Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2013 18:04 - Плъзнем ли се по улея на омразата, няма спиране
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 5071 Коментари: 19 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageСтрахът не е добър съветник. Той акумулира омраза, която изкривява лицата ни, мислите ни, човешкия ни облик. А че ксенофобията е страх, няма спор. От гръцки в мой свободен превод това състояние е още враждебност, ненавист към чуждото, непознатото, различното, било то човек, явление или вменена заплаха с някаква цел. Исторически терминът е въведен за пръв път във френския речник през 1901 г. по повод “Делото Драйфус”, но това отношение на човек към човека
е в крайна
сметка атавизъм.

Само дето нали отдавна сме хомо сапиенси и се борим с атавистичните останки у себе си.
Нали знаем, че светкавиците и гръмотевиците са просто природни явления, че слънчевите затъмнения и звездопадите не вещаят непременни нещастия, че науката, общо взето, е дала обяснения за всичко непознато и затова плашещо горките пещерни наши предци. Нали? Нещо ми се умълчахте и погледите ви се забиха в земята, дето уж е една за всички. Що така бе, хора? Вече всички сте дотолкова умни и знаещи, че ксенофобията не ви е непознато понятие. И знаете много добре значението й. И разбирате много добре, че ако вие мразите различните от вас, те също е нормално да ви мразят, защото сте различни от тях. И ви е страх.
Страх ви е
от собствения ви
страх,

защото той се обръща срещу вас самите. Дотук с теоретизирането. Не съм професор по философия. Аз съм просто човек.

И като човек ще се опра на фактите. Скочи народът, когато един алжирец зверски наръга красивата Вики насред центъра на София заради дневния оборот от касата в магазинчето, където тя работи. Докато се разбере от каква народност е престъпникът, всичко, що не е бяло, русо и синеоко, попадна под тежките погледи на далеч не руси, бели и синеоки, защото българите не сме така еднакви на външен вид като японците или китайците. Ако си мислите, че не съм реагирала с негалещи ухото изречения по адрес на престъпника, лъжете се. Но ако си мислите, че същите изречения не изригнаха у мен и когато двама неидентифицирани, говорещи чист български език субекти наръгаха 17-годишния Али пред бежанския център на “Военна рампа”, пак се лъжете.

Същата реакция предизвика в мен и упражненото насилие над цветнокожата жена от Камерун на спирка на градския транспорт, а с двойна сила изригна онзиден. Фактите ги знаете - на “Пиротска”, улица в идеалния столичен център, петима бабаити, доволно подпийнали и набрали скинарски кураж, 
след като
не успели да
реализират
погром над
хостел

за бежанци, налетели на мирен български гражданин единствено по причина, че не е бял, рус и синеок. Не че те са. И го пребили зверски така, щото Георги Димитров, познат с помашкото си име Метин, е все още в кома и бере душа. Четирима от петимата алкохол бабаити все пак са задържани и искрено се надявам да не се отърват с условна присъда, защото им е повдигнато обвинение “опит за предумишлено убийство по хулигански подбуди”, за което се предвиждат до 15 години лишаване от свобода.

Ако че се оправдават с “Май нещо се объркахме...” Що така май нещо? Що така се пообъркахте бе, джанъм? Що трябва да налитате на бой като диви прасета? Ако толкова ви влече - бийте се помежду си бре, бабаитчета с бръснати черепчета? Не ви съобщават имената, иначе хич не ме е страх да ви посоча поименно и да ви питам вас майка не ви ли е раждала, вас баща не ви ли е давал пример как се държи един мъж, вас не са ли ви учили в училище на ум и разум? Не ми сочете обществото като главен виновник!

Всички вие, които в момент четете това, сте обществото! Или не? Не ми сочете правителството (кое от всичките?), не ми сочете международното положение, а обърнете показалчетата си към вас самите! Не ядосана - ядна съм.
Вчера някакви такива нечии отрочета пребиха и наръгаха 18-годишен малиец. Криминален или ксенофобски акт? Ами ксенофобията е криминална проява, когато има жертви. Или не?

Ако не сте съгласни с мен, а повечето, естествено, че няма да сте, редно ли е аз да тръгна да шамаросвам децата ви, пък и вас самите, защото сте различни от мен?

Винаги ще
намеря
различност

- не сте зеленооки, не сте прочели толкова книги, не сте диабетици, не живеете с инвалидна пенсия, не сте щастливо разведени... да изброявам ли? Виждате ли колко елементарно е да намериш повод за омраза и да акумулираш злоба и ненавист на тази база? Естествено, че профанизирам, но предвид поведението на телишкото народонаселение в близките дни как да сведа нещата до една разбираема плоскост?

В Телиш тръгнали да затварят пътища в знак на несъгласие да приемат бежанци на свещената си селска територия. Защо? Както се изказа един местен жител - ми ние сме си 800 души, к"во ще правим, ако станем повече? Неопровержим аргумент.
Въпросът със сирийските бежанци изобщо не е за подценяване. За него е необходима много висока държавност, 
по хлъзгав лед
минават мерките

за решаването му. Нормално е да се плашиш от непознатото, казах го в началото - атавизмът си спи дълбоко у всеки един от нас. По същия начин задшенгенска, пък и не само, Европа се страхува от нашего брата, българите, от нашите икономически имигранти, между които има и бая криминално проявени и както стана модерно да се казва, “леки жени с тежки пороци”. Или не?

Остра съм, провокирам светлите ви родолюбиви и себелюбиви чувства, страх ме е за децата ми, които са бели, но не чак толкоз руси и синеоки, опитвам се да изговарям наум пожелателните изречения към нападателя на Вики, въпреки че не успявам да си сдържа езика зад зъбите.

Но не мога да не ви го кажа открито - към всички, дето изпитват ненавист и я проявяват под каквато и да било форма спрямо хора, които НЕ РАЗБИРАТ, защото са с различен цвят, народност, вероизповедание, политически убеждения или граждански позиции,
ясно и високо:

Стига! Спрете се! Погледнете се! И се засрамете, ако имате съвест. Знам, че не е лесно да приемеш чуждото като свое. По себе си го знам. Защото разумът ми знае кое е правилно, но сърцето наклонява везните невинаги в тази правилна посока. Далеч невинаги...

Дошло е време разделно - фраза, която в последните десетилетия се повтаря все по-често. Добре. Тогава нека ви припомня дядо Галушко, героя на Антон Дончев от този емблематичен за нашата история роман. Той дава за еничарин собствения си син вместо сирачето Манол. Това е изконният български морал! Или не?


Маргарита Петкова
http://www.24chasa.bg



Гласувай:
37



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vostroto - Спор няма, не на ксенофобията. Но и ...
26.11.2013 18:29
Спор няма, не на ксенофобията. Но и бежанците да се държат като хора. А не да оакват де що могат. Не са си у дома, и да са по-скромни, защото е дразнещо. Въпроса със сирийците е истинско предизвикателство за управляващите и народа. Военновременен проблем в мирно време... Доколкото разбрах, правителството планира около 1000 лв месечен разход за всеки бежанец. Това е пет пъти повече от някои заплати в България. Като гледам май ще трябва да протестираме и срещу ксенофобия към българския народ от страна на правителството...
цитирай
2. kostadin - Ти колко бежанци подслони под покрива си?
26.11.2013 18:54
Можеш ли да отговориш?
Само сърцето не лъже!Съвсем си се объркала, но това е защото са ни пуснали без вода в улея -пестят за създаване на съкровище от мимолетни банкноти, а на тебе от безводието са ти се съдрали нещата прикриващи Д- то ти и ти е припарило.
цитирай
3. ikra - Проблеми има, това е така. Хората наистина са с различни култури и разбирания. Надявам се скоро всичко да се оправи.
26.11.2013 19:03
vostroto написа:
Спор няма, не на ксенофобията. Но и бежанците да се държат като хора. А не да оакват де що могат. Не са си у дома, и да са по-скромни, защото е дразнещо. Въпроса със сирийците е истинско предизвикателство за управляващите и народа. Военновременен проблем в мирно време... Доколкото разбрах, правителството планира около 1000 лв месечен разход за всеки бежанец. Това е пет пъти повече от някои заплати в България. Като гледам май ще трябва да протестираме и срещу ксенофобия към българския народ от страна на правителството...

Спокойна вечер! :)
цитирай
4. ikra - Не знам точно към кого е отправен въпроса ви? И защо е това остро изказване...
26.11.2013 19:32
kostadin написа:
Можеш ли да отговориш?
Само сърцето не лъже!Съвсем си се объркала, но това е защото са ни пуснали без вода в улея -пестят за създаване на съкровище от мимолетни банкноти, а на тебе от безводието са ти се съдрали нещата прикриващи Д- то ти и ти е припарило.

Аз ще ви отговоря, разбира се. Под покрива си не съм подслонил бежанци. Но спокойно мога да отговоря, че сме помогнали на хора в нужда с това, което ни е било по силите. Но за това не мисля да говоря. Самоизтъкването не е добра черта. А задавайки своите въпроси и опитвайки се да опонирате на авторката на статията - запитахте ли първо себе си същото? Помнете, че когато сочим някого с един пръст, три пръста винаги са насочени към нас...
цитирай
5. ivesa - Българите не мразим чужденците,
26.11.2013 20:54
имаме непримиримост към криминалните деяния.Съгласна съм с авторката на статията,че е нужна много висока държавност за успешното справяне с бежанците.Хубава вечер!:)
цитирай
6. tota - Икра,
27.11.2013 09:29
Човечността е едно, подмяната на населението на една държава е съвсем друго нещо. Подаване на ръка, оказване на помощ и всеки да си върви по - живо , по - здраво по пътя си. Или откъдето е дошъл.
Тук има място само за родените на тази земя, независимо каква религия изповядват, тя е тяхна Родина и за всички онези пръснати по света, които считат себе си за БЪЛГАРИ.
цитирай
7. kostadin - Можеш ли да отговориш?Само съ...
27.11.2013 09:59
ikra написа:
kostadin написа:
Можеш ли да отговориш?
Само сърцето не лъже!Съвсем си се объркала, но това е защото са ни пуснали без вода в улея -пестят за създаване на съкровище от мимолетни банкноти, а на тебе от безводието са ти се съдрали нещата прикриващи Д- то ти и ти е припарило.

Аз ще ви отговоря, разбира се. Под покрива си не съм подслонил бежанци. Но спокойно мога да отговоря, че сме помогнали на хора в нужда с това, което ни е било по силите. Но за това не мисля да говоря. Самоизтъкването не е добра черта. А задавайки своите въпроси и опитвайки се да опонирате на авторката на статията - запитахте ли първо себе си същото? Помнете, че когато сочим някого с един пръст, три пръста винаги са насочени към нас...


Аман от хора които проповядват:
- Не ме гледай какви ги върша ,а слушай какво ти говоря.
Добре е нашите политици да удоволетворят първо молбата за постояно заселване в България на етническите българи живеещи по света.
цитирай
8. milady - тота ,само така ,бабче;)
27.11.2013 10:31
без хуманни/ словесни / еквилибристики, мадам !! аман !!!
освен стихота и романи, ние четем и дебатирамe , геополитика ,
история и финанси ,и
разбира се история и произход на
религиите.
А вие ,имате ли време за това ?!!
цитирай
9. ikra - Добре е да имаш мнение... Но не си мисли че е най-правилното, отново ще сгрешиш :)
27.11.2013 12:59
kostadin написа:
ikra написа:
kostadin написа:
Можеш ли да отговориш?
Само сърцето не лъже!Съвсем си се объркала, но това е защото са ни пуснали без вода в улея -пестят за създаване на съкровище от мимолетни банкноти, а на тебе от безводието са ти се съдрали нещата прикриващи Д- то ти и ти е припарило.

Аз ще ви отговоря, разбира се. Под покрива си не съм подслонил бежанци. Но спокойно мога да отговоря, че сме помогнали на хора в нужда с това, което ни е било по силите. Но за това не мисля да говоря. Самоизтъкването не е добра черта. А задавайки своите въпроси и опитвайки се да опонирате на авторката на статията - запитахте ли първо себе си същото? Помнете, че когато сочим някого с един пръст, три пръста винаги са насочени към нас...


Аман от хора които проповядват:
- Не ме гледай какви ги върша ,а слушай какво ти говоря.
Добре е нашите политици да удоволетворят първо молбата за постояно заселване в България на етническите българи живеещи по света.

цитирай
10. ikra - Въпрос на гледна точка...
27.11.2013 13:07
tota написа:
Човечността е едно, подмяната на населението на една държава е съвсем друго нещо. Подаване на ръка, оказване на помощ и всеки да си върви по - живо , по - здраво по пътя си. Или откъдето е дошъл.
Тук има място само за родените на тази земя, независимо каква религия изповядват, тя е тяхна Родина и за всички онези пръснати по света, които считат себе си за БЪЛГАРИ.
Никой не избира къде да се роди и кои да бъдат родителите му... Нито с какъв цвят кожа да бъде, нито пък към коя етнос да принадлежи... Светът се глобализира, колкото и да е нежелано от определени хора. Остава да запазим добрите човешки качества, които имаме и да не се превръщаме в такива, каквито не бихме искали другите да бъдат. Не съм привърженик на теорията на Дарвин :)
Спокоен ден :)
цитирай
11. ikra - Криминални деяния бол... Но те не са обвързани с определена група хора, народност или религия...
27.11.2013 13:14
ivesa написа:
имаме непримиримост към криминалните деяния.Съгласна съм с авторката на статията,че е нужна много висока държавност за успешното справяне с бежанците.Хубава вечер!:)

В медиите е пълно със статии за престъпления. Но ако сте забелязали, че имена рядко се споменават, освен ако не е необходимо да се даде някакъв знак :) Манипулацията над хората е очевадна, лошото е че не се усещат...
Лек ден :)
цитирай
12. ikra - Браво, радвам се че има хора сред нас, които разбират от геополитика, история, финанси и история на религиите :)
27.11.2013 13:50
milady написа:
без хуманни/ словесни / еквилибристики, мадам !! аман !!!
освен стихота и романи, ние четем и дебатирамe , геополитика ,
история и финанси ,и
разбира се история и произход на
религиите.
А вие ,имате ли време за това ?!!

Освен да ви пожелая успех :)
цитирай
13. zaw12929 - имаме непримиримост към кримин...
27.11.2013 16:42
ivesa написа:
имаме непримиримост към криминалните деяния.Съгласна съм с авторката на статията,че е нужна много висока държавност за успешното справяне с бежанците.Хубава вечер!:)


Трябва българите да си помислим, поне пред себе си да признаем, че много омраза има у нас, а тя ражда отмъщение, злоба. Защото сме бедни не към когото и не когато казваме мнението си.
Аз лично преживях огорчение, че беше избрана книгата "Врене разделно" - защото живеем в друго време, а сме объркани. Така ни възпитаваха в училище, с книгите на писатели, с уроци, с всекидневни по медиите отбелязване на онова реме като :Турско робство, на оная война от 1878- като "освободителна", а тя е "ВЪЗСТАНОВИТЕЛНА" , ЗАЩОТ СЕ ВЪЗСТАНОВИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА
В догоеара за приключване воината пише, че се възстановява "Санстефанска България" и какво- с Берлински конгрес Европа я орязва... до 3 пъти като територия и население...
Толкова омраза и сега се насажда и кой страда, зараси интересите на далечни чужди сили- ние
Дошло е време за обединяване около една национална кауза. За България, за Балканите и за добросъседски отношения. Плъзнати сме по улея на омразата - да спрем!
Приятна вечер! На автора, на всички добронамерени към България.
цитирай
14. tota - Човечността е едно, подмяната на ...
27.11.2013 17:28
ikra написа:
tota написа:
Човечността е едно, подмяната на населението на една държава е съвсем друго нещо. Подаване на ръка, оказване на помощ и всеки да си върви по - живо , по - здраво по пътя си. Или откъдето е дошъл.
Тук има място само за родените на тази земя, независимо каква религия изповядват, тя е тяхна Родина и за всички онези пръснати по света, които считат себе си за БЪЛГАРИ.
Никой не избира къде да се роди и кои да бъдат родителите му... Нито с какъв цвят кожа да бъде, нито пък към коя етнос да принадлежи... Светът се глобализира, колкото и да е нежелано от определени хора. Остава да запазим добрите човешки качества, които имаме и да не се превръщаме в такива, каквито не бихме искали другите да бъдат. Не съм привърженик на теорията на Дарвин :)
Спокоен ден :)


Съгласна съм с теб, но докато разделението на хората по религиозна принадлежност продължава, така ще е. Въпреки глобализацията ние сме длъжни да съхраним териториалната си цялост. Процесите се редуват. Другото е една нова религия, която да обединява хората.

http://spartakbg.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/11/28/bylgariio-bylgariio-ako-znaeshe-kakvo-ti-gotviat-za-proletta.1211873
цитирай
15. sande - Откъде се пръкна омразата?
27.11.2013 18:12
От проваления криминален преход в последните 24 години.

Под мъдрото ръководство на вампирясалата БКП.

През цялото време, ден и нощ, до ден днешен. Пладнешки грабеж!

Без скруполи, без срам от хората, без страх от Бога. Без страх от Закона.

Законът е за нас. За народеца български.

И денонощна демагогия, лъжи безкрайни, отровни.

Морълът е за наивници. Срамна дума.

А народът се лута насам-натам, мъчи се да се захване с нещо, но всички се руши около него. Граби.

Бягат младите на Запад и където очи им видят.

По улиците и парковете няма детски глъч. Децата не са на дневен ред. Те са неоправдан лукс.

На всичко отгоре в разградената и безстопанствена държава нахлуват орди от бежанци, залутани хора, подгонени престъпници.

И отново безумна, подла, сатанинска пропаганда, опакована в "хуманен," целофан. Лайно в целофан. Да бъдем милостиви. Справедливи. Човечни. Насаждали сме не знам що си? Ксенофобия. Хората не знаят какво означава тази дума.

Искам да Ви попитам, вас, сополивите коментатори тук. На кой свят живеете?
Или припявате на онези, които се гаврят с протеста?!

Палачите трябва да бъдат спасени. Да продължаваме да бъдем държавата на престъпниците. Докато всички избягаме от нея.

Властниците са съгласни и на това. Народ ще си внесат от цял свят. Само да са вечно на власт.

Не ми отговаряйте. Няма да ви чета. Не ме интересувате. Последния да изгаси лампата. Трябва да пестим тока.


цитирай
16. demograph - Признавам, че това ти мнение е по човешки добронамерено
27.11.2013 19:14
zaw12929 написа:
ivesa написа:
имаме непримиримост към криминалните деяния.Съгласна съм с авторката на статията,че е нужна много висока държавност за успешното справяне с бежанците.Хубава вечер!:)


Трябва българите да си помислим, поне пред себе си да признаем, че много омраза има у нас, а тя ражда отмъщение, злоба. Защото сме бедни не към когото и не когато казваме мнението си.
Аз лично преживях огорчение, че беше избрана книгата "Врене разделно" - защото живеем в друго време, а сме объркани. Така ни възпитаваха в училище, с книгите на писатели, с уроци, с всекидневни по медиите отбелязване на онова реме като :Турско робство, на оная война от 1878- като "освободителна", а тя е "ВЪЗСТАНОВИТЕЛНА" , ЗАЩОТ СЕ ВЪЗСТАНОВИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА
В догоеара за приключване воината пише, че се възстановява "Санстефанска България" и какво- с Берлински конгрес Европа я орязва... до 3 пъти като територия и население...
Толкова омраза и сега се насажда и кой страда, зараси интересите на далечни чужди сили- ние
Дошло е време за обединяване около една национална кауза. За България, за Балканите и за добросъседски отношения. Плъзнати сме по улея на омразата - да спрем!
Приятна вечер! На автора, на всички добронамерени към България.


А това за "Време разделно"..не ми говори. В момент, в който България се цепи по шевовете си, издигането на книга с такова заглавие, е равно на лозунг - Да се разделим и от помаците!...Идиотите ще погубят и народът ни хубав и държавицата ни. Но с теб си оставаме на различни мнения по въпроса, Кои са идиотите. Но все пак имаме и обединителна допирна точка - България. Поздрав.
цитирай
17. metlichina - защо в днешно време
28.11.2013 21:20
има такъв недостиг на състрадателност, милосърдие
и съпричастност...
цитирай
18. mt46 - Омразата,
29.11.2013 18:23
нетърпимостта към себеподобните ражда омраза...
цитирай
19. pando - ЦЕЛТА НА ВАШАТА
02.12.2013 18:19
статия е да внуши чувство на виновност...Това съвпада "по случайност"с линията на "демократичните"медии собственост на две или три затворени групи...
Вижте в-к АТАКА от днешна дата "Седем африканци преследват с бръсначи двама българи..."
Никога в България не е имало проблеми със хилядите арменци и руснаци -белогвардейци,което е доказателство за абсурдността на тезата Ви.
Вие смесвате понятията емиграция и паразитизъм.
Вие забравяте ,че правата на човека идват след задълженията на човека....
От такива като вас Госпожо България отдавна вече не държава а територия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4782526
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49138
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930