Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2018 12:25 - Разцвет на окултния туризъм
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1766 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Около 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм у нас, който все повече се популяризира напоследък. Това обяснява директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред "Монитор". Става дума за около 250 000 пътувания с такава насоченост.

image

Тракийското светилище "Вратата на Богинята" край Казанлък. На това място траките са смятали, че Богинята-майка отвежда душите на мъртвите в отвъдния свят. (виж по-долу)

Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, за да посещават места, които се смятат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища. „Този вид туризъм генерира огромни приходи и никак не е за пренебрегване. Имайте предвид, че само 11% от тези хора пътуват самостоятелно, 60% са предимно семейни двойки и около 12-13% са част от организирани групи. Те посещават местности, които смятат, че ги зареждат с енергия и не са свързани с религиозен храм. Някои са познати още от древността. Обикновено има аязмо, за което хората вярват, че водата е лековита и чудодейна“, коментира Драганов.

Той даде за пример манастира „Свети Георги Победоносец” в Поморие, който е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България. На мястото е имало тракийско светилище. На мястото има Аязмо, за чиято вода се смята, че е лекува всички болежки и помага за благоденствие.

„Имам приятели, и то учени от БАН, които със специални уреди са установили преди години, че в Приморско има много силно енергийно поле. Те вярват в това и когато сме там на почивка, всяка сутрин стават рано, отиват до конкретното място и са категорични, че се зареждат с енергия. Много е трудно да спориш с тях по тази тема, защото те си знаят тяхното и са убедени в тезата си“, казва Драганов.

Особено популярна е и скалата на Рилския манастир, която също се смята за лечебна. Точно до скалата пък има малка църква и аязмо. Църквичката е известна и с място, което се нарича Чистилището. Вярващите казват, че който мине през нея, се разделя с всичките си грехове, най вече ако вярата му е истинска. Наричат го чистилището, защото мястото е тясно и трудно достъпно. Между камъните пък могат да се видят оставени хиляди съкровени желания.

„Всъщност езотеричния туризъм има различни форми. Смята се, че много от нещата са останали още от преди приемането на Християнството. Няма как да се борим с това и не виждам защо. След като някой се чувства добре и вярва нещо, едва ли е проблем за нас“, коментира експертът.

Той поясни, че друго място, което е прието като дестинация за езотеричен туризъм, е Кръстова гора. Тя се посещава от 14 000 души годишно, тъй като хората смятат, че след като приспят там, ще оздравеят. Други пък вярвали, че ако поставят памук върху мощите на Свети Иван Рилски и след това го оставят под възглавницата на болен той ще оздравее. Според експерти към местата за езотеричен туризъм е и Руската църква в столицата, където се намира гробът на Свети Серафим. Всекидневно там се извиват опашки от хора, които вярват, че като напишат желанието си на листче, то ще се сбъдне.

„Местността Рупите също се приема за енергиен център, който се свързва с името на пророчицата Ванга. Евреите пък посещават Силистра, тъй като смятат, че там е обитавал техен равин. Вярват, че мястото ги зарежда с енергия. Мога да дам и друг пример-с пазара Римската стена в столицата. Преди да тръгнат на път, търговците са минавали от там и са се молили да се завърнат живи и здрави“, обяснява Румен Драганов.

Друга дестинация за езотеричен туризъм е и Тракийското светилище Камъка в Странджа. Има поверие, че ако минеш през т.нар. провирало, ще бъдеш здрав и щастлив през цялата година. „Все пак трябва да се прави разлика между религиозен и езотеричен туризъм. Също така има образователен религиозен туризъм, където пътуваме в различни страни, за да научим нещо за религиозните им центрове, както и фестивален религиозен туризъм. У нас например много чужденци идват по Великден, за да присъстват на литургията ни“, обяснява още Румен Драганов.

“Факт е, че езотеричният туризъм у нас се развива. Преди години дори ми се е случвало да видя жени, които се представят за гадателки, да посещават Перперикон, тъй като го смятат за свещено място. Чувал съм, че се организират такива екскурзии“, коментира и археологът проф. Николай Овчаров.

"Вратата на богинята" (известно още като "Слънчевата врата") е едно от най-древните тракийски светилища в България. Намира се южно от село Бузовград и до него се достига по добре маркирана еко пътека, тръгваща от селото.

Мегалитът датира от 1800-1600 г. пр. Хр. и е строен от древните траки. Представлява разположена на хълм скална група (трилит), в която чрез изсичане е обособен отвор, състоящ се от десетина каменни блока, като най-големите два са поставени хоризонтално върху част от другите и се образува отвор във вид на прозорец. На самия хълм със светилището са разположени множество скални структури, като т. нар. "трон" за наблюдателя и "жертвеник". Издължената от изток на запад скала, върху която е издялан "тронът", се намира точно на линията между връх Триглав (2276 м) в Стара планина и светлия отвор на трилита.  

Предполага се, че комплексът е използван освен за култове и ритуали и за астрономически наблюдения и календар. В последните години, на 21 юни (деня на лятното слънцестоене), светилището привлича много хора, които наблюдават вписването на слънчевия диск в специално оформения от траките скален отвор.

Според много хора (включително и екстрасенси) районът наоколо е високоенергийно място и има енергийна сила, съизмерима с тази на пирамидата в Гиза.



Тагове:   окултен туризъм,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. barin - Здравей, reporter. И аз забеляз...
21.07.2018 21:51
Здравей, reporter. И аз забелязвам, че хората по-често насочват дестинацията си за посещение към светилищата. Аз също през последните няколко години съм посетил много култови, обредни и окултни места из България.
Поздрави!
цитирай
2. reporter - Здравей, barin! Може би тази н...
22.07.2018 14:53
Здравей, barin!
Може би тази новост всъщност е нужда от връщане към корените и отговор на въпросите "От къде идваме" и "Кои сме".
В България култовите, обредните и окултните места са много. Хубаво е да си спомним историята, защото върху нея се крепи бъдещето.
Поздрави!
цитирай
3. bven - България е с много силни в енергийно отношение места.
24.07.2018 20:15
Само трябва да се прави справка, тъй като някои имат отрицателен енергиен потенциал.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995648
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031