Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2015 19:34 - Защитата на личния живот в българското право
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 2577 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 26.04.2015 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Присъединяването на България към Европейския съюз поставя аналогично изискване и към нас. Това беше формалният повод за приемане на такъв закон и у нас. Смисълът на защитата на личната неприкосновеност, обаче, е далеч по-голям. Той се състои в необходимостта от ефективно гарантиране на свободата на личен живот в бъдеще в условията на информационното общество, но и в отстраняване на минали щети, в следствие нарушаването на правото на личен живот преди 1989 г.

Прилагането на нормите за защита на личните данни е свързано практически със всички сфери на нашия живот – от осигуряването на поверителност на услугите във финансовия и социалния сектор, през директния маркетинг до конфиденциалността на комуникациите. Личните данни представляват информация за физическо лице, която разкрива неговата физическа, психологическа, умствена, семейна, икономическа, културна или обществена идентичност.

Данни, които разкриват расов или етнически произход, политически, религиозни или философски убеждения, членство в политически партии, организации, сдружения с религиозни, философски, политически или синдикални цели, както и данни, отнасящи се до здравето или сексуалния живот на съответното физическо лице се определят като чувствителни и законът предвижда тяхното събиране и обработване да става само с изрично писмено съгласие на съответното лице.

Изключително важен принцип за защита на правото на личен живот е възможността за достъп на всеки индивид до отнасящи се за него лични данни, както и правото да иска поправяне или изтриване на такива данни, в случай че данните са “неточни” или подвеждащи по отношение на фактите. Законът за защита на личните данни разписва подробно процедурата за достъп до личните данни.

Въпреки наличието на законови и други защити нарушаването на правото на личен живот си остава проблем. Налице са съществени изключения по отношение прилагането на законите от полицейските служби и разузнавателните агенции. Полицейските служби все още поддържат пространни досиета на граждани, които не са били обвинени, нито дори подозирани в престъпление. Съществуват нарушения, свързани с наблюдението на комуникациите, дори и в най-демократичните държави. Фирмите също често заобикалят законите при събирането и разпространяването на лична информация.

Затова е необходимо да знаем как можем да осигурим реална защита на правото си личен живот и какви са заплахите за личната ни неприкосновеност. Още повече, че въпреки действието на закона държавата непрекъснато създава нови и нови регистри – за имотното ни състояние, за здравословното ни състояние, за данъчните ни задължения, за социалните ни осигуровки, за регистрираните фирми, за влоговете ни и т.н., без да се отчита принципите и нормите за защита на личната ни неприкосновеност.

----------------------------------------------------

Правото на защита на личните данни е основно човешко право. Обикновено то се разглежда като част от правото на неприкосновеност на личния живот. То е в пряка връзка и с други основни права като правото на самоопределение, правото на свободно сдружаване, правото на свобода на изразяването.

Различни международни актове дават защита на правото на неприкосновеност на личния живот - това са Всеобщата декларация за правата на човека - чл.12; Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи - чл.8; Международния Пакт за граждански и политически права - чл.17.

В България, гаранциите на правото на неприкосновеност на личния живот са залегнали още в конституцията - чл.32.

Дефиниция

Според българският закон, лични данни са всяка информация за физическо лице, която разкрива неговата физическа, психологическа, умствена, семейна, икономическа, културна или обществена идентичност.

Права на гражданите по закона

1.Гражданите имат право на защита срещу безцелно и незаконно събиране на данни за тях от държавата. 
2.Гражданите имат право на защита срещу незаконно прехвърляне на данни за тях от една институция към друга.
3.Гражданите имат право да знаят кой, кога какви данни събира за тях и с какви цели.
4.Гражданите имат право на достъп до вече събраните данни, както и да искат поправянето или заличаването им в съответните случаи.
5.Гражданите имат право на специална защита на определени данни, разкриващи - расов или етнически произход, политическа или религиозна принадлежност, здраве, сексуален живот и убеждения.




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ikra - КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
26.04.2015 20:31
Чл. 4. (2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
Чл. 30. (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
(2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.
Чл. 31. (3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Чл. 34.
(1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.
(2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.
Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.
цитирай
2. emi1ts - Благодаря Ikra
27.04.2015 18:35
за ценната и полезна информация !
Хубава вечер!
цитирай
3. ikra - Наистина е ценна
27.04.2015 19:10
emi1ts написа:
за ценната и полезна информация !
Хубава вечер!

Хората почти не познават конституцията, а за законите да не говорим...
Приятна вечер и на вас! :)
цитирай
4. aip55 - Да конституция, но
27.04.2015 23:50
нямаме право обикновените българи, да потърсим сметка на тези които я нарушават!
цитирай
5. ikra - Здравей!
28.04.2015 14:19
aip55 написа:
нямаме право обикновените българи, да потърсим сметка на тези които я нарушават!

Навярно си прав. Но все някога идва ден, когато се търси сметка за всичко.
Приятен ден :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4780243
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49137
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930