Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2013 20:30 - Немюсюлманка: "Сложих хиджаб, за да отправя послание!"
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 1643 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нора Джафари, е доцент по история в Университета Конкордия. На 8-ми ноември започва да носи хиджаб на работното си място, като израз на противопоставяне на  Харта на ценностите, съпричастност към жените, които носят хиджаб на публични и работни места, засегнати от the charter.

image

 В деня след като Квебекската Партия представи Bill 60, на 8-ми ноември, започнах да нося хиджаб на работното си място, в знак на противопоставяне с предложената Харта на ценностите. Не съм Мюсюлманка. но работя в публични сектор — доцент по история в Университета Конкордия — и като такава, принадлежаща към категорията работници, засегнати от Хартата в професионалния си живот.
Бях обмисляла носенето на хиджаб за известно време, не само като израз на противопоставяне с принципите на Харта на ценностите, но и като подкрепа и съпричастност към хората, за които Bill 60 се отнася.  Подходих постепенно - преди дори да беше внесена хартата, бях купила шал, който можех да нося като хиджаб. Носих го до и от работа, пазарувайки, взимайки децата от училище. Незабавно усетих ефекта. Почти всички, освен други жени, носещи хиджаб, отклоняваха погледа си, щом ги погледнех. Усещах техния дискомфорт. Или може би си внушавах - може би само аз бях тази, която се чувства некомфортно.  “Не съм Мюсюлманка,” чувствах се длъжна да обяснвам. “Правя това само за противопоставяна на хартата.” Имах усещането, че мамя. В деня, когато хартата бе представена реших, че е време за по-сериозен ангажимент — носене на правилен хиджаб. Малкия ми син, 5 годишен, реши, че хиджаба е нещо хубаво. “Всеки може да носи това, което иска”, каза той. Но пък 8 годишния ми син се стресна, като ме видя на вратата на класната си стая. “Децата ще ми се подиграват!” - каза той. Беше прав.

“Дъщеря ми учи в това училище и е тотално изолирана...” - сподели една майка в хиджаб, докато гледахме децата на двора. “Има приятелка, чиято майка е от Тунис. Когато тя не е на училище, дъщеря ми е съвсем сама.”
Първия ден, когато отидох на работа с хиджаб, хората бяха със смесени реакции. Оказа се, че е съвсем нормално нещо да носиш хиджаб в Конкордия. В Университета се чувствах по-малко напрегната с хиджаба си, отколкото на всяко друго публично място - метрото или улицата около дома ми. Хората, които ме познаваха, избягваха първи да кажат нещо за хиджаба, коментираха само ако първа спомена. Един колега каза: "Мислех, че се опитваш да държиш ушите си на топло в студеното.” Реших, че това, което трябва да правя, е да обяснявам носенето на хиджаб всеки път, когато срещна някой познат, така околните ще разберат действията ми и причината за тях. Говорих за подкрепа с всеки колега. 
И така нося всеки ден хиджаб...Някои студенти изглеждат изненадани. Не съм сигурна дали си мислят, че това е нещо, което професор трябва да прави или че това е неприемливо действие за един немюсюлманин. Подозирам, че просто не са достатъчносигурни да влязат в политическа дискусия с мен. 
Споделих желанието си да нося хиджаб на работата си с Ада, една от майките в детската градина и тя каза: "Страхувам се, че ще ви е трудно. Опасно ли е?" Казах й, че не ми е трудно (независимо, че понякога може да не ми е удобно, като например не чувам добре, като говоря по телефона). Имам поддръжници. Имам като защитник един страховит съюз. Имам културна столица. Е, засега изглежда доста по-трудно да бъдеш човек с хиджаб, който няма нито една от тези привилегии. Изглежда много по-трудно една жена да носи хиджаб всеки ден - както Ада например, когато се сбогува с децата си, а те влизат в училище, където другите деца са се научили да търсят и да се възползват от различието. Изглежда много по-проблематично когато носенето на хиджаб може да се окаже причина нечие дете да бъде поставено в изолация.  Всеки от нас би направил какво ли не, за да направи по-щастлив и лесен живота на децата ни, да им донесе повече успех. Да не махнеш хиджаба, когато чувстваш, че тези неща са поставени на карта, е наистина проява на смелост. 

Автор: Nora Jaffary Източникwww.montrealgazette.com/touch/story.html



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ikra - Много съм впечатлен от коментарите, които не пуснах да видят бял свят :)
17.12.2013 13:14
Все повече се убеждавам каква е причината да сме на този хал.
Приятен и спокоен ден ще пожелая, дори и на хората, които се бяха "потрудили" да напишат толкова нелепи и груби коментари. Като разгледах постингите на техните страници... ясно ми е що за птици са, и защо са толкова враждебно настроени. Проблема не е у другите, срещу които плюят и скачат - той се намира в главите им, за съжаление. Никой не иска да си го признае, поне не съм видял или чел, но не забелязвате ли, че ежедневието ни вече е изградено от злоба, ненавист и нападки. Не го ли забелязвате? Почти няма нещо градивно, което да мотивира хората към добро - в новините, в пресата, във филмите дори пълно е с тъга, мъст, ненавист, убийства и подли постъпки - едва ли не деградацията се е превърнала в модел, начин на мислене и поведение. На какво да се подражава?! В някои от коментарите пишеше "не на религията!". Интересно от какво имаме нужда след като нямаме морални ценности. И още нещо - какво е за нас религията - да нападнем морално и физически по-различно мислещите ли?! Това ли желаем, това ли са нашите цели, за това ли живеем? След като сме непродуктивни искаме да смачкаме другите и с това да се изявим и докажем колко сме добри - но добротата не се съдържа в мускулната сила, а в душевната доброта, в позитивния човешки мироглед...
Светла седмица, която да разсее тъмнината в душите и мъглата в умовете, която да донесе доброта и разбирателство за народа ни.
цитирай
2. neshin - !!!
18.12.2013 16:54
Не обръщайте внимание на простотиите, които ви пишат!
Просто хората все още не могат да надвият манталитета си.
Омразата и ненавистта, омерзението са завладели душите.
цитирай
3. ikra - Ами не им обръщам особено внимание :)
18.12.2013 17:55
neshin написа:
Не обръщайте внимание на простотиите, които ви пишат!
Просто хората все още не могат да надвият манталитета си.
Омразата и ненавистта, омерзението са завладели душите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4759310
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031