Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2010 14:23 - ЖЕНАТА В ИСЛЯМА
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 17764 Коментари: 21 Гласове:
20

Последна промяна: 01.04.2010 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  image   Днес по целия свят се води голяма пропаганда против Ислямската религия и неговото отношение към жената. Разпространено е мнението, че тази религия подтиска жената и намалява ролята и в обществото. Хората, които говорят това или не познават Исляма, или знаят и умишлено разпространяват тези лъжи, за да дискредитират тази религия.
    За съжаление много от живеещите на запад мюсюлмани допринасят да се предава грешна представа за Исляма, тъй като нямат държание, което да отговаря на ислямското. Причината за това е, че много мюсюлмани виждат в Исляма само едно наследство и всъщност не спазват неговите повели и не се съобразяват с основните принципи на религията.

      От друга страна, представителите на другите религии и атеистите правят грешката да сравняват Исляма с определени народи. Така в представите на европееца всички турци, араби, мароканци… са мюсюлмани, въпреки че някои от тях с Исляма ги свързва само тяхното име.

 

Но нека да погледнем назад към историята

и да видим какво е било положението на жената

през вековете

   - В гръцката история, а също и по време на Римската империя философите са водели спорове дали жената е човешка душа или е животинска и дали има дух или не.

   - В света на християнството на жената се гледало като на нещо дяволско, защото тя първа се поддала на изкушението да яде от забранения плод.

   - Някои евреи смятали жената за прислужница, която не притежавала никакви права. В еврейството жените и дъщерите нямали право на наследство докато имало наследници от мъжкия пол.

    - Римляните смятали, че жената не е достойна да носи собствено име. Всяка жена имала номер вместо име.

    - Създателят на будизма в началото не търпял жени в религията си.

    - В Англия всеки мъж имал правото да продава жена си (500-1000г. сл. Хр.).

 

Жената преди Исляма

в Арабския полуостров

      Преди Исляма в арабския свят жената е понасяла големи несгоди, като е била подтискана от суровия живот, в който е била продавана подобно на животно. Също така в периода на невежеството (пред ислямско време) новородените момиченца били погребвани живи. По това време е било позволено брата да се жени за собствената си сестра.

 

Истинските права на жената

      Ислямът е система, която е дала на жената още преди 1400 години права, които тя дори и сега не притежава в западния свят. Това е правото на развод, правото на парична независимост, правото да бъде призната като наследник, правото да запази моминското си име след женитбата…

      И нека дебело да подчертаем, че всичко това е във време, в което в останалия свят жената не е била обект на уважение, да не говорим за човешки права.

 

Жената в Исляма

      В Исляма на жената е дадена действителната роля и стойност в imageживота. Това е роля и стойност, които запазват достойнството и природата й. Мюсюлманката е жена, която трябва да възпитава и обучава много поколения в човечност, изпълнявайки по този начин своя дълг.

      Ислямът отдава голямо значение на делата на мюсюлманката, свързани със съпружеството и в подкрепата, която тя дава на своя съпруг, както и в осигуряването на семейното спокойствие и щастие.

      Ислямът изисква от мюсюлманката да бъде милосърдна майка, излъчваща спокойствие жена, която да възпита още от малки хората на утрешния ден. Тази религия изисква от жената да призовава към добро човешкото общество, да го наставлява и да му посочва пътя, да му бъде учител…

      По отношение на чувството за отговорност и мъжът и жената са равни. Наред с това, отговорността им пред религията е на едно ниво. Това е цитирано в Свещеният Коран:

      "А който върши праведни дела, мъж или жена, и е вярващ, тези ще влязат в Рая и не ще бъдат угнетени дори с браздица по костилка на фурма.”  / 4:124/


     Ислямската религия задължава както мъжете, така и жените с петкратен намаз (молитва), постене, хадж (поклонение в Мекка), да бъдат добри, справедливи, да помагат на бедните. Освен това и двата пола са равни по отношение на усилията да се постигне нещо с добро, да се избягва лошото и т.н.


Някои специфични особености, присъщи само за жената

 1. Жената е освободена от намаз и пости по време на месечния цикъл и след родилния период.

 2. Някои тежки професии, като военната служба, строителството, металургията и други са неподходящи и вредни за женската физика и организъм.

 3. Някои дейности, в които иска да се включи жената противоречат на женската й природа. За нея е необходимо да изпълнява присъщите и дейности като домакинството, отглеждането и възпитаването на децата – там тя се чувства най-комфортно и допринася за най-голямото благо на обществото – доброто възпитание на поколението. Така тя се превръща в градивен елемент на обществото.

 4. Съвместната работа на мъже и жени на усамотени работни места също не е желателно, защото това може да доведе до опасни социални последици…

       Извън тези случаи, по отношение на възможностите за работа, жените и мъжете са равни.

 

Все пак нека да наблегнем върху това,

че най-важната работа за жената е да бъде майка

       Ислямът препоръчва на жената да упражнява работа като лекарка, медицинска сестра, учителка…

      Но никой не може да отрече, че най-добрата работа на жената е майчинството. За тази работа тя е много добре подготвена – психологически, духовно и телесно.

      Някой ще каже, че въпросът е решен с детските ясли и тя може да бъде и майка, и работничка. Но ще се съгласите, че в детските градини децата са лишени от майчината любов, нежност, а много често и от грижи.

      Други пък мислят, че работата спомага за изграждането на личността на жената, но Ислямът не я лишава от това. Той задължава мъжът да работи, да обезпечи прехраната, а на семейството да създаде условия за добър живот и да освободи жената за великата й задача - отглеждането на здрави, трудолюбиви и достойни поколения. Всички тези неща се правят от уважение към жената, с цел да се съхранят моралните ценности, да се запази нейното достойнство.

 

И жените имат същите права...

       В сура“Бакара”от Свещения Коран се казва:

      "И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая, но мъжете са едно стъпало над тях. Аллах е Всемогъщ, Премъдър.”   /2:228/

       Това генерално правило прогласява: жената в своите права е равностойна на мъжа, с единствената разлика, че "мъжете са едно стъпало над тях", което означава, че Великият Аллах натоварва съпругата с едно, а съпругът с много отговорности. В сура “Ан-Ниса” това стъпало е разяснено така:

      "Мъжете стоят над жените, с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си…”  /4:34/

       Когато мъжете пожелаят нещо от съпругите си е необходимо да си припомнят, че и те имат дълг, като отплата за пожеланото. Ето защо Ибн-и Аббас (р.а.) е казал:

      "Както се разкрасява за мен моята съпруга, така и аз ще се разкрася за нея.”


   imageЦелта в случая е равностойна подялба на правата помежду им.

    Както от гледна точка на правото и делата си жената е равнопоставена с мъжа, тя е равнопоставена и по чувство, схватливост и ум. И двамата притежават правилен ум. Те мислят за полезното. Имат сърца, които определят това, което им подхожда. Отвръщат се и отбягват от онова, което не им допада. Господството с цел разпореждане на единият от семейството над другият, заробването му и използването му с цел изгода не съответства на справедливостта. Особено необходимо е съблюдаването на любов, права и задължения след брака, за да бъде възможно щастието и за двамата.

 

image



Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Всичко е добре казано, но. . . за с...
01.04.2010 14:40
Всичко е добре казано, но... за съжаление и Корана май се чете и тълкува различно.
цитирай
2. ikra - Навярно разбирането
01.04.2010 14:42
е съобразно богобоязливостта :)
цитирай
3. ikra - Реших да поместя такава тема, защото съблогъри често питат за това
01.04.2010 14:46
Ето такова трябва да бъде отношението
Когато някой престъпва - има кой да съди и да си получи заслуженото - понякога това е на този свят, а понякога възмездието остава за в Отвъдния живот...
цитирай
4. miaa - Благодаря ти за хубавия постинг! ...
01.04.2010 18:39
Благодаря ти за хубавия постинг! Бог да те благослови!
цитирай
5. logos888 - Вярващите, или приели религията на Исляма...
01.04.2010 20:06
в срещите ми с тях, се открояват с едно: Не уважават другите религии, или вярващите или приелите други религии.

Некрасиво или неетично е, ислямистите да изискват да уважаваме тяхната религия и тях самите, а те да се отнасят с пренебрежение и неуважение към неислямистите!

Интернетът е пълен с подобни многословни обяснения. И не с подобни есета ще убедите нас, "друговерците", а с достойното си поведение, дами, ако държите да бъдете уважавани!!!

Уверявам Ви, мен не успяхте и този път да ме убедите!

Достатъчно дълго уважавах мнозина от Вас, оказахте се неетични не само към "друговерците", но неетични и в личните си взаимоотношения помежду си!!!

Доста работа ви предстои по отношение етика и възпитание! И дано прогледнете, че част от проблема ви е във фанатизма, в отношението към религията, а не вероизповеданието!
цитирай
6. logos888 - Толкова много ли ви е страх???
01.04.2010 20:12
...че само след като прегледате постовете, и ако вие ги одобрите, тогава ще бъдат поместени....

Колко поста унищожихте или скрихте???

И това се нарича достойна жена от Исляма???
цитирай
7. ikra - До logos888
01.04.2010 21:46
Навярно има хора, които носят своите негативи, но това че слагате всички мюсюлмани под един знаменател просто ме изуми...

Нека да не упрекваме религията, ако отделна личност има грешки или лошо държане - това е в следствие на недоброто познаване на религията...
цитирай
8. анонимен - kam g-n Logos888 Ot napisaniq ...
01.04.2010 21:47
kam g-n Logos888
Ot napisaniq vash komentar se vijda,che neste popadnali na istinski vqrvash mysylmanin...sajelqvam za koeto !!!
Neznam kakvi poznaniq imate, no ako mi pozvolite shte vi razesnq,che ISLQM oznachava MIR!!!
NIE mysylmanite sme tolerantni kam vsichki vqrvashti hora !!!
B1dete malko po shiroko skroena lichnost !!!
цитирай
9. анонимен - До Инжир
01.04.2010 22:04
Ти драги Инжир как искаш да се чете Коранът? Както на теб ли ти харесва? Или което харесваш приемаш, а което не ти харесва - не приемаш. Само знай едно. Проблемът е само и единствено в теб.
цитирай
10. анонимен - До logos888
01.04.2010 22:07
logos888, ако тези мюсюлмани не уважават твоята религия (ако имаш такава), то това ми навежда до мисълта, че ти не уважаваш тяхната религия. Или както се вика: "Каквото повикало, такова се обадило." Така че, първо упреквай себе си, пък ако ти остане време упреквай другите.
цитирай
11. kundalini - Разказала си най-добрата част от историята.
01.04.2010 22:39
Тази, която трябва да бъде. Но има и малко по-друга страна,не така лицеприятна - в страните, в които все още действа Шериата. Тази сутрин улових един интересн пост за едно зверско отношение към жените в Сомалия.
Няма вяра, която да не пази човешкото достойнство. По това се различава от невярата.

Поздрави, Ikra.:)
цитирай
12. ikra - В какво се изразяваше това зверско отношение
01.04.2010 22:47
би ли споделила :)
цитирай
13. анонимен - vie qvno ne ste zapoznati i mnogo ...
01.04.2010 23:21
vie qvno ne ste zapoznati i mnogo neveji po otno6enie na islqma i negovite normi uvajaemi injir islqma e nai spravedlivata religiq edinstvenata istinska no vie za sajalenie qvno izob6to ne q poznavate ako po4etete i se interesuvate 6te q obiknete neka vsevishniq vi napati in6allah
цитирай
14. ikra - Толкова много ли ви е страх???. . . че ...
02.04.2010 00:10
logos888 написа:
Толкова много ли ви е страх??? ...че само след като прегледате постовете, и ако вие ги одобрите, тогава ще бъдат поместени....

Колко поста унищожихте или скрихте???

И това се нарича достойна жена от Исляма???


Не ме е страх, просто не обичам цинизмите и глупостите, които изразяват някои хора. Понякога пускам по някои по умерени изказвания, за да имат възможност читателите да видят нивото на различните хора. От което става ясно че винаги и навсякъде има хора които са позитивни и положителни, както и такива които са черногледи и с негативно мнение, чието желание е да унижават и нападат. Ала когато някой напада останалите и се старае да ги очерни не би било правилно да бъде критикуван в следствие на неговата религиозна принадлежност, а заради неговата лошо възпитание, слаба култура, нетолерантност и т.н. Тоест заради неговите лични качества.

Приятна вечер на всички
цитирай
15. razkazvachka - За сравнение - вж. англичанката, която и днес не е равнопоставена с мъжа
02.04.2010 01:39
"Ислямът е система, която е дала на жената още преди 1400 години права, които тя дори и сега не притежава в западния свят."

Невежеството не винаги е равно на насилие или дискриминация, религиозността не винаги е на висотата на Заветите, но християнството и като система е нанесло огромна вреда по отношение на човешките същества, които са родени в женско тяло...
Доброто и злото могат да бъдат измерения и в исляма, обаче. Защото човеците са несъвършени.
цитирай
16. yakollakani - Човешките взаимоотношения
03.04.2010 08:37
Човешките взаимоотношения са дело на самите хора. Дали мъж и жена се обичат и уважават. Разбира се традициите оказват огромно влияние на човешките взаимоотношения и често това е в противоречие с религията. Но като цяло проблема не е в религиите, а в обусловеноста на хората. Не в правилното и неправилното разбиране на дадени норми, а в стремежа на човека да следва единствено своята егоистична същност и да пренебрегва разума.
Докато ние не разберем какво е разум, религиите ще разделят, ще сеят конфликти и насилие. Защото всъщност болшинството не изпитва истинска вяра, а следва традиции и обичаи от отминали времена, които са се вплели в религиите.
цитирай
17. анонимен - Поздравления за хубавия постинг,ikra:-)
03.04.2010 16:34
През последните години за жената мюсюлманка се изговориха много неща, повечето от хора, които си нямат ни най- малка представа за истинската същност на религията ни. И учудващото е, че се прави от хора, които претендират да са грамотни и знаещи, а не си правят труда да прочетат поне малко за Исляма или поне да поискат мнението на една мюсюлманка- да разберат нашето мнение.

А съвета ми към logos888 е, да се ограмоти малко за Исляма, но преди това да се опита да остави настрана негативната нагласа, която има. И да не съди за действията на един човек за цялата общност, която е вече 1/4 от населението на Земята. Защото проблема между хората е проблем между вярващи и невярващи, а не между християни и мюсюлмани.

Поздрави!- Хатидже
цитирай
18. raders - завалиите
03.04.2010 20:40
razkazvachka написа:
"Ислямът е система, която е дала на жената още преди 1400 години права, които тя дори и сега не притежава в западния свят."

Невежеството не винаги е равно на насилие или дискриминация, религиозността не винаги е на висотата на Заветите, но християнството и като система е нанесло огромна вреда по отношение на човешките същества, които са родени в женско тяло...
Доброто и злото могат да бъдат измерения и в исляма, обаче. Защото човеците са несъвършени.


Това е най-големият виц, който успяхте да измъдрите. Горките англичанки колко били дискриминирани, а ние да не знаем! Моите съболезнования на кралица Елизабет и графиня Маргарет Тачър. Как не са се сетили горките да идат да живеят в Иран, Авганистан или Саудитска Арабия, ами само се мъчат в тази проклета Англия...
цитирай
19. merita - Ще кажа само, че написаното ми ха...
24.04.2010 23:36
Ще кажа само , че написаното ми хареса.Абстрахирам се от това че е написано от мюсулманка.Жената е създадена като допълнение на мъжа.Главенството на мъжа е отредено от Бог.Жената има отредена от Бога роля- помощник на мъжа.Що се отнася до ролята и на съпруга и майка , тя трябва да я приема отговорно и да се старае да я изпълнява според изискванията на Създателя.Поздрав
цитирай
20. ikra - :)
24.04.2010 23:55
merita написа:
Ще кажа само , че написаното ми хареса.Абстрахирам се от това че е написано от мюсулманка.Жената е създадена като допълнение на мъжа.Главенството на мъжа е отредено от Бог.Жената има отредена от Бога роля- помощник на мъжа.Що се отнася до ролята и на съпруга и майка , тя трябва да я приема отговорно и да се старае да я изпълнява според изискванията на Създателя.Поздрав


Винаги има хора, които харесват част от дадена култура, а друга не. Важното е човек да не бъде предубеден и поне малко запознат когато изказва мнение. Приветствам вашето радушно отношение, което се откроява от мнението на някои други съблогъри, но това е друга тема :)
Желая ви приятна вечер и повече усмивки :)
цитирай
21. yotovava - Да, така е в Исляма
14.06.2011 01:17
но обясни ми stoning-а, който се практикува и днес - убиването с камъни. И защо повечето потърпевши са жени. Та съвсем наскоро една жена в арабския свят беше спасена с международни усилия. И защо в Либия жената ходи накичена с всичкото злато, което й е подарено, знаеш ли - защото във всеки един момент мъжът й може да рече - Махай се! и тя е длъжна да го напусне с това, което е на гърба й.
По време на християнските пости жените родилки, бременните и кърмачките също са освободени от поста.
Всяка една религия, като прочетеш постулатите й, е твърде добра и човеколюбяща - но за съжаление във всеки един момент може да се изкриви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4756672
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031