Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2012 17:47 - 17 години от КЛАНЕТО В СРЕБРЕНИЦА
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 8919 Коментари: 20 Гласове:
24

Последна промяна: 12.07.2012 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      image
Детската невинност се крие зад въпроса на малко детенце, което пита майка си преди да бъде убито:
- Мамо, нали децата ги убиват с малки куршуми,
за да не ги боли?...

image
------------------------------------------------------------------------------------------------ 520 наскоро идентифицирани жертви на клането в
 Сребреница бяха погребани вчера, 17 години след събитията, предаде АП. За погребението пристигнаха 30 000 роднини на убитите от цяла Босна. В обявения за траурен ден 11 юли знамената на правителствените сгради бяха наполовина спуснати.


8372 мюсюлмански мъже и момчета са избити в Сребреница през юли 1995 г., след като градът е превзет от силите на босненските сърби. Най-голямото клане след Втората световна война в Европа е признато за геноцид от военния трибунал в Хага. Съдът в момента води дела срещу двама от лидерите на босненските сърби - Радован Караджич и Ратко Младич. И досега в Източна Босна продължават да бъдат откривани масови гробове от времето на клането.


image

Погребалната церемония тази година бе по-сърцераздирателна от всякога, разказва АП.
27-годишната Изабела Хазанович плаче над един от ковчезите: "Баща ми, баща ми е тук. Не мога да повярвам, че баща ми е в ковчега, не мога да го приема."

image

Друга жена стои на колене и целува зеленото платно, което обвива дървения капак: "Сестра ти те целува. Аз съм", ридае тя. Преди заравянето на жертвите имената им бяха прочетени и възрастта им назована. 48 от останките са на момчета под 18 г.

Бивш служител на ООН обяви вчера пред трибунала в Хага, че по време на войната от 1992-1995 г. Ратко Младич често е заплашвал, че ще избие цивилното население в защитените от ООН анклави, включително в Сребреница.

image

 

Това е болката, безкрайна болка и когато стане 11 юли всяка година тази болка става непоносима", плачейки, заяви Севдия Халилович.

Около 50-годишната жена пристигна на специалната траурна церемония в Потокари, до Сребреница, където баща й ще бъде погребан по време на масовото погребение по-късно днес.

Моят баща бе изровен от два масови гроба. Моите двама братя също бяха убити в масовото клане, но все още не са открити", каза тя.

Много оцелели и роднини на убитите 8 хиляди мюсюлмани в Сребреница, босненските сърби атакуваха източния босненски град на 11 юли 1995 година, заявиха, че съдебните дела сатвърде малко наказание и твърде късно.

Боли ме, когато гледам съдебните процеси по телевизията...това не ме утешава. Караджич и Младич пледират невинни, те казаха, че това не е геноцид", заяви пред „Франс прес" Муниба Чакар.

Трябва да е достатъчно да дойдете тук и да видите хилядите гробове. Ако това не е доказателство, ние трябва да се откажем", каза 63-годишната жена, сочейки отворените гробове и гробните плочи, които запълват обширният гробищен парк.

За прикриване на следите жертвите са били препогребвани неколкократно. 
След клането труповете били поставени в общи гробове, подир това повечето гробници били отворени с булдозери, за да се преместят труповете и да се прикрие мащабът на престъплението. Така части от тялото на една жертва често са намирани в различни гробници.

"Четири кости от сина ми Сенаид, който беше на 19 години, бяха открити в четири различни гробници", казва друга майка Рамиза Мусич. Вторият й син Сеад, който бил на 18 години, още не е открит. "Те изчезнаха от живота ми като пепел, разпиляна от вятъра. Още чувствам ръцете им върху раменете си, докато ми казват, тръгвайки: "До много скоро, мамо!"... 


 




Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. faktifakti - ужасно е .
12.07.2012 17:57
лудостта води до мащабно страдание.
цитирай
2. ikra - Лудост или целенасочено прочистване... както и да го наречем няма да сгрешим!
12.07.2012 18:03
faktifakti написа:
лудостта води до мащабно страдание.


Когато от предубеденост дадена общност стане трън в очите на "по-силните", върху нея се прилагат най-различни атаки и асимилационни политики, дори и прочистване!...
цитирай
3. анонимен - Потресаващо!!
12.07.2012 18:30
Нямам думи....
Поклон пред паметта на тези невинни хора!
цитирай
4. ikra - Да, убийството е потресаващо, независимо над кое човешко същество се извършва!
12.07.2012 20:20
hloris написа:
Нямам думи....
Поклон пред паметта на тези невинни хора!


Днес хуманността над хората навярно е на изчезване, щом от оръжия всекидневно в различни краища на света умират стотици жертви, ала света мълчи пред това!... Това че е споменато за жертвите или гнета извършен над един народ или общност в медиите не решава проблема.

Поуките са важни! А те са, че обикновените хора не печелят нищо от тези сблъсъци и кавги. Всевишния не ни е създал, за да воюваме и да създаваме конфликти! Печелят онези, които вземат заплати, за да убиват!!! Печелят онези, които произвеждат оръжията!!! Печелят онези, които продават оръжията!!!... Но тези печалби са само за този мимолетен свят, а в Отвъдното несъмнено ще се потърси сметка за всяка отнета душа!!!...

Нека се помолим за душите на загиналите!
цитирай
5. dolsineq - Кошмарът на Балканите...
13.07.2012 00:19
Кошмарът на Балканите...
цитирай
6. ikra - Така е, но кошмарът си е кошмар, независимо къде се намира...
13.07.2012 00:31
dolsineq написа:
Кошмарът на Балканите...


А когато става въпрос за човешка кръв, това е по-скоро Варварство, Безчовечност!

Спокойна вечер!
цитирай
7. vmir - Поклон пред паметта на невинните.
13.07.2012 06:41
Много е жалко, че невинните плащат за "юначеството" на типове, обсебени от манията да се правят на защитници и спасители. Вярвам, че в България такова безумие не може да се случи. Въпреки множеството провокатори, лъжци и лумпени у нас, разумните хора са достатъчно, за да не се случи подобно зловещо престъпление, не отстъпващо по бруталност на най-дивашките времена от историята.
Вечна памет на невинните жертви на това потресаващо варварство. Позор за онези, които се опитват да го оправдават.
цитирай
8. naidobriq - Ужасно е!
13.07.2012 09:42
Поклон пред паметта на невинните хорица!
цитирай
9. nicodima - Само като си помислим колко скоро и колко близо е било това до нас...
13.07.2012 12:51
Очите ми се насълзяват като си помисля за децата...
Трудно е да се говори, думите нито ще утешат, нито ще върнат, най-много - да наранят...
цитирай
10. pevetsa - Нека почиват в мир!
13.07.2012 18:22
Съжалявам .................... :(
цитирай
11. ikra - Винаги жертви са невинни хора.
13.07.2012 21:14
vmir написа:
Много е жалко, че невинните плащат за "юначеството" на типове, обсебени от манията да се правят на защитници и спасители. Вярвам, че в България такова безумие не може да се случи. Въпреки множеството провокатори, лъжци и лумпени у нас, разумните хора са достатъчно, за да не се случи подобно зловещо престъпление, не отстъпващо по бруталност на най-дивашките времена от историята.
Вечна памет на невинните жертви на това потресаващо варварство. Позор за онези, които се опитват да го оправдават.


Мисля, че всички се надяваме такива неща да бъдат за тъжна поука и да не се случват. И не само в България, а където и да е било по света. Трябва да страдаме за хората по всяко кътче на земята, защото всички са Адамови синове! По времето на комунистическия режим асимилационната политика е била също твърде тежка, но хората в България, за които казвате че не биха позволили това да се случи, са си затваряли очите, от страх навярно и тях да не ги засегне опасността надвиснала над мюсюлманите по Българските земи, тоест да не бъдат откарани в Белене или в някое управление на МВР. Насилствена смяна на имената, насилствено сваляне на кърпите от главите на жените, забрана да се ходи на джамия, забрана да се извършват религиозните обичаи..., това е само част от асимилационната политика.
Видяхме как наскоро бяха нападнати молещите се в единствената джамия в София от привърженици на АТАКА. Но Българският народ пак си замълча... Толерантността е присъща за хора със здрав разум - нека всички бъдем такива и да не позволяваме на хората с интереси да ни разединяват като нация! Всички страдаме от това.
Благодаря ти за смелия коментар! Лека и спокойна вечер друже!!!
цитирай
12. ikra - Всевишния да ги дари с милостта си!
13.07.2012 21:15
naidobriq написа:
Поклон пред паметта на невинните хорица!


Спокойна вечер!
цитирай
13. ikra - Всевишния да ги дари с милостта си!
13.07.2012 21:21
pevetsa написа:
Съжалявам .................... :(


Нормално е човек да съжалява когато гнет и насилие се шири по земята. Онези, които се изказват колко милеят за хората, а всъщност пускат бомби, изстрелват ракети, сипят куршуми... ПРЕД КОГО ДОКАЗВАТ КОЛКО СА, ДОБРИ - след като вършат ЗЛИНИ!

Спокойна вечер друже!
цитирай
14. ikra - Да, наистина много скоро - 1995г.
13.07.2012 21:29
nicodima написа:
Очите ми се насълзяват като си помисля за децата...
Трудно е да се говори, думите нито ще утешат, нито ще върнат, най-много - да наранят...


Каквото и да кажем... няма да върне жертвите, но поне трябва да направим всичко възможно, за да не се случват подобни трагедии. Всичко може да се разреши по пътя на диалога - нали думите са присъщи на хората - те са начин за комуникация, е и на първо място ЗДРАВИЯ РАЗУМ!

Нека не се поддаваме на провокации и насажданата омраза, нека да живеем задружно, това за човешката природа е присъщо!
Нека бъдем по-добри и да подаваме ръка на всеки изпаднал в нужда и беда, несъмнено това ще облагороди нашата душа!

Приятна и спокойна вечер!
цитирай
15. tili - Поклон и от мен!
14.07.2012 08:25
Бог да прости невинните и да съди виновните!
Не обичам колективни вини и никакви всеобщи изпълнения. Лично аз никога не съм нарекла колега или приятел със смененото му име. Бяха гадни времена. Като сегашните, впрочем. Защото манипулаторите са едни и същи, безсмъртни са:(((
цитирай
16. otherwise - Безумието пламва за миг, а носи
14.07.2012 11:07
пожари десетки, стотици години след това. Плюс толкова много болка...

Мир за душите на жертвите. И покой за душите на техните близки, макар че е... нечовешко...
цитирай
17. ikra - Всевишния да ги дари с милостта си!
14.07.2012 11:35
tili написа:
Бог да прости невинните и да съди виновните!
Не обичам колективни вини и никакви всеобщи изпълнения. Лично аз никога не съм нарекла колега или приятел със смененото му име. Бяха гадни времена. Като сегашните, впрочем. Защото манипулаторите са едни и същи, безсмъртни са:(((


Да, с колективните вини е много лесно - това означава изплъзване от наказание! Слушали сме много разкази на плачещи хора спомняйки си за "онези" времена, за това какво са преживели и какво са били принуждавани да правят...
Казали са, че "властта променя хората" - за съжаление в негативен план! Забележете нещо много важно: Много често тези, които извършват гнет, насилие, асимилация, та дори и престъпления - те са хора с власт, които са недосегаеми, или които имат някакъв "гръб" и смятат, че по този начин ще им се размине. А манипулаторите... ВСИЧКИ ГИ ЗНАЯТ ВЕЧЕ!...

Спокоен ден!
цитирай
18. ikra - Нищо не пламва за миг... Това са дългосрочни, доста добре обмислени процеси!
14.07.2012 11:47
otherwise написа:
пожари десетки, стотици години след това. Плюс толкова много болка...

Мир за душите на жертвите. И покой за душите на техните близки, макар че е... нечовешко...


Болката е за изстрадалите. А за виновниците остава да си живеят живота безнаказано - самотни и забравени от времето. Не знам човек извършил такива кощунства как може дори да притвори спокойно очи да заспи! Нима нямат кошмари тези хора!!! Всеки от нас се опитва да помогне дори на непознат човек протегнал ръка за помощ, останал гладен, без подслон... А представете си сега за "нещото" (извинявам се, но не мога да го нарека човек, защото не притежава човешки качества), към когото е протегната ръка от мирни жители - дете или жена, старец или сакат човек - да бъде помилван живота му, защото има семейство, болни родители, заради бебето, което държи в прегръдките си... а той без да се трогне за миг дори - стреля по тях или отрязва главата им като на яре!... Що за индивид е това, което може да извърши подобно нещо!!! Независимо от каква нация е или какво име носи, или пагони...

Лек ден ви желая изпълнен с приятни помисли и с молба за загиналите по света!...
цитирай
19. анонимен - стига
17.07.2012 14:33
стига с тази пропаганда! хора осъзнайте се, това което се тиражира не е истина или поне не цялата истина. не съдете само по снимки и то на хора имащи полза от това демонизиране на събитието.
цитирай
20. ikra - Знаете ли - съжалявам Ви!
17.07.2012 21:07
анонимен написа:
стига с тази пропаганда! хора осъзнайте се, това което се тиражира не е истина или поне не цялата истина. не съдете само по снимки и то на хора имащи полза от това демонизиране на събитието.


Да наречете човешката трагедия "демонизиране"... Наистина Ви съжалявам за това захлупено мислене. Ясно е че винаги се намират такива хора като Вас, които дори се радват на такива издевателства над човешкия индивид... Такива хора се наричат САДИСТИ, УБИЙЦИ, ТЕРОРИСТИ, ВАНДАЛИ, ВАРВАРИ... които се крият зад власт, религия или са "анонимни", защото ги е срам да покажат истинското си лице пред обществото... Но несъмнено насилието, гнета и издевателствата, независимо под каква форма са приложени над хората, и какво определение ще им се даде, те са дело на болни мозъци, далеч от каквито и да е човешки и духовни добродетели!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4758999
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031