Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2012 21:18 - Един личен поглед към вярата (Анна Маринова) -2част
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 1834 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 18.07.2012 22:48


(поглед към християнството 
и отношенията между християни и мюсюлмани)


Специално интервю за Икра :)


 image
Не мислите ли че съвременното общество по различни начини се бунтува срещу религиите?

- Да, разбира се - религията те прави независим от хорските преценки и опити за властване, дарява със сигурност в Божията любов. Вярващият човек знае, че служи само на Бога и само Божията преценка за човека има значение. Това прави вярващият смел, независим, обичащ, щедър. Човек осъзнава, че този живот е подарък и изпитание, че е частица от вечния живот и същевременно е долина на скръбта. Вярващият се надява още тука да е възможно повече с Бога, а когато почине, се надява да е в неизказано общение с Бога и останалите хора и ангели. Именно затова вярващите хора желаят да помагат на ближните си, стараят се да се образоват, да изграждат себе си като силни личности, с Божия помощ. Това не се харесва на съвременното ни общество, защото то е консуматорско. Ние постоянно сме заливани от реклами. Само един пример: едни реклами ни внушават да пестим пари, а други - да харчим и да правим кредити. Затова вярващите хора не са много желани клиенти, защото те знаят, че всичко е временно. Не са така привързани към земното. И имат упованието си не във временни неща или дори в силните личности на деня.
image

 
А как гледа Християнството на Исляма?   - Зависи от християните. Православната църква няма официална позиция (доколкото зная, останалите християнски конфесии – също), която да е санкционирана на събор. Отначало, през ок. 7 в., повечето християни са възприемали Исляма като някаква християнска ерес. По-късно, през Средновековието, естествено, част от християнството, особено Западното, е негативно настроено към Исляма, знаем за Кръстоносните походи и опитите Божий гроб да бъде върнат в християнски ръце. В наши дни християните мислят различно. В някои от тях, за съжаление, има предразсъдъци към Исляма. Но това е, защото малцина от нас добре познават Исляма. Аз лично питая уважение към личността на Мухаммед, смятам, че той е постигнал вид религиозна и културна революция, като е успял да монотеизира довчерашните езичници. Смятам още, че Ислямът, в неговата същност, е миролюбива религия, която учи на вяра в единия Бог, на милостиня, на почит към родители и близки. Ислямът има заслуги за човечеството особено в областта на математиката, медицината, литературата, изкуството и културата. image
Какъв е пътят според вас да се достигне до баланс между отделните религии? Толерантност?

- Пътят е всеки вярваш да се опитва да вярва искрено в Бога, да опознава Бога - Неговата обич, милост и любов към всички. След това, да си дава сметка, че най-важното са двете заповеди – за любов към Бога и ближните. В книга Второзаконие (6 глава - от 4 до 5 стихове) се пише, че Бог е един и че Той трябва да бъде обичан от цялото сърце, с всичката сила, с цялата личност. В Книга Левит (19 глава, 18 стих) се добавя, че трябва да се обича ближния като себе си. В старозаветно време „ближен“ е само сънародника, евреина. Христос разширява понятието „ближен“, като Той казва, че ближен е всеки човек – независимо от неговата вяра или неверие (Евангелие според Лука, 10 глава от 29 до 37 стих – Притчата за милостивия самарянин). Нещо повече, Христос казва, че трябва да обичаме враговете си (Евангелие според Матей 5 глава, стих 44). Това означава, че ако човек е истински Христов, то не може да таи неприязън към никого. В Исляма, доколкото зная, се казва, че няма насилие в религията. Има доста айети, където се казва, че хората на Писанията, са ближни. Мисля, че пътят към толерантност минава именно през опознаването на ближния, на неговата вяра. Това е пътят на цивилизованите хора. Много лесно е някой да бъде заклеймен като враг само защото не вярва или не мисли като теб, но от Хитлеризма и Комунизма знаем до какви трагични последици доведе това...
Ханифе Муса 

Очаквайте продължение...



image



Гласувай:
13


Вълнообразно


1. jabalka - Добро утро ikra!
20.07.2012 09:19
Толерантността е нещо много леко /като пух / и същевременно плътно и тежко като гранит...леко е когато сърцето на човек е навикнало да не задържа пламъка на гнева, и да прощава а , тежи и го притиска когато прегърне идеята за отмъщение в добре скроената дреха наречена - "В името на справедливостта " т. е. когато осъжда!
Успешен да е денят ти !
Благодаря !
цитирай
2. ikra - Успешен ден и за вас!
20.07.2012 19:51
jabalka написа:
Толерантността е нещо много леко /като пух / и същевременно плътно и тежко като гранит...леко е когато сърцето на човек е навикнало да не задържа пламъка на гнева, и да прощава а , тежи и го притиска когато прегърне идеята за отмъщение в добре скроената дреха наречена - "В името на справедливостта " т. е. когато осъжда!
Успешен да е денят ти !
Благодаря !

цитирай
3. ivesa - Привет,ikra!
20.07.2012 22:01
Много ми хареса постинга!Християнка съм,но мненията ни съвпадат.Бог е един.Както и да го наричаме,всички сме негови чеда.Толерантността към различните по вероизповедание ни прави по-богати като личности.Тя е пътят на цивилизованите хора.Приятна вечер!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4757157
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031