Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2014 16:11 - Апел за диалог между християни и мюсюлмани 1 част
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 3879 Коментари: 7 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 от Чавкат Маукари

Чавкат Маукари работи в World Vision International като директор на „Връзки между отделните религии“. Той е арабски християнин от Сирия, живее в Англия. Написал е няколко книги и статии, в това число „Пророкът и Месията“, „Поглед на арабски християнин върху исляма и християнството“ (IVP, 2001), „В търсене на опрощението“, „Прошка и наказание в исляма и християнството“ (IVP, 2004), „Две молитви за деня“, „Господната молитва“ и „Сура ал-Фатиха“ (CSS Books, 2007).

---------------------------------
Никога не ми е било ясно защо някои хора гледат на диалога и на мисията като на несъвместими понятия. Евангелските християни в частност (чието богословие споделям и аз) показват неоправдано недоверие спрямо диалога, защото за някои той се е превърнал в заместител на мисията. Тези две думи никога не бива да се отделят една от друга – не само защото са съвместими, но защото и двете трябва да се оформят взаимно.

image

Процес за цял живот
 


Израснах в общество, в което преобладаваха мюсюлманите. Заради вярата си в Бог и Исус Христос аз знаех, че съм различен от останалите, и постепенно започнах да осъзнавам, че разполагам с нещо много ценно, което мога да споделя с моите мюсюлмански приятели.
В училище за пръв път ми се отдаде възможността да разисквам религиозни теми с моите приятели мюсюлмани. С изненада установих, че много от тях проявяваха голям интерес към християнството. Аз също исках да науча нещо повече за исляма. Беше ми предоставена изключителна възможност, когато учителят по ислям прие молбата ми да влизам в неговите часове. Той често ме караше да изразя християнските си възгледи върху различни теми и дискусиите обикновено продължаваха извън класната стая. 

Завърших богословие в Париж. Като християнин от арабски произход усещах неудържимо желание да направя връзка между моята вяра и исляма. Това мое желание беше подсилено и когато работех за Международното сдружение на евангелските студенти сред арабски и мюсюлмански студенти. Те ми задаваха трудни въпроси, върху които не се бях замислял сериозно като студент по богословие. Ето защо не ми беше много трудно да се спра на теми, свързани с исляма, върху които да пиша дисертации в Сорбоната. Изучавайки исляма, бях принуден да преразгледам моите основни християнски убеждения, които често приемах за даденост.

В продължение на 12 години работих в християнския колеж All Nations в Англия, чиято насоченост са мисиите. Отговарях за курсовете по ислям и всяка година канех да ги води лектор мюсюлманин. В лекциите се предоставяше възможност за неподправени и често оживени разговори между студентите, лекторите и самия мен. 

През последните 3 години работя за World Vision 1, чието виждане е отзвук на думите на Исус, които Той изрича в синагогата в Назарет (Лука 4:17–19). Тази християнска хуманитарна организация действа в 20 мюсюлмански страни. На места като Афганистан, Мавритания и Сомалия например преобладаващите служители са мюсюлмани. Да запознаваме всичките си служители с християнството и исляма, е изключително преживяване – размишляваме върху въпроси, свързани с религията, и се учим един от друг за вярата на другия, а често и за нашата собствена вяра. Без да пренебрегваме това, което отличава двете религии, ние стъпваме върху обща основа и така работим по-добре за добруването на общностите, на които служим.

Следва продължение...


image



Гласувай:
9



1. josarian - Бог е един, без значение как го наричаме.
02.03.2014 17:47
Истината е, че религиите трябва да се обединят в една обща религия, в която основонто учение е творенето на Любов и Доброта, както и стремеж към единение с Бога. Всички ние сме част от общото цяло, капки от Океана, наречен Любов, Бог Светлина. Пътят ще дълъг и труден, но това е вярната посока.
цитирай
2. vandela007 - Пътят
02.03.2014 18:02
наистина е дълъг и труден. Преди 4 дни излезе едно клипче, в което водещият католик на една конференция от протестантски пастори заяви, че Католическата църква приема оправданието чрез вяра (това, което породи протестантизма). След като католицизма приема оправданието чрез вяра, протестантите вече няма за какво да протестират. Следователно вече няма необходимост от протестантски църкви. Те ще минат под знамето на католицизма. Това е крачка към обединяването на християнството; а за обединяване на християнството с другите религии има още доста път да се извърви. Но и това ще стане.... То е пророкувано в Библията и ще стане!
цитирай
3. ikra - От злото и лошотията страдат всички
02.03.2014 19:32
Здравомислещите хора трябва да започнат да си подават ръка и да си помагат в доброто и правдата. Именно те трябва да покажат чрез своите дела, давайки пример на останалите, че милостта и справедливостта може да надделее и да надвие човешките страсти и егоизъм. Както Исус (мир нему) казва: "По делата ще ги познаете!"
Спокойна вечер! :)
цитирай
4. vandela007 - Няма лошо
03.03.2014 11:11
Здравомислещи хора да се обединяват против злото и да си помагат в доброто и правдата.
Има обаче една подробност: според Библейските пророчества Римокатолическата църква и в частност папата, служат на целите на сатана. В книгата Откровение папската институция е определена като ЗВЯР. В края на световната история на този звяр ще се поклонят всички, които НЕ СА записани в КНИГАТА НА ЖИВОТА. Това означава че всички, които се наредят под знамето на католицизма, ще погинат, ще бъдат лишени от вечния живот, който Господ Исус Христос ни предлага. Бог има верни Свои чада във всички църкви и във всички религии; за тях ще се изпълнят думите: "Излезте от там, люде мои, за да не споделяте язвите...." (по памет цитирам).
И така: под предлог добруването на хората по света, католицизмът ще се опита да заблуди милиони хора, които ще ръкопляскат и ще тичат към него. За съжаление малцина са тези, които жадуват за истината, които ще търсят истината и когато я намерят, ще излязат от там. Те ще получат венеца на вечния живот.
Вижте това: http://vandela007.blog.bg/lichni-dnevnici/2014/03/03/prorochestvata-se-izpylniavat-pred-ochite-ni.1243909
цитирай
5. 4aiotgluhar4e - Би било прекрасно религиите да се ...
03.03.2014 19:17
Би било прекрасно религиите да се обединят, но ми е трудно да си го представя. Ние сме по-малко от 7 млн., живеещи на "земя като една човешка длан" и се ядем като кучета, пък какво остава за разни фундаменталисти - и ислямски, и християнски.
Много мъдрост има в текста, който прочетох. Честит празник!
цитирай
6. amity - Истината е, че религиите трябва да ...
04.03.2014 15:04
josarian написа:
Истината е, че религиите трябва да се обединят в една обща религия.

В Откровение обединяването на религиите се нарича Вавилон. Има само една истинска религия и тя идва от Бога. Има само Един Бог и Исус Христос, Когото е изпратил. Има само Един Създател. Всички останали "богове" нямат нищо общо с истиата и всеки, който им се покланя, се покланя на този, който иска да погуби човечеството - Сатана. Възможно ли е да има нещо общо между поклонението пред икони, статуи, мъртви, светии, за да се стигне до обединение? Не. Исус ясно каза, че всички трябва да са едно на базата на Божието слово! Исус е Основата. Той е Канарата. Той е Пътят, Истината и Животът. Всички останали са измамници. Може ли да се обединят истината и лъжата и да се получи истина? Не. Получава се по-голяма лъжа!
Ако човек е отвори Библията, ще си мисли, че обединяването на религиите "В името на любовта" е нещо добро. Но любовта идва от Бога, а не от хората. Който прави нещо от себе си, не слуша Бога.
цитирай
7. ikra - Идеята тук е да има разбирателство между хората и да бъдат приемани различните
04.03.2014 17:37
Не забравяйте какво е казал Исус (мир нему): "Обичайте враговете си. Отвръщайте с добро на онези, които ви мразят..." (Лука 6: 27)
Т.е. живейте с тях мирно и те ще бъдат победени посредством силата на мира. Човешката история е доказала този факт, че мирът сътворява всичко, докато насилието - нищо, то води до пагубност.
Нападките кой прав и кой крив не води до градивност.
Спокоен ден :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4757110
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031