Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2017 22:21 - Българи, изберете пътя на справедливостта и милосърдието, а не законите на джунглата...
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 3091 Коментари: 11 Гласове:
28

Последна промяна: 10.03.2017 22:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Отец Паоло Картези: Българи, изберете пътя на справедливостта и милосърдието, а не законите на джунглата
 
image

Отец Паоло Кортези пред храм-паметника „Св. Александър Невски” в София минути преди да отпътува от България след като беше заплашен със смърт за това, че прие в гр. Белене едно сирийско семейство бежанци |
Фотограф: Христо Христов.

Енорийският свещеник в гр. Белене Паоло Кортези, който през последните години работи неуморно за създаване на Парк-мемориал в бившия концлагер „Белене” и за почитането на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век, днес напусна България.  Това се случи, след като група провокатори в крайдунавския град се обяви против приетото от него сирийско семейство бежанци, потърсило законно убежище в България, а самият свещеник получи анонимни смъртни заплахи и заплахи за подпалване на църковния храм, в който служи. На своята страница във Фейсбук отец Кортези съобщи, че неговите ръководители от Католическата църква са решили да го приберат в Италия.

Минути преди да отпътува от София Паоло Кортези разговаря единствено с разследващия журналист Христо Христов в ексклузивно интервю за сайта desebg.com. „Не успях да защитя едно мирно семейство. Днес сирийците са бежанци. Преди 70 години бежанците в Европа бяха евреите. Утре може да сме ние”, казва в интервюто свещеникът и признава, че се чувства като бежанец сред бежанци. Неговият жест е към българските институции, които по думите му трябва да се събудят. „Аз не искам да виждам, че хората в България избират да живеят по законите на джунглата”, добавя още той и посочва истинския път – справедливост и милосърдие. Признава, че в Белене е оставил сърцето си и обещава да се видим отново.


Отче Кортези, какво се случи, че се стигна до това да напуснете България?

– Мисля, че всички разбраха какво се случи пред последните няколко дни в мирния град Белене. Не успяхме да защитим едно бягащо от война достойно и мирно сирийско семейство с права и с абсолютно редовни документи на пребиваващи в България бежанци. В Белене умря България, в Белене, умря справедливостта. Не знам дали държавните институции си дават сметка, но България загуби много от това.

Не можахме да защитим това мирно сирийско семейство. Дано Бог да ми прости. Аз вложих всички сили и действах според законите на страната, но не успях въпреки, че България е приела това семейство от Гърция и му е обещала закрилата му. За мен днес е много тъжен, траурен ден.


На какво се дължи тази омраза и страх, насадени в българското общество и негативно отношение към хора, които бягат от война и търсят мир и закрила?

– Трудно ми е да ви отговоря на този въпрос, защото проблемите в световен план са огромни. Според мен при тази ситуация, която се е създала и в България, всички ние трябва да направим проверка на съвестта си. Ние сме загубили онова, което може да намерим в първата страница на Библията – дървото на доброто и на злото. Ние сме загубили знанието за това, кое е добро и кое е злото. Къде е справедливостта и къде е несправедливостта. Къде е честта и къде е срамът и позорът. Къде са институциите и къде са провокаторите.

Всички видяхме кой протестира, всеки има очи и може сам да прецени къде е доброто, да го приемем и да го следваме с вдигната глава и без да се предаваме.


Чувствате ли се предаден от някого?

– Не, аз чувствам, че достойни хора, умни хора все още се страхуват да застанат на страната на доброто. Това ми е трудно да го разбера, още повече, когато знаеш, че ще направиш добро, когато знаеш, че си достоен и че Господ е с теб. Защо да се страхуваме?!


В думите ви прозира известно разочарование от случилото се в Белене, но това не е прецедент. Видяхме, че същото се случи и в гр. Елин Пелин.

– Да, случилото се в Белене не е прецедент. Надявам се да не се случи отново. Това е срам за един народ. Това е срам за институциите. Това е срам и за църквата. Да не може да защитят правата на едни бежанци, които имат всички законни права да получат убежище.

Днес това се случва със сирийските бежанци, преди малко повече от 70 години гонените са евреите. Тогава те са били бежанците в Европа. Утре може да се случи и на мен. Всъщност аз вече съм бежанец – хулен, заплашван със смърт, гонен. Днес виждаме как действат законите на джунглата, където онзи, който вика по-високо, се разпорежда с власт и решава съдбите на хората, вместо това да правят законните институции и почтените граждани.


Какво оставяте в Белене?

– В Белене оставям моето сърце. Оставям моите енорящи, оставам една мирна общност, която беше заплашена от 27 провокатори. Тя беше заплашена и от някои политически интриганти, и от недостойни хора. Те трябва да напуснат България.


На фона на всичко случващо се смятате ли, че ние сме научили уроците от миналото или повтаряме стари грешки?

– Както знаете Historia est magistra vita: историята е учителката на живота. Дано да не забравяме миналото. Видели сме много тъмни страници от историята, които започват от един прецедент. Както знаете, аз се грижа за паметта – за невинните жертви на комунизма и на останалите тоталитарни режими в Европа – фашизма и националсоциализма. Тези жертви са мъчениците на ХХ век. Почти всички от тях вече не са сред живите, Бог да ги прости. И ние не трябва да ги забравяме.

Но сега аз приех в моя дом в Белене невинни жертви, които са живи. Дано не виждаме повече хора, спазващи всички закони, да стават жертва на омразата и беззаконието. Нека България да бъде достойна страна и да не позволяваме онези, които не спазват законите, онези, които в нетрезво състояние и загърнати с чужди знамена крещят, хулят и манипулират обществото пред сградите на българските институции.


Не се ли опасявате, че думите ви няма да бъдат чути? Днес българското общество е разделено за пореден път, много хора са настроени конформистки, а друга маса е напълно безразлична, взряна в собственото си живуркане, ценностите са размити, а материалното е взело връх.

– Моят призив е българските институции да се събудят. Не може да се продължава така.


Нямахте дори време да си вземете довиждане с приятелите си в България, които ви обичат и уважават. Използвайте сайта desebg.com, за това което не успяхте да им кажете лично.

– Да, за съжаление не можах да си взема довиждане с много приятели. В последните дни просто спрях да отговарям на телефона, защото на ден получавах стотици обаждания. Надявам се да се видим отново.

Искам да се обърна към приятелите и добрите хора в България и да им кажа следното. Тук, пред храм-паметника „Александър Невски”, където с вас разговаряме, преди 74 години на днешната дата 10 март 1943 г. са излезли митрополит Кирил и екзарх Стефан сами на площада за спасяването на българските евреи. Срещу тях са били властите, срещу тях е била и нацистка Германия. А духовниците са се изправили и са отказали да мълчат. Не са се уплашили дори от нацистите и са застанали в защита на евреите.

Къде сте днес, патриарх Неофит? Излезте от вашата крепост. Заемете честна и почтена позиция, като тези смели ваши предшественици Кирил и Стефан. Народът има нужда от вашата дума!

Къде сте, г-н президент Румен Радев? Излезте и вие от вашето президентство и се обърнете към народа си. Вземете пример от другите лидери. Вземете пример от Мартин Лутър Кинг и неговата мечта за едно общество, в което няма да има дискриминация, където всички да живеем заедно. Говорете на своята нация, която тръгва по грешен път и влиза в джунглата.

Къде сте граждани на България? Излезте и покажете, че не сте съгласни! Къде сте български институции? Защо не работите така, че законите да се спазват? Защитете справедливостта!

В герба на нашия блажен мъченик Евгений Босилков, убит от комунистическия режим през 1952 г., е вградено посланието: „Справедливост и милосърдие”. Ето, това са релсите, по които трябва да се движим – да приемаме и защитаваме слабите и невинните, да им помагаме, да проявяваме милосърдие...

Аз изпитвам срам, че не успях въпреки всички вложени сили да защитя едно мирно сирийско семейство – бежанци, търсещи убежище от войната в Родината им. И аз сега съм бежанец между бежанците. Днес аз се чувствам изгонен от моята Родина, защото аз обичам България като моята родна Италия. България е моят дом, моето семейство, моят народ...

Аз не искам да виждам, че хората в България избират да живеят по законите на джунглата. Обръщам се към всички честни и почтени българи в страната. Останете тук, не се предавайте” Борете се! Не се страхувайте! Пътят на истината и на справедливостта е единственият правилен път. Нека, следвайки го, да имаме правото да кажем: ние сме честни хора, ние сме на страната на доброто! Аз мечтая тази България – България на доброто да спечели.

desebg.com




Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ikra - .....
11.03.2017 18:55
"Колкото повече виждам, толкова повече мълча. Колкото повече мълча толкова повече чувам!" Сарра Асар
цитирай
2. shtaparov - Поздравления!
11.03.2017 19:20
Поздравления!
цитирай
3. ikra - Наистина този човек заслужава да му се стисне ръката, заради своята гражданска позиция...
12.03.2017 16:12
shtaparov написа:
Поздравления!

цитирай
4. ikra - ...........
12.03.2017 16:14
Днес виждаме как действат законите на джунглата, където онзи, който вика по-високо, се разпорежда с власт и решава съдбите на хората, вместо това да правят законните институции и почтените граждани.
цитирай
5. ikra - ...............
12.03.2017 16:15
Ние сме загубили знанието за това, кое е добро и кое е злото. Къде е справедливостта и къде е несправедливостта. Къде е честта и къде е срамът и позорът. Къде са институциите и къде са провокаторите.
цитирай
6. sestra - И болка, и срам, и омерзение, и безсилие,
12.03.2017 20:04
и непоносимост завладяват душата ми заради наглостта на тези, които провокират българите да губят лицата и сърцата си. Този кошмар носи огромно зло на България.
цитирай
7. ikra - Виждаме какво става, но предпочитаме да мълчим - къде от страх, къде от лоялност към някого...
12.03.2017 21:17
sestra написа:
и непоносимост завладяват душата ми заради наглостта на тези, които провокират българите да губят лицата и сърцата си. Този кошмар носи огромно зло на България.

Останах изумен от бездумието на съблогърите ми... Дългогодишните манипулации показват своя изключително добър ефект върху общественото мнение. Както казва Отец Паоло Кортези "...загубили сме знанието за това кое е добро и кое зло. Къде е справедливостта и къде е несправедливостта. Къде е честта и къде е срамът и позорът..."
Да, отстояването на доброто е трудно, защото може да последва натиск, нападки, заплахи, та дори и преследване. Именно затова са малко хората, които с искреност се занимават с обществена дейност и работят неуморно за благото на народа. Може да са малко, но ги ИМА!...
Благодаря, че се отбихте и изразихте своята гражданска позиция!!!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Браво, приятелю!
13.03.2017 06:20
Поздравления за постинга!
А фактът, че почтени, достойни човеци като отец Паоло Кортези са заплашвани и принуждавани да напуснат България, на която са се отдали с дух и разум, без да бъдат защитени от закона и държавните институции, си е чист позор! До там ли я докарахме, държавата да защитава наглеците и да гледа безучастно прогонването на почтените си граждани?!?! Що за държава е това?!?!
цитирай
9. ikra - Здравей!
13.03.2017 20:28
batogo написа:
Поздравления за постинга!
А фактът, че почтени, достойни човеци като отец Паоло Кортези са заплашвани и принуждавани да напуснат България, на която са се отдали с дух и разум, без да бъдат защитени от закона и държавните институции, си е чист позор! До там ли я докарахме, държавата да защитава наглеците и да гледа безучастно прогонването на почтените си граждани?!?! Що за държава е това?!?!

Проблема не е в държавата, приятелю. Проблемите ги създават хора, които са изпълнени със злоба и непочтеност...
цитирай
10. batogo - !!!:))) Така е, Икаре!
14.03.2017 06:57
А държавата, приятелю, това са хората. Ако преобладават злобните и непочтените, неосъзнатите и примитивите, то и държавата се превръща в такава, защото хората издигат във властта себеподобни, със същия манталитет.
цитирай
11. shveik5 - Няма по-благодатни времена от настоящите
14.03.2017 21:25
за лесното оформяне на милиони податливи на евтина демагогия примати. Разсъждаваме първосигнално, не като човеци, а като животни водени от ограничените си интереси. Не можем да различим плявата от зърното, а от жестоките години на манипулации плявата покълна и задуши зърното Моделирането е така овладяно, че вече не сме хора, а генно модифицирани мозъци. Жалко за участта ни! И поздравления за поста и позицията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4757230
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031