Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 20:51 - А ТИ КОГА СЕ МОЛИШ?
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 4692 Коментари: 7 Гласове:
22

Последна промяна: 15.03.2010 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Няма човек сред вярващите, а дори и сред невярващите, който да не е преживял злополука, да не е изпадал в беда, затруднение или безпокойство, поради което да не е търсил помощта на Всевишния. В резул­тат на една сърдечна молба за по­мощ от Създателя, човекът се успокоява вътрешно и неговото безпокойство изчезва. След затрудненията Все­вишният дарява облекчение. След немотията идва изобилие. При все това има благодарни хора, спо­менаващи доброто, и усещащи сър­ца, изпълващи се с вяра.

image



Необходимо е да се признае, че не съществува човешко същество, кое­то да не е търсило помощта на Бог, когато изпадне в затруднение. Свещеният Коран на много места разяснява тази особеност:

"Кажи: „Мислите ли, че ако ви се е явило наказанието на Аллах или ви се е явил Часът, ще зовете друг освен Аллах, ако говорите ис­тината?" Да, Него ще зовете и Той ще премахне онова, за което зове­те, ако е пожелал, и ще забравите онези, с които Го съдружавате."

[6:40,41]

"И ако беда засегне човек, той Ни зове на хълбок или седнал, или прав. А щом снемем от него бедата му, отминава, сякаш не Ни е зовял заради бедата, която го е засегна­ла. Така бе разкрасено за престъпващите онова, което вършат."

[10:12]

"И когато ви засегне беда в мо­рето, онези, които зовете, изчезват, освен Него. А когато Той ви изведе на сушата, вие се извръщате. Човекът е неблагодарник."

[17:67]

"Той е, Който ви придвижва по суша и море. Когато сте на кораби и се носят с хората при попътен вя­тър, и те му се радват, връхлита ги бурен вятър и вълните ги връхли­тат от всички страни, и мислейки, че са обградени, зоват Аллах, пре­дани Нему в религията: „Избавиш ли ни от това, непременно ще сме от признателните!" А щом ги изба­ви, ето ги - сеят развала по земята в безправие! О, хора, вашата раз­вала е срещу самите вас. Наслаж­давайте се на земния живот! После при Нас е вашето завръщане и ще ви известим какво сте вършили."

[10:22-23]

"Кажи: „Кой ще ви спаси от тъмнините на сушата и на морето, щом Го призовете със смирение и дори в уединение: „Ако Той ни спаси от това, непременно ще сме от признателните." Кажи: „Аллах ви спасява от това и от всяка горест, а после пак съдружавате."

[6:63-64]

Неопровержима истина е, че Всевишния спасява дори неверника от зат­руднение, когато се помоли за помощ, и му осигурява спокойствие:

"[нима съдружавания е по-добър] или Онзи, Който откликва на бедстващия, ако Го позове..."

[27:62]

image


Случките с отделни хора, които самите те разказват, са силно свър­зани с този довод. Не съществува нито един човек, който да не е изпа­дал в подобна ситуация. Аз, ти, той... ако си представим само няколко от ежедневните хиляди ситуации. Те показват, че човек не е сам и че Всевишния е негов спасител, при условие че заслужава да бъде спасен. Това показва, че молбата на молещия не ще бъде оставена без отговор, а тъй страдащото сърце ще бъде прието от Него. Нима има по-голяма беда от тази Всевишния да изостави човека? С цялото си същество при такива слу­чаи човекът проследява въздействи­ето на Силата на Бог. Нека споменем няколко случая:

1. Английският вестник Р. Д. с дата 1 октомври 1944 г. излиза със статия под заглавие „Вярвате ли в служенето и молбата?", в която се казва:

Съвсем ясно се вижда, че в ни­какъв случай не може да се отрече силата на въздействие на молбата. Не буди учудване фактът, че когато хората изпаднат в затруднение или в беда, на всяка цена търсят помощта на някаква сила. Странно е, че към това се отнасяме с учудване. Мо­ряците и пилотите, които се молят, правят фактически това, което Линкълн е извършвал в най-горещите моменти на гражданската война: „Без помощта на Бог, който е с мен, нямам сила да се спася. Без тази по­мощ не съм в състояние да постигна успех."

На Земята не съществува създа­ние, притежаващо необходимата духовна способност, което да не се обръща към една голяма сила.

На път за Австралия майор Алан Л. бил уверен, че са загубени, кога­то се наложило да кацнат в морски­те води заедно с още девет души.


Описвайки това положение, той от­белязва:

„След като пред нас остана само възможността да се качим в гумена лодка, първо се поколебахме. Ня­махме нито парче хляб, нито капка вода. Когато всички бяхме обзети от тревога, артилерийският сержант Алберт се беше унесъл в молитви, устните му мърдаха и той посто­янно повтаряше, че Бог го чува и ще ни помогне. Бяхме принудени да чакаме съдбата под изгарящите лъчи на слънцето. Устните ни се напукаха, езиците ни надебеляха. Въпреки това ние се опитахме да подражаваме на молбите му. След три дни, преди да настъпи вечният мрак, като че ли виждахме няка­къв малък остров. Когато се сбъд­на това, което желаехме в сърцата си, не повярвахме. След малко голи хора с три лодки се приближиха към нас. Тези чернокожи хора с къдрави коси обясняваха в изумление, че са австралийски рибари, били излязли на стотици мили, завлечени в тези безмълвни места, не по тяхна воля, предвождани от потаен предводи­тел, който ги тласнал в тази посока. Ние, които ги слушахме, вече бяхме спасени."

2. На 10 януари 1965 г. следобед в три без петнадесет радио Дамаск прави преглед на английския „Ме­дицински вестник". Вестникът беше поместил материал с подписа на са­мия доктор, преживял случката. Бо­лен от неизлечима болест младеж цели тринайсет години се лекувал и накрая лекарите вдигнали ръце, тъй като намесата им нямала поло­жителни резултати. Когато раз­казващият случката лекар се явил при пациента за последен преглед, открил че не е останал и лъч надеж­да. Безнадеждно болният казал на лекаря:

-    Никаква надежда ли няма, докторе? Лекарят му отговорил:

- Има една-единствена надежда и тя е в небесата. Опитай с молитва. Не знаеш ли да се молиш?!

Младежът се молел за първи път. След една седмица, когато лекарят отново дошъл при болния, го наме­рил в добро състояние и се убедил, че болестта, която лекарите не са успели за толкова години да побе­дят, си била отишла.

3.  Да отделим място и на разказа на един египтянин, който през 1951-1954 г. участвал заедно с двама другари в нощна военна акция за Суецкия канал в една равнина. Имало луна, ясно небе и равен терен. Тези обстоятелства давали възможност врагът да ги подложи на обстрел. Единият от тримата се изправил с отворени ръце към небето, казвайки:

„О, Аллах, за теб не е трудно, из­прати ни облак!"

Не минало много време, и наисти­на, най-неочаквано се появил облак, който закрил Луната така, че всичко наоколо потънало в мрак. След това те спокойно изпълнили задачата и живи и здрави се върнали обратно.

Всички знаем, че Англия, фран­ция и Израел нападнаха Египет. Ко­гато Порт Саид гореше в пламъци, хората в своята безпомощност мо­леха Бога за спасение. Тогава падна обилен дъжд, който угаси всички пожари.

4.  Това са истини, които винаги се разказват сред хората. Няма нито един вярващ, който да не е преживял подобни случаи. Когато са затворени всички пътища, търсим закрила единствено при Всевишния.
     Ето така, щом Той приеме нечиямолба трудностите изчезват. Най-ярък довод е приемането на молбата при суша, когато мюсюлманите от­правят специална молитва за дъжд.

Естествено, за това са необхо­дими определени изисквания като покаяние, молитва и молене, които трябва да бъдат приложени. От вре­мето на пророка до днес много хора преразказват случки, свързани с от­правени от самите тях молитви, на кои­то Аллах отвръща. Онези, които изслед­ват подобни случки, потвърждават, че повечето от тях са достоверни.

Доводът за приемане на молбата ще се актуализира постоянно в зави­симост от обстоятелствата. Всички тези случки свидетелстват за същес­твуването на Велико същество, което вижда и чува онези, които отправят зов към Него. Това същество изпъл­нява молбата на всеки, който го по­моли, без разлика дали е вярващ или неверник. Молбата на всеки вярващ, който спазва правила­та за молене, винаги се приема.

В Корана се казва:

"И когато Моите раби те питат за Мен - Аз съм наблизо, откликвам на зова на зовящия, когато Ме по­зове. Нека и те Ми откликнат, и нека вярват в Мен, за да се напътят!"

[2:186]

И рече вашият Господ: „Зовете Ме, и Аз ще ви откликна!

[40:60]

 

image


Тагове:   Молиш,


Гласувай:
22



1. razkazvachka - общуването на човек с бога
15.03.2010 23:26
става на езика, който човек най-лесно разбира - вярата не е единствено интуиция или сила, която води, без да я разбираме - тя е знание и доверие едновременно - и затова е могъща
нима несъвършеният човек би могъл да се уповава само на знанията и уменията си,
нима познаващото света съзнание би могло да разчита единствено на сляпото подчинение

вярата е познание на божествената ни предопределеност
цитирай
2. eien - Зная, че когато съм се молила на Исус за човек в нужда,
16.03.2010 06:27
така наречената ходатайствена молитва, тя винаги е била чувана.
Поздрави.
цитирай
3. hikma - чудесен постинг, ikra
16.03.2010 13:07
Позволи ми да добавя и едно предание на Мухаммед, мир нему: Всевишният казва: "Споменавайте ме в благоденствие, за да ви споменавам, когато сте в беда..." Поздрави за поучителния постинг
цитирай
4. zvezdichka - В Библията пише:
16.03.2010 16:13
"Призови ме в ден на напаст, а Аз ще те избавя, а ти ще ме прославиш".
Така, че Господ Исус Христос е близо до сърцето на човек и чува искрената му молитва, когато смирено и с вяра го призовава и вика към него в слабостта и болката си и най-важното е, че Благия откликва.
цитирай
5. bovari - Когато бях мъничка:)) се молих за много неща
16.03.2010 19:56
за кукли, за здраве, за едно или друго:))
когато пораснах някак естествено преминах от молитва в благодарност. сега отивам главно за да благодаря. има защо. и за доброто, и за лошото, все за моето, обаче:)))
Хубава вечер, Икра.
цитирай
6. miaa - Поздрав за хубавият постинг,Ikra!
17.03.2010 20:41
Молбата към Бог е искрена и благодатна!
Човек влага само добрина и чистотата на сърцето си!
цитирай
7. анонимен - Хей брей мей дей :)
18.03.2010 08:24
И той квоууу, и тя квоууу..?!! хъхъ :p
И аз таковата минах да кажа:
- Добро утро!
- А добро ли е утрото?!
- хъхъ, чИ как да нИ е добро, я кво съ е изнапекло само в студа на минуса температурен..
Айдеее, готин ден човек..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4756693
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031