Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 15:39 - С пожелание за успех!...
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 5008 Коментари: 12 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Болката не винаги е отрицателна сила и не е нещо, което винаги трябва да мразите. Понякога човек печели, когато изпитва трудност и болка.

image  
Спомнете си как понякога, когато сте чувствали силна болка, вие искрено сте се молили и сте споменавали Всевишния.
Когато учи студентът, често изпитва силна мъка от тежкото бреме, може би понякога бремето на еднообразието, обаче накрая напуска този етап от живота си като учен. Той се е чувствал претоварен със страдание в началото, но сияе накрая.

Мъките и страданията на страстта, бедността и презрението от другите, рухването и гнева пред несправедливостите – всички те карат поета да напише плавни и пленителни стихове. Това е защото самият той чувства болка в сърцето си, в нервите си в кръвта си, в резултат на което е способен да вдъхне същите емоции в сърцето на другите. Колко много болезнени преживявания претърпява писателя, преживявания, които вдъхновяват блестящи произведения, на които идните поколения продължават да се радват и да се учат от тях...

Студентът, който живее удобен и спокоен живот и който не е огорчаван от трудности, или който никога не е сполетяван от беда, ще бъде непродуктивен, мързелив и бездеен човек...
image

Несъмнено поетът, който не познава страдание и който никога не е вкусвал горчивината на разочарованието, постоянно ще пише ред по ред евтини думи – пълна скука. Това е така, защото тези думи се изливат от неговия език, а не под влиянието на вътрешните чувства или емоции, и въпреки че той може да разбере какво е написал, неговото сърце и тяло не са изживели случката...

В историята на света съществуват примери с онези, които са произвели великите си творби, поради болката или страданието, които са изпитвали. 

Ел-Мутанаби, когато бил сполетян от жестока треска, написал някои от най-добрите си поезии. Ен-Набиха, който бил заплашен със смърт от Ен-Нуман ибн Мунзир, дал своя принос за класическата поезия с встъпителния куплет: „Наистина, ти си слънцето, докато другите крале са звездите.
Когато слънцето изгрее, на небето не се вижда нито една звезда.”

image
Има много такива примери за хора, които са преуспели и са се превърнали в легенди, поради страданието, което са претърпели. Затова, не ставайте прекалено загрижени, мислейки само за болката, и не се бойте от страданието. Възможно е чрез болката и страданието вие да станете много по-силни. И още повече, за вас да е по-истинско и по-благородно да живеете с пламенно и страстно сърце, което е било огорчавано, отколкото да живеете безразсъдно съществуване на студеното сърце и на късогледите виждания...  image
Чел съм доста книги с поезия, обаче повечето са безстрастни, без живот и душа. Това е, защото техните автори никога не са изпитвали трудности, и защото те са били композирани сред обкръжение от комфорт. Затова творбите на такива автори са студени, като буци лед...

Чел съм и много книги с проповеди, които не карат да помръдне и косъм от тялото на читателя и които нямат въздействие дори с тежестта на прашинка. Защото авторът не пише с чувство и емоционалност, с болка и страдание...   Ако искате да въздействате и да влияете на другите, независимо дали това ще е с вашата реч или с поезията ви, или даже с вашите действия, вие трябва първо да почувствате страстта и мотивацията вътре във вас. Трябва вие самите да бъдете развълнувани от смисъла на това, което се опитвате да предадете. Чак тогава ще осъзнаете, че притежавате силата да предадете своите мисли и убеждения на другите.
Успех! image




Гласувай:
25



1. pvdaskalov - Независимо чия е болката, тя е катализатор за творчество...
22.01.2013 16:57
Истинският творец непременно е душевед, поради което разпознава болката и у ближния...
цитирай
2. ikra - Който не е изпитал трудност и болка, няма как да оцени радостта от леснината и спокойствието...
22.01.2013 17:17
eliona написа:
Животът се състои от радости и болка.
Радостта, това е болка, която вече я няма.

Спокойна вечер :)
цитирай
3. ikra - Да, истинските писатели изливат душата си, а не са писарушки, търсещи просто реализация...
22.01.2013 17:21
pvdaskalov написа:
Истинският творец непременно е душевед, поради което разпознава болката и у ближния...

Спокойствие и повече вдъхновение :)
цитирай
4. mariniki - така си е, ikra ...
23.01.2013 09:55
страданието и болката съхраняват човещината...
усещането за милосърдие и доброта ни дава и криле за духовното...
благодаря ти, за мъдрите думи... за светлото послание,
от сърце..

цитирай
5. monaliza121 - страданието и болката съхраняват човещината...
25.01.2013 10:31
Много рядко. В повечето случаи озлобяват и маргинализират човека.
Зависи от качеството и количеството на болката...
цитирай
6. pvdaskalov - страданието и болката съхраняват човещината...
25.01.2013 22:14
Може и да е вярно, но не във всяка житейска ситуация. Само два примера:
1. Тежко болен. Светът му е крив. Страда, но вместо да бъде благодарен на тази, която го гледа, той е недоволен и я навиква непрекъснато. Излиза, че при страдание и болка човещината изчезва. Конкретен пример. В един голям луксозен апартамент в Бенгази живеехме три семейства. Най-младата от съпругите беше медицинска сестра. Дойде си един ден от работа и я виждаме със зачервена буза и сълзи в очите. "Мими, какво е станало с теб?" Тя не издържа и захлипа... Когато все пак се успокои, обясни: "Поставям инжекция на възрастен мъж, а той се извъртя и ми шибна шамар. Заболяло го било..." А може и кръв от пръста да му е взела; наистина боли...
2. Мастит български писател, вместо да си гледа измислените герои, прописа и "научни" трудове. На едно място си позволи следната оценка: "... археологическата и историческата наука у нас не може да се персонифицират нито с Овчаров, нито с Джингов, Вълев или Станилов и с техните недомислия, грехове и грешки.” Знаете ли, оскърблението е по-силно от физическата болка. Интересно каква човещина може да се очаква от нас след думите, изречени по наш адрес. Трябваше ли сестра Мими като добра християнка да си даде и другата буза за шамар? Или ние да подвием опашка, след като знаем истинските грехове на опонента, който ни овековечи с тази нелепа оценка?
Нима страданията и болката на децата с подутите коремчета в Африка (и не само там) съхраняват човещината? Или зверските ритници по падналия "атентатор" там на сцената показват човещина? Толкова от мен. Зная само едно, че да изкажеш общовалидна сентенция е мнооого трудно. П. В.
П.С. Припомнете си и приказката за дърваря и мечката. Ако някой не я помни, ще я разкажа допълнително...
цитирай
7. kundalini - Ела болко, че без теб - по болка е:(
25.01.2013 23:08
"Ако искате да въздействате и да влияете на другите............. вие трябва първо да почувствате страстта и мотивацията вътре във вас ...."

Не мисля така.

ник`ви страсти, ник`ви страдания - само чист разум и сила!

и нека силата да бъде на страната на Истината!

цитирай
8. pvdaskalov - "Нека силата да бъде на страната на Истината!"
26.01.2013 00:19
"Никакви страсти, никакви страдания - само чист разум и сила!"
Ама Вие пожелавате каква трябва да бъде науката, мила!
Обаче не сте съвсем права. Възприемам като по-близък до реалния живот следния текст у Икра: "Болката не винаги е отрицателна сила и не е нещо, което винаги трябва да мразите. Понякога човек печели, когато изпитва трудност и болка." Моето мнение е, че много често значими научни открития са направени именно поради трудността на проблема или болката от това, че някои "светила" не те признават и дори ти пречат... Едва след време се разбира кой е крив, кой е прав.... И тук може да се отвори цяла торба с примери, но по-добре да ги обсъждаме другаде. Постингът е твърде поетичен, за да го товарим с частните случаи. Благодарим за търпението, Икра!

цитирай
9. inel379 - Всяка болка е повод за равносметка.
27.01.2013 08:53
Тя е ориентир за бъдещето.
Предизвиква промени.
В идеи, мисли, действия.
Социализира ни.
Буди човечността с по-голяма сила.
Отваря очите за доброто, радостта, смисъла.
Поздрав!
цитирай
10. ikra - Интересно казано :)
29.01.2013 21:06
eliona написа:
Животът се състои от радости и болка.
Радостта, това е болка, която вече я няма.

цитирай
11. ikra - Ако не можеш да съчувстваш... навярно си бездушен... как тогава искаш да достигнеш душите :)
29.01.2013 21:08
pvdaskalov написа:
Истинският творец непременно е душевед, поради което разпознава болката и у ближния...

цитирай
12. ikra - Да, а без равносметка сме за никъде...
29.01.2013 21:10
inel379 написа:
Тя е ориентир за бъдещето.
Предизвиква промени.
В идеи, мисли, действия.
Социализира ни.
Буди човечността с по-голяма сила.
Отваря очите за доброто, радостта, смисъла.
Поздрав!


Спокойна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4758012
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031