Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 18:18 - Сън или реалност?! (човешката заблуда)
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 2124 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 05.09.2011 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Веднъж един човек сънувал, че го гони лъв. Изплашеният човек побягнал към някакво дърво, покатерил се на него, седнал да един клон и зачакал. Поглеждал надолу, ала лъвът така и не си отивал - стоял там и го чакал. После човекът се огледал наоколо и забелязал два плъха, които обикаляли и гризели мястото, от което се разклонявал клонът, на който седял. Единият плъх бил черен, а другият - бял. Много скоро клонът щял да падне на земята, защото го били прояли.


Мъжът погледнал към земята със страх и забелязал, че голяма черна змия се била свила точно под него. Устата й зеела широко точно под него, така че той направо щял да падне в нея. След това погледнал нагоре, за да види дали има нещо, за което може да се хване и видял друг клон. На него имало медена пита, от която се стичали капки мед. Приискало му се да опита поне една от тях. Изплезил език и вкусил от капчиците мед. Медът имал невероятен вкус. Човекът поискал да вкуси още една капчица и така се увлякъл в сладостта на меда. Междувременно забравил за двата плъха, които гризели клона, за лъва на земята и за змията, която се била свила с отворена уста точно под него. Не след дълго се събудил и отишъл при един праведен учен, за да разтълкува значението на съня му.
Ученият изслушал човека, който подробно му разказал своя сън. Ученият рекъл: Лъвът, който си видял, е твоята смърт. Тя винаги те преследва, където и да ходиш, навсякъде е с теб. Двата плъха – черният и белият са нощта и деня. Черният е нощта, а белият – деня . Те обикалят един след друг и изяждат от времето ти, като по този начин те отвеждат все по-близо до смъртта. Черната змия със зейналата тъмна уста е твоят гроб. Той си е там и само чака да попаднеш в него. Медената пита е този свят, а сладкият мед са неговите измамни прелести. Искаме да вкусим капчица от тях, ала те са толкова сладки, че само една не ни стига, а опитваме всяка следваща, която обаче не ни е достатъчна... Междувременно се изгубваме в него и забравяме за нашето време, забравяме за нашата смърт, забравяме за нашите гробове…

Според Исляма този живот е много кратък и е изпълнен с материални блага, които могат да ни попречат по пътя ни на смирение и посвещаване на Всевишния. Не е лошо да притежаваме тези материални блага дотолкова, че да не забравяме нашите задължения към Създателя и да Му благодарим за тях. Този преходен земен живот не бива да ни обсебва и да ни кара да забравяме за Отвъдния.

Пророкът Мухаммед (мир нему) е казал: "Онзи, който спечели любовта и благоволението на Всевишния, винаги неговият край (смърт) ще бъде пред очите му и той винаги ще бъде притеснен за смъртта си. А онзи, който вземе сатаната за другар, той го надвива и подмамва, така че никога да не си спомня за смъртта."

Според известния поет Лонгфелоу “Животът на всички велики хора напомня, че можем да направим своя живот възвишен и напускайки да оставим след себе си стъпки върху пясъците на времето”, докато писателката Маргарет Мичъл твърди, че поколенията ще бъдат „Отнесени от вихъра“. Древните гърци са вярвали, че човешкият живот е като птица, която долита от пасаж и отлита в друг тъмен тунел, мимолетно престоявайки в светла стая, която според тях е нашият свят.

 

image




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4757382
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031