ходи да отслужва молитва в джамията да бъде наричан фанатик и терорист... защо трябва да постъпваме така. Нека оставим хората да изповядват религията си и обежденията си свободно... Нека зачитаме човешките права!
Нека да не смятаме за враг различния от нас! Живеем си добре и никога не сме имали проблеми - защо някой трябва изкуствено да ни ги насажда?!
Благодаря ви!
Приятна вечер!
И нека се опитаме да бъдем по-добри, като непременно започнем промяната от самите нас! Може би звучи като клише този призив... Но наистина го мисля, затова го и казвам!
цитирай
5. bobsun123 - ЧОВЕЧНОСТТА няма нито етнос, нито религия!
19.06.2011 18:14
Да си човечен не ти е нужно нищо друго освен истинска душа пълна с любов! Трябва да бъдем толерантни един към друг.Толерантността започва оттам да уважаваш другия, който и да е той. Толерантността започва от изслушването му, а не с грубото потъпкване на достойнството. Но как да уважаваш другия, като не уважаваш себе си.
цитирай
6. inel379 - Ако любовта ръководи мислите и действията ни, ще сме по-близо до мечтата за хармония в света!
22.06.2011 13:40
Единство в многообразието от красота!
Енергия, която вдъхновява!
Поздрав!
цитирай
7. mt46 - Поздрав!
18.07.2011 16:49
Повечето от нас са толерантни... Просто някои политици и екстремисти раз-палват етнически и религиозни конфликти, заради тяснопартиен интерес...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4757038
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031