Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2010 16:01 - СТРАХЪТ - ТАКТИКА НА САТАНАТА
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 8137 Коментари: 22 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Близостта на вярващите към Всевишния формира един морален щит срещу сатаната. Отдадеността пред Създателя, Неговото възпоменаване, знанието, че всяко едно събитие по земята е под Негов контрол и насочването към Него осигуряват на вярващите една важна нравствена сила. Сатаната постоянно прави опити, с които да намали тази нравствена сила на вярващите. Един от тези начини е да всява на човека друг „страх” освен богобоязънта.


Има една важна причина поради, която сатаната да използва това оръжие. Страха може да стане причина човек да загуби своя разсъдък, да прекрати връзката му с Бог и да стане причина за изчезване на неговото покорство. За един вярващ, който съхранява своята искреност, не може да става и дума за това. Сатаната въздейства единствено на тези, които имат болна душа, които нехаят, които временно или напълно са изгубили разума си. В един цитат от Корана е съобщено, че човек трябва да се бои единствено от Всевишния, така:

„Именно сатаната плаши със своите приближени. Но не се страхувайте от тях, а се страхувайте от Мен един, ако сте вярващи!” (Сура Ал-Имран, 175)

За вярващите Земята е едно временно място за живот, където живеят обвързани към една съдба. И единственият, от който се боят, е единственият владетел на този свят и съдбата – Бог.                                                         

Невярващите от друга страна смятат, че света е безконтролно място, където се намират независими едни от други събития и хора. Сатаната лесно всява страх в сърцата на тези хора по една или друга причина. Вече всяко едно събитие, срещу което се изправят, според тях е мистерия с неизвестен край. От страх от смъртта, от бедността и страх за бъдещето си се привързват силно към безброй много идоли, вместо към Всемилостивия.

Внушението на „страх” на сатаната има сила и над хората, които живеят сред вярващите, но носят болест в сърцата си. Когато се изправят пред някаква трудност този страх, който ги е обсебил, спомага за излизане наяве на неханието, в което се намират. 

Уповаващия се човек напълно се отдава на Всевишния и своята съдба. Напълно се очиства от страха и благодарение на смелостта, която му дава пълната му отдаденост пред Бог, не се страхува от нищо друго освен от Него.

Но тук не трябва да забравяме, че смелостта на вярващите е много по-различна от безразсъдната и неразумна смелост на невярващите. Това е чувство, което се поражда от пълната вяра в съдбата, от чувството на самоувереност породено от  смирението пред Пречистия. Никога не може да бъде имитирано от невярващите. В Корана има множество примери на тази смелост на вярващите.

Например, когато Мойсей (мир нему) и хората с него, останали на тясно между морето и войската на Фараона, тези измежду тях, които имали слаба вяра помислили, че ще бъдат заловени и изпаднали в страх. Докато Пророка Мойсей (мир нему), казвайки: „Не! Моят Господ е с мен и Той ще ме напъти!” (Сура Шуара, 62), изразил своята смиреност и вяра във Всевишния. Магьосниците, които били заплашени от Фараона с отсичане на ръцете и краката им само за това, че са повярвали в Господа, са проявили същия кураж. Пророка Авраам (м.н.), който бил хвърлен в огъня, също не изпитал никакъв страх. „Вярата и смиреността” на вярващите, за които е разказано в сура Ахзаб на Корана, нараснали, когато се изправили срещу вражеските части. Защото внушението на страх на сатаната върху отдадените на Господа е безрезултатно. Както се съобщава в един от цитатите, сатаната „няма власт над онези, които вярват и на своя Господ се уповават”. (Сура Нахл, 99)

image



Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. razkazvachka - "Господи наш, не ни натоварвай с това, за което сме немощни!"
27.06.2010 18:13
Кравата (Ал-Бакара), 286

Благодаря за поправката, грешката е моя.
цитирай
2. ikra - Здравей razkazvachka :)
27.06.2010 18:27
Само да те поправя, че това е част от цитат от сура ал-Бакара, 286

"Аллах възлага на всяка душа само според силите й. За нея е онова, което е придобила и против нея е онова, което е придобила.
Господи наш, не ни наказвай, ако сме забравили или съгрешили!
Господи наш, не ни натоварвай с бреме, каквото стовари върху онези преди нас!
Господи наш, не ни натоварвай с това, за което сме немощни! И се смили над нас, и ни прости, и ни помилвай! Ти си нашият Закрилник. Подкрепи ни Ти срещу невярващите хора!"

Приятен ден и букет от усмивки :)
цитирай
3. monaliza121 - Няколко думи от Унамуно
27.06.2010 20:15
До човешкия бог не се стига по пътя на разума, а по пътя на любовта и страданието.
Не е възможно, той да бъде познат, за да бъде после обичан; трябва преди всичко той да бъде обичан, да бъде желан, да се почувства жажда за него, преди той да бъде познат.
Защото бог е неопределим. Да дадем дефиниция на бога, значи да го ограничим в нашия ум, тоест да го умъртвим. Опитаме ли се да го дефинираме, пред нас изниква небитието.

Всичко добро.
цитирай
4. raders - Вярвам само в разума. За мен това е ...
27.06.2010 23:02
Вярвам само в разума. За мен това е Бог. Всичко останало е залъгалка за фанатиците.
цитирай
5. tili - Страхът е липса на вяра,
28.06.2010 00:09
че Бог винаги ни подкрепя и пази! "Не се страхувайте!" - последното послание на папа Йоан Павел II.
Вярата е вяра затова, защото не зависи от разума!
цитирай
6. internationalist - Абсолютно, вярно!
28.06.2010 02:10
Почти всичко като изводи,може да се пренесе за Православното Християнство.
цитирай
7. ka4ak - огромното невежежество е родило Бог и е лишило човека,от свобода!Най голямата заблуда която е източник и на всички злини,защото Той ще те води!Страшно удобно и
28.06.2010 03:20
се експлоатира с пълна сила и до днес!!!При използване на нашия мозък в най-добрия случай-15% и толкова познаване на светът около нас,само Филанкишията е този който ще ни води,защото това е удобната схема,да оправдаем нашето незнание и това което цитираш е оправданието на страхливите тарикати,които ни внушават страхът и го използват!!!
Букет от усмивки и бъди!!!:)))
цитирай
8. анонимен - Страхът винаги е бил оръжие на вс...
28.06.2010 06:30
Страхът винаги е бил оръжие на всички религии. Не заблуждавайте хора с бръщолевения за дяволи, богове и ангели. Такива неща не съществуват. религиите са просто оръжие за контрол на масите.
цитирай
9. анонимен - Страха от злото
28.06.2010 09:23
Не е излишно да се боим от лукавщината на сатана, но това не пречи да имаме увереността, че Бог може да ни предпази от всяко дяволско посегателство физическо, духовно или умствено.
Страха е естествено чувство и спомага да се предпазваме благоразумно от опасности. Ако нямаше зло нямаше да съществува. Бог ни го е подарил срещу беззаконието. Смелостта е превъзмогването на страха въпреки всичко, когато се налага. Смелостта е част от вярата ни и увереността в силата на Всевишния.
Аз се боя, защото съм човек, но знам и съм уверен, че Господ бди над мен и ми помага и така ще бъде до края на този живот.
цитирай
10. xxxx - Не случайно казвам и не само аз..
28.06.2010 11:09
, че "страхът е най-голямото зло" или едно от най-големите.. От страха се ражда лъжата.. и въобще СТРАХ Е, по хората ходи, аз съм слаб и понякога го пилея, него - страха..

пп: хубаво е, че говориш за това ikra и за многото други неща.. думите учат, искам да ги чета и са ценни по мен.. (дори и тихи)
и още нещо
хубав ще е деня ти, нека..
:)
цитирай
11. ikra - Можете да имате собствено мнение по въпроса..., та било то и нелогично :)
28.06.2010 11:27
raders написа:
Вярвам само в разума. За мен това е Бог. Всичко останало е залъгалка за фанатиците.


Ала не мислете, че всички ще се съгласят с вас :) И то само на голи думи, без да са подплатени с .... нищо! Науката и религията не са в разрез, така че ако четете малко повече, все пак само Всевишния знае, но може да промените своето мнение :)

цитирай
12. ikra - :)
28.06.2010 11:39
Страх от Господа е начало на мъдростта; Но безумните презират мъдростта и поуката. (Притчи 1: 7)

Приятен и спокоен ден на всички читатели :)
цитирай
13. sparhawk - добре казано
28.06.2010 12:20
ka4ak написа:
се експлоатира с пълна сила и до днес!!!При използване на нашия мозък в най-добрия случай-15% и толкова познаване на светът около нас,само Филанкишията е този който ще ни води,защото това е удобната схема,да оправдаем нашето незнание и това което цитираш е оправданието на страхливите тарикати,които ни внушават страхът и го използват!!!
Букет от усмивки и бъди!!!:)))

поздравления.
цитирай
14. ikra - Интересно е когато мненията на няколко човека си съвпадат :)
28.06.2010 12:39
Но нека все пак всеки да изразява своето мнение изказано със свои думи, може пък да изскочи нещо различно... :):):)

Букет от слънчеви лъчи, съчетан с капчици летен дъжд - нима и това не е благодат и мъдрост от Всевишния... :)
цитирай
15. анонимен - от анонимен 9
28.06.2010 15:24
Аз съм строителен инженер по професия. В основното и средното училище, а и до сега, любимите ми предмети бяха математика, физика и биология. Не считам, че религията е измислила Бог, за да държи масите в подчинение, но съм уверен, че алчни и безчестни хора използват, използвали са и ще използват както религията, така и науката, за да прикриват своите душевни неврастении, стремящи се към власт и страдащи от чувство за малоценостт. Не вярата в Бог е опасна а тълкуванията на хорота за вярата, както и сляпата последователност на атеизма, повтаряща едно единствено изречение:"Няма бог".
Аз вярвам в Бог и в това, че Той управлява този свят. Добро или лошо, това което преживяваме е дар от Него. Погрешно е да се мисли, че всяко сполетяло ни зло е дело на Господ. Ние сме жители на Земята, а Всемира е безкрайно пространство от време, събития, творения и идеи. Нима можем да обхванем всичко и да го осъзнаем. Нима виждаме накъде вървим. За нас бъдещето е илюзия и надежда, че ще бъде нещо по-добро. Вярата и Бог ни отварят прозорец към едно измерение, което е недостижимо за нас. Бог движи умовете на хората, като ги насочва, за да открият същността на нашата Вселена, смисъла на нашето съществуване. Бог е радетел на познанието. Човек пречупва Неговите откровения и насажда страх у хората, като измисля специални спасяващи норми на поведение, повечето от които раждат омраза, геноцид, инквизиция. В името на Бог или на каквато и да е идея може да се извършат и са извършвани страшни неща. В името на науката са извършвани страшни експерименти.
Аз вярвам в Бог и се уповавам на Него, но не отхвърлям достиженията на науката, защото те са полезни ако не се използват със зла умисъл.
цитирай
16. troia - Преди няколоко години бях атеист. ...
28.06.2010 16:27
Преди няколоко години бях атеист. Така бях така възпитавана, но Бог ме спаси от нещо много, много ужасно нещо, което щеше да ми се случи. И аз повярвах..може би не съм пример за подражание, но знам, че го има и човек не трябва да се страхува от Него за да е добър. Не трябва да се страхува от Сатаната. Страха е лош съветник. Трябва да обича.. Толкова е просто.. за мен.
цитирай
17. ikra - Пожелавам на всеки да бъде напътен :)
29.06.2010 11:06
Да вникне в дълбоката същност на всичко, което ни зъобикаля, да забележи мъдростите които постоянно ни се набиват в очите и сърцето, ала не им се обръща внимание - защо трябва да ни се случи нещо лошо, за да започнем да вярваме и да се молим?! Нека го направим сега!

Горещи усмивки и се огледайте, всичко сочи Неговото съществуване! Нима вие още се съмнявате?!...
цитирай
18. bizcocho - Не ми се иака да тълкувам думата &...
07.07.2010 20:48
Не ми се иака да тълкувам думата "страх" на остовата на религията, защото изтълкувани грешно думите от Святата книга са не по-малко пагубни от фанатичното им приемане без осмисляне. Ще се позова на поезията за изразяване на моето мнение:"Страхът убива,бавно ни убива и после ни превръща в подледци"/Евтим Евтимов/. Приемам всяко чувство, но когато е дозирано. Прекаленият страх,според мен, наистина убива, но и човек без никакво чувство за страх... бих го държала далеч от себе си! А обич към Всевишния на основата на страха..../"страхувайте се от Мен"/ ??? защо? Защо да се страхувам?
цитирай
19. анонимен - VPpulYXVLjbeYMw
25.05.2011 06:10
The forum is a brighter place thanks to your posts. Tahnks!
цитирай
20. анонимен - mYuJOAVbuRfBCFtU
25.05.2011 07:09
In awe of that anwser! Really cool!
цитирай
21. анонимен - pLUozqtaMHjCDmcnsk
25.05.2011 09:46
Now we know who the senislbe one is here. Great post!
цитирай
22. анонимен - StReAsgJyRbEhGrpsbe
25.05.2011 14:08
AKAIK you've got the aneswr in one!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4757740
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031