Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2009 23:56 - Н А С И Л И Е Т О В К Ъ Щ И
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 914 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Американският вестник "Акушерство и здравето на жената " привежда зашеметяващи резултати от своите изследвания:
      "Оказва се, че основна причина за смъртността на бременните жени в САЩ е убийството. 47% от пострадалите са имали висше образование, а 63% - работели или учели в училище. От 5,2% до 5,6% от бременните жени се сблъскали с жестоко отношение в къщи, докато в същото време с този проблем се сблъскват 16,1% от жените живеещи с партньор. Най-много от всички на лошо отношение в къщи са подложени самотните, неомъжени майки. Жените, които считат, че тяхната основна социална роля е ролята им на жени и майки, по-рядко се обръщат с жалби за лошо третиране у дома. Най-голям е броят на пострадалите от насилие в домашния кръг на тези, които безнаказано позволяват на мъжете да вдигнат срещу тях ръка."
      (Торес Кампбелл, "Културен произход и вярвания, влияещи за възникване на насилие над бременните жени", рубрика"Насилие и жертви" сайт www.medscape.сom, стр.11)

      Жертви на насилие станали 2 милиона французойки през 1995 год. и 2 милиона канадки през 1998 год. В Индия на насилие се подлагат 8 от 10 жени.

      По мнението на доктор Мухаммад Авад аба - Обейда, организираното насилие против жените може да бъде случайно или планирано. Това са телесни повреди, изнасилване, отвличане на хора и довеждане до самоубийство. В Йемен на 100 000 жени се падат 5,5 престъпления. Нравственото насилие над жената се изразява в лишаване от необходимата храна или отказ от полагане на медицински грижи, принудително задържане в къщи или оскърбления. (Йемен Обсервер, стр.1,2)

      Такива форми на насилие са твърде разпространени в целия свят, но обществото упорито не вижда истинската причина на този проблем, който влияе много негативно на бъдещите поколения.

      Сред причините, подбуждащи човека да извърши насилие, най-вероятна ще се окаже недостатъчната самооценка. Но съществуват и други мотиви, сред които могат да бъдат:
а) стремеж да подчини и контролира
б) садизъм
в) извратен мироглед
г) безработица
д) лоши жилищни условия
е) расизъм и несправедливост
ж) вредни навици (алкохолизъм, наркомания...)
з) бездомност, безпризорност, отчаяние.

      В Англия, по сведения на Офиса на националната статистика, се е увеличил броят на самоубийствата сред младите хора. Според данните, на 100 000 души на възраст от 15 до 25 години 16 души завършват своя живот със самоубийство.
(Ройтерс - здраве. "Мъжете на Великобритания все по-често извършват самоубийство", медицински новини Ройтерс, www. Medscape.com, стр.1 )

      Насилието, наблюдавано или преживяно в детска възраст, влече след себе си необратими последствия на социалните отношения, влошаване на резултатите от ученето и неправилна самооценка. В съзнанието на децата насилието се налага като оправдано, след като те редовно го виждат по телевизията. Във филмите, които заливат екрана, героите и злодеите имат една цел - да победят с цената на всичко и по всички възможни начини. Създадена за да повдигне рейтинга на канала, американската програма "Реалност ТВ" заема първите места сред най-популярните и това за пореден път доказва до каква степен хората са свикнали с кръвта и насилието.

      Някои европейски телешоу програми се различават само по това, до какви дълбини пробуждат садистичните наклонности на зрителите. Общото за всички тях е това, че участниците трябва да останат невредими при обстоятелства, които предизвикват депресия, сълзи и представляват реална заплаха за живота. Побеждава "оцелелият", който в края на играта получава огромна сума пари. "Останал жив" е американско шоу, в което изолират група обикновени хора на необитаем остров и те, за да не умрат от глад, са принудени да ядат червеи и плъхове. Тази програма само за миналата година привлякла вниманието на 52 милиона телевизионни зрители. В Швеция версията на "Останал жив" била забранена след като един от участниците завършил своя живот със самоубийство. Друго американско шоу под название "Островът на съблазните", кани 4 семейни двойки, на един остров, където ще ги подлагат на съблазни хора, целящи (по замисъла на продуцента), да разкъсат техните връзки.

      Насилието на война и в домашната среда, жестокото отношение към децата и оскърбленията - от това боледува нашето общество, опитвайки се да оцелее в един свят, изпълнен с насилие.

      За съжаление, социалните болести по-скоро се "одобряват", отколкото да се изкореняват от съвременното общество. Ако това продължи и за в бъдеще, то нашите деца ще живеят в свят, където насилието ще стане норма. Докато не бъдат направени съществени изменения, сърцето на човека ще продължи да закоравява.




Гласувай:
1



1. doriana - Да ви кажа ли как "одобрява...
02.10.2009 09:59
Да ви кажа ли как "одобрява" обществото насилието?
Като пускаме тия телепрограми в домовете си и като допускаме децата ни да ги гледат!
А другата страна на въпроса (в български измерения) е, че контролният орган, който би трябвало да следи за някаква етика при медиите - СЕМ, не върши никаква работа. Дебели гъзове, които седят в меките си кресла и взимат парички...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4786598
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49140
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930