Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2013 13:08 - Добрият учител - критерий за успеха на детето
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 2677 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Според резултатите от ново изследване, учениците, които са имали поне един забележителен преподавател, когато са били на възраст от 9-13 години, имат по-голяма вероятност на постъпят в университет, а по-нататък да печелят повече, отколкото връстниците им, на които не им е провървяло с учителите.   Изводът е направен, въз основа на анализ на информация за повече от 1 млн. ученици.   Това е сериозно доказателство, че обучението е дългосрочен процес, както и това, че влиянието на добрият наставник е дългосрочно, коментира икономистът Радж Чети от университета в Харвард.   Добрите учители възпитават добри ученици!   Не е било лесно, обаче да се докаже това твърдение. Новото проучване, обхванало над 800 училища и данните от периода от 1988 до 2009 г. на ученици от 4 до 8 клас, а също и посещаемостта на колежа и доходите на випускниците на възраст 28 години.   По-рано е било направено изследване, което доказало, че успеваемостта на ученика може да прогнозира нивото на доходите му в бъдеще. Икономистът Чембърлейн, обаче искал да провери друга хипотеза: обхваща ли влиянието на добрия учител бъдещето на детето или се ограничава до доброто представяне на тестовете в училище? За целта той разработил алгоритъм, който позволил да бъдат сравнени различните класове в рамките на едно училище и различните класове, в които са преподавали едни и същи педагози.   Когато Чембърлейн анализирал събраната информация, установил, че някои учители, винаги „предават“ студенти, постъпващи в университет или колеж. Т.е. влиянието на преподавателя се простира много по-напред във времето, а не само на матурите в училище. image   Освен това, учениците, които някога са имали добър учител, се изявявали с по-добра успеваемост и имали по-голяма посещаемост на занятията във висшето училище. Вероятно това се дължи на тези качества на преподавателя, които не намират отражение в стандартните тестове: учителите учат децата и на жизнени навици, които ги водят към успеха.   За съжаление настоящето изследване не дава да се разбере кои точно са тези качества на учителя, които оказват положително влияние на бъдещето на учениците. Освен това трябва да се изясни и определя ли се избора на добър учител от някакви социални и икономически условия в живота на ученика (като например нивото на образование на родителите).   Изследването е публикувано в  Proceedings of the National Academy of Sciences.   www.sroditeli.com



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zemela - Добър учител е този, който може да ...
04.11.2013 13:51
Добър учител е този, който може да мотивира децата да търсят знание. Веднъж научили се да учат, ще го правят през целия си живот.
цитирай
2. ikra - Да, търсенето на знание е много важно, както и неговото осмисляне, разбиране и прилагане
04.11.2013 17:07
В противен случай, човек се превръща в робот, на когото се имплантира определен чип... Това е разликата между хората и животните - че едните използват разсъдък и могат да отделят доброто от злото.
А днес дали учениците биват мотивирани да използват разума си и да имат желание да търсят знание... всекиму е ясно.
Лека и спокойна вечер! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4756733
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031