Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2011 20:51 - ИНТЕРЕСНО! - доклад безпокоящ САЩ
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 6865 Коментари: 22 Гласове:
25

Последна промяна: 15.07.2011 21:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Ислямският екстремизъм
пуска корени в България и това силно безпокои САЩ, става ясно от доклад от 2005 г. на посланик Джон Байърли. Текстът му е оповестен от "Уикилийкс" и бе публикуван от сайта "Биволъ". Части от него са с най-висока степен на секретност от разгласените досега документи на посолството на САЩ у нас.

Мюсюлманите са голяма общност с умерени нагласи, но в страната са активни чужди и местни екстремисти. Мюфтийството е на ръба на фалита и няма пари за заплати на1050-те имами иходжи в 1300-те джамии.

Това го прави финансово зависимо от фондации, част от които проповядват екстремизъм (ислямизъм), се казва в доклада.

Българската мюсюлманска общност е една от най-големите в Европа - над 900 000 души (13% от населението). Тя се състои от 3 групи: турци, потурчени роми и помаци.

Турците са най-голямото малцинство - 7% от населението. Компактността им благоприятства употребата на турски език и развитиетона силно чувство за идентичност. Комунистическата власт ги е подлагала на остра дискриминация, а през 80-те г. е направен провалил се опит насилствено да им се сменят имената.

Въпреки това чувството за идентичност на българските турци и тяхното относително благоденствие са ги направили по-малко възприемчиви за ислямска пропаганда в сравнение с другите общности.

Ромите мюсюлмани са втора по численост група. Те говорят турски и се смятат за турци, но турците в България не ги приемат за свои. Заради сложната идентичност на тази общност статистиката не дава ясна картина за числеността й, но според социолози тя е 200-400 хиляди.

Т.нар. потурчени роми преобладават в гетата в Пазарджик, Столипиново и Хаджи Хасан махала. Условията там са особено безрадостни. Много роми нямат достъп до училища и възможности за работа, до електричество и отопление. Крайната им социална маргинализация може да увеличи тяхната възприемчивост за ислямизма, се казва в доклада.

Помаците са около 200 000, живеят предимно в села. Многократните опити да бъдат силово асимилирани са ненавиждани от тях. В тази общност има масова безработица. Мнозина търсят работа в чужбина и е често срещано мъжете да издържат семействата си със сезонна работа. Те продължават да живеят в крайна бедност.

Следва част от доклада, обозначена с най-високата степен на секретност S/NF. В нея се казва: "Досега помаците са получили много повече пари и внимание от чужди ислямистки групи, отколкото турците и "потурчените" роми заради вида им на светлокожи европейци. Желанието на терористични организации да привлекат "изглеждащи европейски" помаци е основният мотив за активността на ислямистите в помашките райони. Бедността, изолацията и социалната маргинализация на помаците са направили част от тях податливи на експлоатация от подобни групи. Например българският помак Тони Радев (Миленов) е познат заради участието си в терористичните атаки в Мадрид."

За имигрантите в доклада пише, че са все по-влиятелна част от ислямската общност. Първата вълна от тях са арабски студенти (основно сирийци, ливанци и палестинци) от 60-те г. Тези, които се оженят за българки, остават и се интегрират в обществото. Някои са влиятелни бизнесмени, за други, основно сирийци, са установявани връзки с български престъпни групи.

Втората вълна е след краха на комунизма, като все по-голяма част от имигрантите и бежанците са от Йемен, Иран, Ирак и Афганистан. Като цяло броят на тези имигранти

се е утроил - от 5438 през 1992 г. до около 17 000 през 2004 г. От тях 85% (14 500) са мюсюлмани. По-голямата част са мъже на средна възраст от 37,8 г. Почти половината са сирийци, от Ливан са 14%, от Ирак - 10%, и от Палестина - 8%.

Антропологическо изследване на тези имигранти посочва, че 2-8% (300-1000 души) изповядват уахабизъм или други екстремистки възгледи. Ядрото на тази група е около 400 души. Те проповядват и вербуват в местната мюсюлманска общност.

Участието на България във водената от САЩ операция в Ирак и Афганистан увеличи риска за нея като мишена за ислямистки терористични групи, се казва по-нататък в доклада. Изглежда обаче, че засега те гледат на България като център за набиране на средства, транзитен пункт и логистична база за атаки в други страни.

Екстремистката дейност в България е благоприятствана от корупцията, връзките с престъпността и традициите на гостоприемството, особено в помашката общност.

Следва част в доклада, също маркирана със S/NF: "Според разузнаването на САЩ и България сред групите, които действат във и през България, са терористични организации като "Ал Кайда", "Ансар ал Ислам", "Хизбула" и чеченските бунтовници. Хора на "Ал Кайда" периодично минават през България между звената в Западна Европа и Близкия изток.

"Хизбула" набира поддръжници сред араби експатриати, много от които я подкрепят с приходи от легален бизнес, трафик на дрога, крадени коли.

Чеченските групи сафинансирани чрез контрабанда и наркотрафик от чеченската организирана престъпност. Кюрдски групи като KGK (Кюрдската работническа партия - бившата ПКК) набират средства в България чрез автокражби, наркотици и трафик на оръжия."

Разузнаването на САЩ отбелязва усилия наИран да радикализира мюсюлманите, най-вече помаците. Те включват присъствие на ирански дипломати на помашки сбирки и официално насърчаване на формирането на помашка партия. "Вафка" и "Евет", организации, подкрепяни от Иран, са докладвани като активни сред ислямските имигранти, но не са свързвани с ислямизма. (Според "Биволъ" първата организация е изписана погрешно в доклада и вероятно е "Хикикат Вакфъ".)

Три регистрирани ислямски организации са активни в България, сочи докладът на Байърли.

"Тайба" ("Таиба"), поддържана с дарения от Саудитска Арабия, е регистрирана през 1995 г. като наследник на организациите "Дар ал Иршад" и "Ал Вакф ал Исламия", заличени от правителството през 1994 г. заради подкрепяне на ислямизма.

Българските служби докладват, че целта й е да радикализира ислямското население - отчасти като се стреми да направи мюфтийството финансово зависимо от даренията й.

Основателят на "Тайба" Абдурахман Такан е бил изгонен от България заради агитация срещу държавата. Бизнесите, свързани с "Тайба", оперират като пунктове за

трансфер на пари към екстремистки групи в Близкия изток. Лидерът на "Тайба" Хюсеин Одех абу Калбаин е свързван с планирането на атаки срещу сили на коалицията в Ирак.

"Недува" ("Недуба", "Неуа", "Недла"), също подкрепяна от саудитски дарения, е регистрирана от сириец през 1994 г. Тя финансира лагери, уъркшопове и поклонения в Мека. Свързана е с нерегистрирано ислямско училище в Сърница, наричано от българската преса "талибанско медресе".

"Ал Вакф ал Исламия" е забранена през 1994 г. и пререгистрирана през 2002 г. по новия закон за религиите. Финансово се подкрепя от холандска организация със същото име и е свързвана с "Мюсюлманското братство", забранената организация "Иршад", както и с нерегистрирана "Ал Манар".

Информацията за неформални ислямски организации е по-трудна за намиране, но най-голямата такава група е "Игасе" ("Игаса", "Ал Хаят ал Игатата"). Тя е български клон на базираната в Саудитска Арабия Международна организация за ислямска помощ. Може да е свързана с "Мюсюлманското братство", "Ал Кайда" и др.

Възможно е ислямски фондации да финансират две нови издания

от 2005 г. - "Икра" в Мадан и "Мюсюлманска общественост" на Съюза за ислямско развитие и култура в Смолян. Те бързо еволюираха от примитивни бюлетини до издания с впечатляващо качество на съдържанието. И да няма индикации, че разпространяват екстремистки идеи, сенчестият произход и неясното им финансиране повдигат съмнения, че са спонсорирани от ислямистки групи.

Напоследък много български студенти започнаха да се връщат от следване в Арабския свят. Няма данни за броя им, но се смята, че са хиляди. Това разпали страхове за връзки с терористични групи. Проповядването от страна на завръщащите се на "класически" ислям доведе до културни сблъсъци с по-възрастното население.

Повечето помашки имами ни казаха, че периодично забраняват завръщащите се да проповядват в джамиите и ги подлагат на неформално наблюдение. С подкрепата на българските тайни служби те полагат усилия да проследяват чужди посетители в техните региони.

Докладът допуска, че завръщащите се от религиозно обучение може да формират мрежа от екстремистки клетки, които ще са трудни за следене.

http://www.24chasa.bg




Гласувай:
25



1. ikra - А вие какво мислите четейки тези глупости?!
15.07.2011 21:05
На мен първото, което ми идва на ум е ИЗБОРИ :)
цитирай
2. анонимен - pipinana
15.07.2011 21:14
ha dano
цитирай
3. ikra - Правилно! Религиознато противопоставяне много умело се използва!
15.07.2011 21:29
анонимен написа:
че са глупости!
Проблема в България не са бедните турци,а руските мафиоти,които тихомълком поробиха икономически страната и изкупуват територията й!
Поздрави!
Най -голямото безумие е религиозно противопоставяне.Според определението за "БОГ"в Библията - Бог е Любов,това абсолютно отрича ВСЯКАКЪВ ВИД омраза и противопоставяне!


Но все пак всеки човек има глава, дано в нея да има разум, който да се използва правилно! Защо всеки човек да не може да изповядва свободно своята религия!
цитирай
4. ikra - Не ви разбрах! Извинявам се!
15.07.2011 21:29
анонимен написа:
ha dano

цитирай
5. tili - Не знам какво става
15.07.2011 22:08
отвътре! Турците, които познавам са нормални хора, интелектуалци, художници, музиканти. Никога не сме били различни! А "възродителния процес" беше най-големият срам.
Ти кажи - има ли някаква доза истина? защото гладни и отчаяни хора са готови и на безумия, независимо от вярата им. Не знам как е по селата, но едва ли някой българин иска нова Босна тук!
цитирай
6. tili - Като казвам "българин"
15.07.2011 22:17
имам предвид всички нас - българските граждани.
цитирай
7. ikra - Много правилно - религиите учат на доброта, сплотеност и състрадание към всяко живо същество!
15.07.2011 22:20
анонимен написа:
Всички религии,които водят към Бога/подчертавам това,защото има и такива,които са сатанински,но те са секти../проповядват ЕДНИ И СЪЩИ морални и нравствени ценности.Както християнството,тъй и мюсюлманството са ...надграждани над 10 те БОЖИЙ ЗАПОВЕДИ - тоест,не лъжи,не кради , не убивай, не прелюбодействай/тази най -много дразни хорицата,ама какво да се прави../
Религиозното противопоставяне е дело на атеистите,които са най - ярките представители на Сатаната,барабар с врачките,баячките,сенските и други "всезнайковци" за ВЕЛИКАТА ПРЕМЪДРОСТ БОЖИЯ! Е, има и политически елементи,които са много сложни и не могат да бъдат разяснени на повечето,защото причините се коренят в древната история,още.
Уважавам САЩ,като единствената държава в Света,която има не само перфектно законодателство,по отношение равнопоставеността на религиите и правото на всеки да избира,но и като СЪЗНАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ на американците,да зачитат това свещено право на всеки човек.Пътят към Бог е индивидуален ,за всеки човек.
Само ,дето страдам от безнравствеността и порока,който се шири от безбожие и липса на страх Божий.Упрекваме непрекъснато другите за нещо си,а забравяме Бога и законите Му и оттам идва цялото зло!

Поздравявам Ви за изключително изчерпателния коментар!
Приятна и спокойна вечер!
цитирай
8. ikra - Искате информация отвътре :)
15.07.2011 22:34
tili написа:
отвътре! Турците, които познавам са нормални хора, интелектуалци, художници, музиканти. Никога не сме били различни! А "възродителния процес" беше най-големият срам.
Ти кажи - има ли някаква доза истина? защото гладни и отчаяни хора са готови и на безумия, независимо от вярата им. Не знам как е по селата, но едва ли някой българин иска нова Босна тук!


В действителност с години живеем в смесени райони (населявани от християни и мюсюлмани), където никога не е имало проблеми между различните последователи на религиозни общности. Интересното тук е, че се всяват страхове, които са доста виртуални - всички тези неща в доклада като опасения, заплахи и т.н. както се изразяват са само догадки! Догатки от заинтересовани лица целящи нещо да се случи или да не се случва... (що е това нещо може и медиите да кажат, защото те умело жумблират с тези фрази целящи да внесът ужас у всеки читател, особенно, ако не е запознат с религиозните догми!)
Мислите ли, че тези хора, които ако обиколите местата, които населяват ще ви стане твърде неудобно, защото там не са правени инвестиции от времето на комунизма и ще видите колко са трудолюбиви и родинолюбци, използвах тази дума, защото ако не беше така, те щяха да напуснат тези места и да търсят уюта и материалните блага там където са в изобилие, та същите тези хорица седят по родните си места и се борят за своето препитание и изпълняват своите религиозни задължение смирено и с широко разтворени към Бога ръце - нима това е престъпление, гнет, насилие, тероризъм... Вие си отговорете скъпи читатели! Видял ли е някой от вас някакво ЗЛО от мюсюлманин по нашите земи? Отговорете с поставена ръка на сърце! Благодаря ви!
Приятна вечер tili и дано да съм бил изчерпателен :)
цитирай
9. ikra - Разбрах ви tili
15.07.2011 22:40
tili написа:
имам предвид всички нас - българските граждани.


Не мисля, че някой разумен човек би искал война и размирици. Винаги в молитвите си се молим Всевишния да дава спокойствие и благоденствие на държавата ни и народа. Защото ние сме жители на тази държава и милеем за нея, колкото и да не сме желани от хора като Волен и сие.
цитирай
10. ikra - Ами... Нека аз да не отговарям!
15.07.2011 23:10
анонимен написа:
Честно казано не виждам кой от какво се страхува.

Сега се замислих върху случаят с пребитото момче в двора на софийската джамия. Кой е терориста в случая? Момчето, което отива да си изпълни религиозното задължение без да вреди на никого или тези, които го нападат?


Но ще река само това, че вандалщината и свирепостта, гнета и нанасянето на вреда не е присъща за хора притежаващи религиозен морал!
Желая ви приятна вечер!
цитирай
11. miaa - Искрено вярващите хора, христяни, мюсюлмани и др. са почтени и състрадателни.
16.07.2011 08:04
Агресията, манипулациите, нямат нищо общо с религиозността!
Бог обича всички ни! Нека бъдем толерантни един към друг! За да имаме успехи и щастие!За да имаме подкрепата на Вселената:)
Хубав ден, Ikra!
цитирай
12. ikra - Здравей miaa!
17.07.2011 14:09
miaa написа:
Агресията, манипулациите, нямат нищо общо с религиозността!
Бог обича всички ни! Нека бъдем толерантни един към друг! За да имаме успехи и щастие!За да имаме подкрепата на Вселената:)
Хубав ден, Ikra!


Благодаря ти за положителния коментар! За мен би било по-интересно, ако споделите имате ли познати, приятели, съседи мюсюлмани и те (ние) в дейтвителност ли са такива, какво е вашето впечатление, а не както е в доклада - съмнения, догадки и опасения... - смятам, че обективно мнение би могло да се даде при положение, че се живее сред мюсюлманите в БГ и да се дават примери от живота на тези хора. Аз до сега не съм прочел или чул нещо да сме направили незаконно или да сме ощетили някого. Е, навярно ще има и такива, които ще кажат, че ни е много да дишаме дори въздуха тука, но това са единици болни мозъци. И не вярвам болшинството сънародници българи да гледа на нас мюсюлманите в БГ по начина, който сме обрисувани в доклада на скъпия посланик Джон Байърли. Поне да беше дал конкретен случай водещ до опасностите, за които той претендира. Но пък като се замисля... ще има и такива, които ще кажат - хъм МЮСЮЛМАНИН - не може да им се има доверие и доклада си е много точен. Аз бих добавил само - говорете с примери дами и господа, моля ви - С ПРИМЕРИ!

Приятен ден и повече усмивки :)
цитирай
13. ikra - Админите пак изтриха доста коментари, единия чийто беше на богослов!
17.07.2011 16:33
Не виждам смисъл да правите такива неща г-да :)
Влезте в реалността - мир ще съществува, независимо кой какво желае и цели! Хората вече са твърде образовани и еродирани, за да се подлъгват от всяко едно нещо подхвърлено в пресата и медиите.

слънчев ден :) не беше пожелание да слънчасвате, нека постоим на сянка и да се порадваме на хубавото време :)
цитирай
14. tili - Копирай бързо анонимните коментари,
18.07.2011 16:44
които искаш да запазиш. Изтриването става автоматично.
Привет:)
цитирай
15. mt46 - ...
18.07.2011 17:02
У всички етноси се срещат и фанатици, екстремисти, простаци... Веднъж един пиян психясал турчин вървеше след мен и викаше: "Гяур! Мръсни гяури!..." Понеже с пияни не разговарям, не му обърнах внимание...
цитирай
16. ikra - Автоматично?! Но някои си стоят :)
18.07.2011 17:35
tili написа:
които искаш да запазиш. Изтриването става автоматично.
Привет:)


Все пак благодаря за препоръката, ще се възползвам!
Приятен ден :)
цитирай
17. ikra - Е, пияния човек си е...
18.07.2011 17:37
mt46 написа:
У всички етноси се срещат и фанатици, екстремисти, простаци... Веднъж един пиян психясал турчин вървеше след мен и викаше: "Гяур! Мръсни гяури!..." Понеже с пияни не разговарям, не му обърнах внимание...


То волен без да е пиян какво говори та представи си, ако пийне :) :) :)
цитирай
18. ckarlet - Волен и хората му са крайни, Ikra. ...
19.07.2011 15:37
Волен и хората му са крайни, Ikra.
Мисля, че другите мислят и разсъждават:)
Поздрави!
цитирай
19. mt46 - Волен
19.07.2011 17:42
се правеше на отворен, но се разбра, че просто е болен...
ПП:Анонимните коментари не изчезват веднага, изтриват се по-късно от системата...
цитирай
20. ikra - Благодаря ти за инфото :)
19.07.2011 18:05
mt46 написа:
се правеше на отворен, но се разбра, че просто е болен...
ПП:Анонимните коментари не изчезват веднага, изтриват се по-късно от системата...


Явно трябва да бързаме да запазим ценните коментари :)
цитирай
21. 4aiotgluhar4e - Господ да ни пази! И нашия, и вашия. ...
20.07.2011 01:43
Господ да ни пази! И нашия, и вашия. Че нещо стане ли, каквото ни е правораздаването...
Иначе и аз не вярвам, че българските турци могат да направят някакви лошотии. Но виж, за арабската емиграция има доста верни неща в доклада.
цитирай
22. ikra - Здравей :)
20.07.2011 15:54
4aiotgluhar4e написа:
Господ да ни пази! И нашия, и вашия. Че нещо стане ли, каквото ни е правораздаването...
Иначе и аз не вярвам, че българските турци могат да направят някакви лошотии. Но виж, за арабската емиграция има доста верни неща в доклада.


Всевишния да помага да добруваме винаги и да няма конфликти! Амин!
Относно емиграцията на араби, арменци, турци, руснаци... и какви ли не - все пак света е отворен и всеки има право да отиде там където му харесва и смята, че може да се реализира. Затова аз не бих понечил да обвинявам когото и да било за това, че пребивава в БГ. Днес български граждани може да се срещнат по всяко кътче на света, нима това е лошо - има ги в Гърция, Испания, Китай, Русия, та дори и по Арабските страни. А да не говорим колко калпави хора има сред нас и каква лоша слава ни се носи по някои места (в следствие на гнусните и неморални деяния извършвани от хора от българия) . Но какво да се прави, всичко опира до морал и манталитет, а не до език, етнос или религия.

Приятен ден и повече усмивки :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4757034
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031