Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2014 09:00 - Езотеричната астрология или Подвизите на тракиеца Херакъл
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 1911 Коментари: 0 Гласове:
6




АНАЛИЗ НА ЗНАКА ТЕЛЕЦ

Кръгът - това е воля на Бога за проява. Богът като хармонична, симетрична същност. Ограничен и овладян от енергията ЯН, изпълнен с потенцията на ИН. Желание е нейното име, когато душата не е преобърната. Дисциплина и устрем е същността й, когато просветлението води душата към Бога. Рогът над кръга символизира наследството на Лунния цикъл. Това не са рогата на Телеца, а Луната в началната й фаза. Телецът е, който създава нужните на ученика добри възможности за пълна преориентация. Един от знаците на зодиака, олицетворяващ промяната в човека. Събрала енергия в Овен, тук душата насочва целия си потенциал, за да преоткрие единствената полза от натрупания опит - чрез насищането си, страстите откриват пълното безсмислие на опита за еволюцията на душата. Материята, приела дълбоко в себе си душата, става причина за промяната. Затова Телецът е наричан още “знак на главното пробуждане на живота”. Желанието се пробужда във всичките му възможни фази и разновидности. Воля, сила, желание, устременост, амбиция, мотивация, ум,
импулсивност, пробуждане - това е индивидуалният Път на Телеца.

Свещената троица на живота: желание, устременост в целта и воля за реализация, са двигателят на личността и фундамент за непрестанното пробуждане на душата. Дълбоко, дълбоко в материята - този е скритият смисъл на символа, така необосновано анатемосван от самозвани създатели на идеологии, религии и школи. Старият завет и той припява на мощното влияние, което Телецът оказва над душата, но пристрастно не разбира ролята му, когато душата е преобърната. Пълното незнание относно дълбоките тайни на Шумер, където бикът е с крила, анатемоса епохата на потъването на душата в материята и натрупването на личен сетивен опит. Защото едно е да си потънала в страстите душа, каквито са юдеите по времето на
великия египетски посветен Хозарзиф, наречен още Мойсей, друго е да бъдеш прогледнала душа, получила своя личен устрем към духовността.
Мойсей именно това се опита да направи от дивото племе на юдеите - да ги преобърне и насочи към държавност и религиозна поведенческа опитност. Йехова ги задължи всеки ден да принасят в жертва телци и овни. Едва ли в света има религия, по-кърваво славеща своя племенен бог.
Цялата опитност на това племе се свежда до канонизираното до ритуал поведение. Е, това е непрогледналият Телец. Ние обаче ще говорим за Телеца на еволюиращата душа - за египетския бик Апис, който е със слънчевия диск между рогата и око на челото. Символът означава само едно – душа, преминала през цикъла на Овена, получила дара на Слънцето и вървяща устремено към изпитанията на материята в Телеца.

Исторически епохата на Телеца приключва с появата на източния Учител Буда. Буда е Телец. Буда е укротените страсти на материята до привеждането им в състояние на съзерцателен анализ. Затова и до днес Изтокът пее и припява химни и мантри, имащи за цел да успокоят страсти те и да канализират мисловния поток на човека. Петстотин години преди Агнеца Божий, Буда показва на Изтока, че трябва да излезе от състоя нието на страстите и да навлезе в епохата на личното съзерцание, тоест в подготовката да стане ученик на Йерархията на Светлината.
Психичната светлина на Лунното отражение трябваше да се трансформира в оплождащата светлина на Слънцето. Това е голямото дело на Буда. И нищо повече, защото просветлението е личен, индивидуален процес. Този велик представител на епохата Телец осъзнава невъзможността да се предава просветлението като школа и затова разпуска учениците си. Тринайсет века по-късно жадни за слава души проглушиха света с измислените му завети и школи. Но Телеца вече бе изиграл своята роля. Човечеството получи идеята за лично духовно просветление и това бе достатъчно, за да се подготвят душите за идването на Христос. Когато Буда е все още Сидхарта, той осъзнава коварните капани на страстите на материята (Телеца) и възможността за индивидуално действие за промяна. Осъзнава напълно безсмислието на опита и душата му се пробужда. Пагубните следствия на желанията Той отхвърля чрез великото си отричане от дейност, чрез седемгодишно съзерцание и размисъл. Това е краят на Пътя на човешкото сляпо пребиваване на Земята. Натрупаният опит трябваше да роди ново следствие - извън пределите на страстите. Този процес ние наричаме Пробуждане - Просветление. Той съответства на тайнството на Иисус Христос, наречено Преображение. Буда обаче не можа да даде форма и път за следване, обезпечаващи промяната. Буда без битие, без дейност в живота - може, но човечеството - не! То не може да седне под дървото и да чака просветлението си. От пробудения Телец до Риби, където става освобождението на душите, трябва да се върви чрез дела в живота, а не чрез безучастност. Затова той разпуска учениците си. Школата на просветлението е лично усилие и дело, а не канонизирани ритуали и догми. Съвременният будизъм, ако изобщо приемем да го наричаме така, възниква около ІХ век след Христа, а тибетският - едва в ХІІ век. А някои имат претенцията, че уж Иисус бил ходил там на обучение...
Ненаситното желание на Телеца, удовлетворено от полученото в живота, в един момент става причина за пробуждане, за прозрението, че не това е целта на съществуването и не тези са дълбоките стремежи на духа в нас. В това се състои основната разлика между двете учения. При будизма имаме неподвижно монашество, а при Христос смирена душа, следваща завета “не пожелавай”, тоест да изчистим ума от желанията, вместо да арестуваме тялото. Така волята на Бога става всеобща, а не отделно човешко дело.
Индия, Тибет и Шамбала се кичат с този духовен принцип на Буда, но никога няма да стигнат до инициирането на вътрешен процес на немисленето.

Целият Стар завет е отделяне на евреите от пътя на слепия от страсти Телец. Колебливият им и кървав път през пустинята го доказва. По този път те вървят от времето, когато прамайка им Ева изпитва желание и прилага лична воля за насищане на това желание чрез опита. От тогава юдейският Едем е под знака на Телеца.
Но човечеството влезе в ПЪТЯ на Посвещението.



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14903876
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава