Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2014 13:16 - Хелоуин между християнството и сатанизма
Автор: insar Категория: Политика   
Прочетен: 2872 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 05.11.2014 13:17


Видях се длъжен да напиша тази статия заради жестоката заблуда, в която изпадат все повече хора...

На Хелоуин  (All Hallows Even) по традиция се отбелязва деня на вси светии, като това е застъпено и в Православния календар (първата неделя след Петдесетница), но приликите свършват дотук. 

Приема се, че в нощта на 31 октомври от гробовете излизат всякакви зли духове, вещици и демонични изчадия, които бродят сред хората и вършат пакости, плашейки ги до смърт. Тази сюжетна линия има изключително езически характер - води началото си от вярванията на друидите на Острова. Между другото можем да открием допирни точки между нея и т. нар. "мръсни дни" от Коледа и Богоявление, когато според народните вярвания нощта принадлежи на коруконджулите, вещиците и всякакви зли духове. Гротесктните костюми и лошите съседски шеги обаче не са част от народните поверия. Самото включване на човека в тази езическа събитийност, неговата приемственост и дори съпричастност към вършеното от нечистите сили влиза в разрез с християнския мироглед.

А щом идеята на празника противоречи на Евангелията, то логично изниква въпросът с какво тогава са неговите допирни точки и кои са вдъхнали живот на една толкова противоречива традиция. В сайта на Св. Синод на БПЦ има подробна статия за характера на Хелоуин и неговата антихристиянска насоченост като авторът й Яков Лучиан обръща внимание на опасната тенденция на размиване на границата между Добро и Зло, между богоугодните и дяволските дела на базата на обикновените, светски забавления. Заслужава внимание неговия акцент върху факта, че чрез Хелоуин се разпространява посланието, че можем да се шегуваме с дявола и слугите му, дори да бъдем част от тях докато в забавленията си доброволно предаваме себе си във властта на лекомисленото и порочно държание. Последното е билет към най-върлия противник на Христовото учение - сатанизма.

Жестоката истина е , че Хелоуин одобрява и насърчава терора, присмеха, демоничното и магическото, прокарвайки съждението, че дори към греха можем да се отнасяме с шега. Интересен е фактът, че Хелоуин, който в последните години получи толкова широко разпространение вече не само сред католическите, а и сред православните среди и се радва на удобно медийно присъствие е празник, заемащ важно място в сатанинската идеология. В т.нар. "Библия на Сатаната" на Антон ЛаВай, евангелието на Антихриста пише, че Хелоуин е един от най-големите празници в сатанинския календар наедно с Валпургиевата нощ (т.нар. "Сабат", когато се провеждат вещерските сборове).

Ето и дните, когато сатанистите отдават слава на своя тъмен господар:

image

















 Обърнете внимание, че 1 май, Валпургиевата нощ, може би най-важната дата от календара на сатанистите, присъства под името "Beltane". Това, също като Хелоуин е езически празник, взет от друидите. Самата дума "Белтейн" означава в превод "огньовете на Бел". Бел не е нищо повече от Ваал, който по подобие на много други демонични божества прескача от една митология в друга, променяйки едва прикрито името си. В случая Валпургиевата нощ е отредена за почит на Ваал като голяма част от ритуалите са прехвърлени и върху отбелязването на Хелоуин.

Както се вижда още на 31 октомври келтите почитат Самайн/ Самхейн/ Саман. Той е "господар на смъртта и злите духове" и е изобразяван като скелет, държащ сърп. Именно неговото зло изражение ни гледа от тиквените фенери, които децата приготвят с толкова ентусиазъм и любов - лика на господаря на смъртта. 

image За този същия господар друидите правили жестоки човешки жертвоприношения, за които пише с погнуса самият Юлий Цезар. За защита на населението от завръщащите се духове на мъртвите и умилостивяване на Самайн друидите изгаряли живи котки, овце, коне, волове и хора, натъпкани в клетки. Повече подробности можете да намерите в "Тъмната страна на Хелоуин" от Дейвид Л. Браун, където авторът привежда още много убедителни доказателства, че в крайна сметка празнуващите неволно или не стават съучастници на Сатаната в празнуването на стария езически обичай.

 Напоследък се тиражира абсурдното твърдение, че нямало никакво значение от къде идвал и с какво обвързвал празникът щом хората и децата се веселели. Подобна теза е най-малкото смехотворна, защото никъде по света няма празник, който съществува с цел веселба. Празниците не са посветени на хората, а на духовни или някакви други величини и чрез своите действия и ритуали отдаваме почит на тях, не на самите себе си. Второ на второ защитниците на подобна теза едва ли не посочват, че всяка човешка страст и влечение е нещо положително. Те твърдят в прав текст, че не е важно какво вършиш, а дали си щастлив от това, което вършиш...    

От друга страна провеждането на Хелоуин е свързано не само с опасни дела в религиозно-духовен план, но и в чисто физически. От полицията в Болдуин, Южна Калифорния съобщават, че "плашещи, убийствени сатанински практики се провеждат по целия свят всеки Хелоуин, и все пак обществеността отхвърля съобщения за възникването им, отказвайки да повярва, че празникът е нищо повече от детска игра". Тези сведения са подкрепени и от Йоана Микаелсен, която в своята книга "Като агнета на заколение" пише, че именно Хелоуин е времето, през което се набират сатанисти за сектите. 

Според проучване Хелоуин вече се е превърнал във втория по популярност празник в САЩ, като за него се харчат средно по 80 долара на човек (само за Коледа се отделят повече средства). Това с основание ни кара да се питаме дали ако при продължаващата тенденция към обезличаване на смисъла на Рождество Христово и превръщането му от духовен празник в доходоносен бизнес, мястото му няма да бъде заето от друг, "по-забавен" празник (философията следва именно тази крива, че празникът е ден за забавление, ден, определен за нас самите, а не за почитане на някакви други величини).


"Хелоуин е чисто и абсолютно зло и няма нещо, което да го направи приемлив за Господа Иисус"

                                                                         свещ. Том Сангуинет


Източници

http://www.av1611.org/halloween.html

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=90317

 http://www.logosresourcepages.org/Holidays/halloween.htm

 





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vandela007 - Добра статия!
05.11.2014 18:57
Но не е ли същото и с нашите кукери...
Поздрав!
цитирай
2. tanyaivanova - Hellowin e svurzan s vqrvaneto che ...
06.11.2014 21:13
Hellowin e svurzan s vqrvaneto che svetut se dviji ot dobroto i zloto v edinstvo sushtoto vqrvat bogomilite ottam prilikata s kukerite.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: insar
Категория: Политика
Прочетен: 145900
Постинги: 66
Коментари: 81
Гласове: 101
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930