Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 23:18 - ИСЛЯМЪТ, ХРИСТИЯНСТВОТО И ЕВРЕЙСТВОТО ЗА МОЛИТВАТА
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 7332 Коментари: 21 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

По-голямата част от хората се молят на Всевишния в определени моменти по определени причини. Почти всеки знае какво означава молитвата, но молитвите на вярващите са коренно различни от тези на хората, които не вярват. Вярващите се обръщат към Бог през цялото време и Му се молят от цялото си сърце и душа. Молитвите, извършени с цел впечатляване на останалите, преследване на личен интерес или само за спасяване по време на беда, може да не бъдат приети от Всевишния. Ето как ислямът, християнството и еврейството третират този въпрос.

В Свещения Коран се казва:

Той е Вечноживият. Няма друг Бог освен Него, затова Него зовете, предани Нему в религията! Слава на Бог, Господът на световете! (Коран 40:65)

Зовете своя Господ със смирение и дори в уединение! Той не обича престъпващите. (Коран 7:55)

И бъди търпелив заедно с онези, които зоват своя Господ сутрин и вечер, искайки Неговия Лик!... (Коран 18:28)

И когато Моите раби те питат за Мен - Аз съм наблизо, откликвам на зова на зовящия, когато Ме позове. Нека и те Ми откликнат, и нека вярват в Мен, за да се напътят! (Коран 2:186)

Както Стария, така и Новия завет подчертават значението на молитвата и дават примери за молитвите на вярващите:

С всяка молитва и просба молете се духом във всяко време и старайте се за същото това с всяко постоянство и молба за всички светии. (Ефесяни 6:18)

Постоянствувайте в молитва и бдете в нея с благодарение. (Колосяни 4:2)

А ние ще постоянствуваме в молитвата и в служение на словото. (Деяния 6:4)

И кога се молиш, не бъди като лицемерците, които обичат да се спират по синагоги и по кръстопътища да се молят, за да се покажат пред човеците. (Матей 6:5)

А кога се молите, не говорете излишно като езичниците, защото те мислят, че в многословието си ще бъдат чути. (Матей 6:7)

И всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите. (Матей 21:22)

Старият завет разкрива, че молитвата е важно дело на богослужение, представя как трябва да бъдат извършвани молитвите и съобщава, че Бог откликва на всяка молитва:

Близо е Господ към всички, които Го призовават, към всички, които Го в истина призовават. Той изпълня желанието на ония, които се боят от Него, чува техните вопли и ги спасява. Господ пази всички, които Го обичат, а всички нечестиви ще изтреби. (Псалми 144:18-20)

Простирам ръцете си към Тебе; Душата ми жадува за Тебе като безводна земя. Скоро ме послушай, Господи... Дай ми да чуя рано гласа на милосърдието Ти, Защото на Тебе уповавам; Дай ми да зная пътя, по който трябва да ходя, Защото към Тебе издигам душата си. Избави ме, Господи, от неприятелите ми; Към Тебе прибягвам, за да ме скриеш. Научи ме да изпълнявам Твоята воля, защото Ти си мой Бог; Твоят благ Дух да ме води в земята на правдата. Заради Твоето име, Господи, оживи ме; заради Твоята правда избави от напаст душата ми. (Псалми 142:6-11)


image

Бог напътва тези, които се стремят към Него

И когато Моите раби те питат за Мен - Аз съм наблизо, откликвам на зова на зовящия, когато Ме позове. Нека и те Ми откликнат, и нека вярват в Мен, за да се напътят! (Коран 2:186)

О, вярващи, бойте се от Бог и търсете приближаване към Него, и се борете по Неговия път, за да сполучите! (Коран 5:35)

Стар завет:

Обичам, които мене обичат, и които ме търсят, ще ме намерят. (Притчи 8:17)

Нов завет:

Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори. (Матей 7:7)

Приближете се към Бога, и Той ще се приближи към вас... (Яков 4:8)

image

Когато се молиш не съдружавай нищо с Бог

И рече [Ибрахим]: “Вместо Бог приехте идоли само заради приятелството между вас в земния живот. После, в Деня на възкресението, ще се отречете един от друг и ще се проклинате един друг. И Огънят ще е вашето място, и не ще имате избавители.” (Коран 29:25)

Твоят Господ сътворява каквото пожелае и Той избира. Не е техен изборът. Пречист е Бог, превисоко е над онова, с което Го съдружават! (Коран 28:68)

Онези, които зовете вместо Бог, са раби, подобни на вас. Призовете ги, нека ви откликнат, ако говорите истината! (Коран 7:194)

Нов завет:

„А Иисус му отговори: първа от всички заповеди е: „Слушай, Израилю! Господ, Бог наш, е един Господ, и възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила”. Тази е първа заповед.” (Марко 12:29-30)

„А когато излизаше на път, някой се затече, падна пред Него на колене и Го попита: „Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?” Иисус му рече: „Защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог.” (Марко 10:17-18)

„И когато влезе в Ерусалим целият град се раздвижи; и казваха: Кой е тоя? А народът казваше: Той е пророкът Исус, Който е от Назарет Галилейски.” (Матей 21:10-11)

„Бог, Който сътвори света и всичко, що е в него. Той, бидейки Господ на небето и земята, не живее в ръкотворни храмове, нито са Му потребни служения от човешки ръце, като да би имал нужда от нещо, понеже сам Той дава на всички и живот и дишане и всичко; направил е от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил предназначени времена и пределите на заселищата им; за да търсят Господа… макар Той и да не е далеч от всекиго измежду нас: защото ние чрез Него живеем, и се движим, и съществуваме… ”  (Деяния 17:24-28)

„Ти вярваш, че Бог е един: добре правиш ...” (Яков 2:19)

Tе замениха истината Божия с лъжа, и се поклониха и служиха на творението повече, отколкото на Твореца, Който е благословен вовеки... (Римляни 1:25)

Стар завет:

А вие Ме оставихте и почнахте да служите на други богове... Идете, викайте към боговете, които сте избрали, нека те ви избавят в това усилно за вас време. (Съдии 10:13-14)

Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството; да нямаш други богове, освен Мене. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой... (Изход 20:2-5)

Тогава Израилевите синове почнаха да правят зло пред Господа и да служат на Вааловци [идоли]; оставиха Господа, Бога на отците си, Който ги бе извел из земята Египетска, и се обърнаха към други богове, към боговете на околните тям народи... оставиха Господа и почнаха да служат на Ваала и на разни Астарти. (Съдии 2:11-13)

 




Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kleopatrasv - Ох, не.--не кърши розите...!
24.03.2010 23:24
Поздрави за поста, върнах се да го дочета като видях снимките ти.
цитирай
2. tili - Много хубав паралел
24.03.2010 23:30
между трите велики монотеистични религии! Много полезен постинг, ikra, благодаря!
Дано повече хора го прочетат и осмислят!
цитирай
3. ikra - Ще те послушам kleopatrasv и ....
24.03.2010 23:31
няма да кърша розите - в действителност обичам да ги гледам и да усещам уханието им :)

Лека и спокойна :)
цитирай
4. ikra - Благодаря ти :)
24.03.2010 23:34
tili написа:
между трите велики монотеистични религии! Много полезен постинг, ikra, благодаря!
Дано повече хора го прочетат и осмислят!


Надявам се читателите да успеят да вникнат в мъдростта на постинга!

Приятни сънища :)
цитирай
5. kleopatrasv - Радвам се, че си ценител!
24.03.2010 23:38
ikra написа:
няма да кърша розите - в действителност обичам да ги гледам и да усещам уханието им :)

Лека и спокойна :)


И нещо по темата...религията е нишката на душата с бога, някъде е прекъсната, а някъде я има...и всеки вярва в нещо и то го държи жив...защото отчая ли се, значи се предава на Всевишния. Търсейки щастието си, човек се сблъсква с много трудности, изхода може да му подскаже Бог, ако се реши да се допита, в останалите случаи успява сам. Естествено избора за това е на самия човек, неговия индувидуален почерк и индувидуална нагласа към божественото е идентична и не трябва да му се налага насилствено. Нека всеки сам стигне до извода и реши за себе си !
цитирай
6. miaa - Поздрави за хубавия постинг! Бъди ...
25.03.2010 00:43
Поздрави за хубавия постинг! Бъди благословен, Ikra!
Спокойна нощ!
цитирай
7. ikra - Благодаря miaa! :)
25.03.2010 00:55
Желая ти приятни сънища :)
цитирай
8. vmir - Отдавна си мечтаех за такъв постинг!
25.03.2010 05:47
Дълбок Респект!
цитирай
9. анонимен - Отново ни обогати :),
25.03.2010 06:41
с прекрасния си постинг! Благодаря ти, ikra!
Мястото на молитвата и в трите религии е много важна, тя представлява връзката между Раба и Неговия Господ. Доколкото схванах сравнените текстове и в трите религии по време на молитвата не трябва да съдружаваме/основен постулат/;трябва да се прави по всяко време, не само когато имаме нужда, да бъдем смирени и търпеливи.
Желая ти усмихнат ден, ikra!- хатидже
цитирай
10. blagovestie - Молитвата е храната за душата,
25.03.2010 09:11
защото чрез нея се приближаваме, свързваме и черпим сила директно от Източника. Вярвам, че тя има огромна сила. Застъпническата молитва върши чудеса, чрез нея се опълчваме на цялото подземно царство и постигаме големи победи в духовната война между доброто и злото, а и по този начин се каляваме и израстваме.
Отделно всеки вярващ може да прецени висотата на духовния си живот според задълбочеността на молитвения си живот.
Винаги, когато съм най-далече от Бога, се моля най-рядко. За съжаление, имам такива моменти...
Чудесен пост, ikra, поздрави :))
цитирай
11. razkazvachka - От дъното на душата си
25.03.2010 09:56
те викам, господи...
цитирай
12. divna8 - Молитвата...
25.03.2010 11:03
Молитвата е силна само, ако идва от дълбините на Душата, защото там е Истинският Храм на Бога... Ръкотворните - църкви, джамии и синагоги - са красиви архитектурни шедьоври, които много често днес не изпълняват истинското си предназначение - да са в полза на човеците! Богатият материално да се учи да дава, а бедният - да получава милостиня...
Днес дори милостинята е комерсиализирана, превърната в доходен бизнес, а много храмови служители се научиха само да вземат и да "налагат' порядъка Господен...
Това не е моето разбиране за общуване с БОГ ! Не търся посредник, който да ми разяснява Божиите поличби ! Тълкуванието ми на Свещените Книги често изненадва свещенослужителите на различни религии, кара ги да се замислят и преосмислят доста от позициите си... Има и други, които ожесточено се опитват да ме провокират за спор, но щом става дума за БОГ - аз не влизам в дебати... Всеки сам стига до Истината - до това ниво, за което е готов Духовно.
Моят ДУХ е Храмът Неръкотворен на БОГ, а Сърцето ми е Амвонът от който Го Благославям! Молитвите ми започват:
" Господи, дай на другите, каквото нямат..."
Отдавна поднесох живота си - дар в Нозете на БОГА.За себе си нищо не искам, навярно затова съм още жива...
цитирай
13. monna - Хубав постинг!
25.03.2010 14:36
Поздрав!
цитирай
14. kristabella - Много хубав постинг! Повод за ...
25.03.2010 19:55
Много хубав постинг!
Повод за размисъл.
цитирай
15. mehmedbulgaristan - Благодаря за чудесния постинг ikra
25.03.2010 20:04
Аз почти не се моля, аз МУ благодаря.
цитирай
16. haralanov - Бъди здрав!
25.03.2010 20:52
Благодарен съм за това,че има хора като теб пишещи на тази тема!Искренната молитва,трябва да бъде част от нас ,,за да наследим живот вечен,,!Поздрави,приятелю!
цитирай
17. kundalini - споделено:)
25.03.2010 21:54
в пети клас учим петте стълба на ислямската вяра. Задавам въпрос на децата колко често те самите, и техните родители, се молят/общността им е приобщена към Адвентиската църква/. Отговарят "в петък и събота задължително, госпожо". Питам ги дали вярата е по-силна , когато човек е призован да се моли по пет пъти на ден. Отговорът беше "така по-често мислят за Бога, а ние когато се сетим":)
Безспорно мъжете са облагодетелствани да не допускат грешки, когато се молят:)) защото почти всеки от тях може да изкаже и най-съкровената си молитва само с две три до четири думички:))) Виж ние, жените, допускаме много грешки в молитвите си, заради многословието си:)

Поздрави!
цитирай
18. ikra - :)
25.03.2010 22:28
Богослуженето е благодатен извор, който укрепва идеята за доброто, красивото и справедливостта у човека и тайнствен еликсир, който лекува склонността на душата към зло и я насочва към света на ангелите. Дух, който всеки ден по няколко пъти се облагодетелства от този извор чрез споменаване и размисъл, е поел по пътя на „съвършения човек” и е намерил убежище, в което да се скрие от хитростите на душата.
цитирай
19. hel - Поздрави за хубави пост!
25.03.2010 23:12
Поздрави за хубави пост!
цитирай
20. podvodni - Много ми хареса
25.03.2010 23:33
Когато молитвата и благодарноста към Бог идва от сърцето, има ли разлика каква религия изповядваш?
цитирай
21. oposin21 - над 80% от населението на земята ...
28.03.2010 13:15
над 80% от населението на земята вярва в някакво божество наистина ли някои вярва че има толкова много богове (я да видим кои е играл на age of mitology age of gods) просто една свръх сила наречена по различен начин затова е важна вярата истинската неподправената непоказната тази дълбоко в теб която ти самият не оспорваш а молитвата е връзката между нея и бога
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4776123
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49135
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930