Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2009 16:14 - ЦЕЛЕБНИТЕ ЧУДЕСА НА АБДЕСТА
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 2386 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 28.09.2009 11:30


image


Още отпреди 14 века нашият пророк (с.а.с.) ни учи как да извършваме обредното обмиване (уду, абдест) преди молитва, което се състои от 26 отделни движения. Повтаряни по 5 пъти на ден те съставляват общо 130 стъпки, които са едно от условията за поддържане на оптимално здраве.
“О, вярващи, когато станете за молитвата, измийте лицето и ръцете си до лактите, и обършете главата, и измийте нозете си до глезените. И ако сте омърсени, почистете се; и ако сте болни или на път, или някой от вас е дошъл от нужника, или сте обладавали жени, а не сте намерили вода, тогава потърсете чиста земя и натрийте с нея лицата и ръцете си. Аллах не иска да ви притесни, а иска да ви пречисти и да изпълни Своята благодат към вас. Дано сте признателни!” (5:6)
 
Преди молитва мюсюлманинът изпълнява гореспоменатите движения, които се състоят от измиване на ръцете до лактите, лицето, устата, ноздрите, краката до глезените по три пъти. Ушите и частта от главата зад челото се обърсват веднъж. По пет пъти на ден измиването не само почиства тези важни части на тялото от прах и мръсотия, но ги “омекотява” и освежава. Интересно е, че Пророкът (с.а.с.) препоръчва да се прави уду и преди лягане. Същия обред се поощрява и от йога експерти, които казват, че измиването с хладка вода на важни двигателни и сетивни органи като ръцете, очите, краката, устата и гениталиите преди лягане отпуща тялото и го подготвя за дълбок сън.

Стимулиране на биологичния ритъм
В статия озаглавена “Мюсюлмански обреди и въздействието им върху здравето”, д-р Магомед Магомедов асистент в отдела по Обща хигиена и екология на Държавната медицинска академия на Дагестан, говори за това как уду стимулира биологичните ритми на тялото и по-специално Биологично активните точки (БАТ), подобно на принципа на китайската медицина. Известно е, че тялото на човек е сложна система от електромагнитни полета, меридиани, биологични ритми и т. н. Вътрешните органи на свой ред представляват не по-малко комплицирано биоенергично цяло. Всички те имат постоянна двустранана връзка с кожата, по която се намират точки, чиито функции наподобяват бутоните на контролно табло. Това именно са Биологично активните точки, които отговарят за функционирането на определени органи.

В тази завладяваща статия д-р Магомедов набляга на приликите между обмиването преди молитва и някои методи в китайската рефлексология, но в същото време посочва и главните различия. За да се стане доктор по рефлехология са необходими 15 до 20 години учение, което не може да се сравни с лесните за научаване техники на уду. Освен това рефлексологията се използва главно за лечение на болести и много рядко за профилактика, докато уду има, както ще видим по нататък, много профилактични качества. Рефлексотерапията има и негативна страна, казва той, която липсва в уду: пациентът е изложен на травми поради използването на метода обгаряне. Според д-р Магомедов китайската медицина учи, че съществуват повече от 700 БАТ, като 66 от тях имат особено бърз терапевтичен ефект и се наричат драстични точки. От тези 66 точки, 61 са разположени в зоните задължителни за измиване при уду, а останалите 5 са между глезена и коляното. По такъв начин уду (абдестът) представлява терапевтичен комплекс от хидромасаж на БАТ и тяхното термално и физическо стимулиране.
БАТ по лицето (които се измиват при абдест) един вид “зареждат” такива органи като червата, стомаха и пикочния мехур и в допълнение оказват положителен ефект върху нервната и възпроизведителната система и добавя, че БАТ които са отговорни за костната система, червата, нервната система, стомаха, панкреаса, жлъчката, щитовидната жлеза, слънчевия сплит са разположени на десния крак, друга зона, която задължително се измива при уду. На левия крак са разположени БАТ отговорни за функционирането на хипофизата, която от своя страна регулира функцията на ендокринните жлези и контролира разтежа. В ушната мида се намират стотици БАТ, които при масажиране спомагат да се хармонизират работата на почти всички органи, намаляват високото кръвно налягане и облекчават болките в гърлото и зъбите. Обърсването на ухото с влажна ръка се счита за сунна (Традиция на пророка). Друг аспект на сунната, на който набляга д-р Могамедов е важността на масажирането и прилагането на натиск по време на абдест, което има научно обосновано обяснение.

Профилактично очистване
В книгата си “Молитвите: спорт за тялото и душата” Мухтар Салем описва профилактичните свойства на абдеста:

Кожа
Редовното обредно обмиване помага за предотвратяването рака на кожата. Салем предлага следното обяснение: частите на тялото, които се мият по време на абдест са именно тези части, които са най-често изложени на замърсяване, без значение дали ще е замърсяване породено от вътрешната секреция на тялото по повърхността на кожата или замърсяване от външни източници. Абдестът го премахва пет пъти на ден и поддържа чист външния слой на кожата, което на свой ред спомага за правилното функциониране на клетките под него. Освен това измиването с вода укрепва окончанията на кръвоносните съдове и спомага за ефикасното им функциониране. Салем говори за изследвания доказващи, че химикалите са една от главните причини за рак на кожата, и че най-сигурният начин за предотвратяването рака на кожата е редовното й почистване.

Уста
Очевидната причина за измиването на устата, казва Салем е премахването на частиците храна, които причиняват проблеми по зъбите и венците. Това също е и една от причините за поощряването на сивак (корен с власинки, използван за почистване на зъбите) преди абдест.

Ноздри
Почистването на ноздрите представлява много важна профилактична мярка, тъй като това възпрепятства микробите от ноздрите да преминат в дихателната система.

Лице
Честото измиване на лицето укрепва клетките на лицевата кожа и предотвратява ранното образуване на бръчки също има и почистващ ефект върху очите и предпазва от очни инфекции. Почистването на ушите пък спомага за премахването на ушната кал, която може да причини инфекция на вътрешното ухо.

Крака
От сунната на Пратеника (с.а.с.) е измиването между пръстите на краката, което е от изключително значение, казва Салем, тъй като предпазва от подагра краката, които в днешно време са затворени в обувки през по-голямата част от деня.

Потушаване на огъня на гнева
В извършването на обредното обмиване залягат и принципи за опазване на околната среда. Пророкът (с.а.с.) мнoгoкратно поощрява пестенето на водата даже когато уду се извършва с течаща вода. От Ибн Михай научаваме че Пророкът (с.а.с.) казва:
“В абдеста съществува шейтан, който се нарича Валхан, което означава алчен. Избягвайте разхищението на вода.”

Мюсюлманите биват поощрявани да извършват абдест когато са ядосани, защото водата има освежаваш ефект, тъй като гнева е от шейтана, а той е сътворен от огън, гневът може да се загаси с вода.

В заключение, тази статия освен че спомага за разбирането на ползата от абдеста, от нея може да се направи извод, че не бива нещата да се разглеждат повърхностно, а да се вярава, че във всичко, което Аллах ни предписва има мъдрост, дори и да не я виждаме на пръв поглед.

“И рекоха: чухме и се подчинихме. Опрости ни, Господи наш! Към теб е завръщането.” (2: 285)
“…И не говори той от себе си. Това е само откровение, което му се разкрива.”
(53: 3, 4)



Гласувай:
3



1. rafayamaha - Наистина Аллах е най-велик и знае, какво е добро за нас
24.09.2009 16:58
Да наистина това вярно.По начало ние сме изградени от вода в много голям процент.Абдеста е прекрасен ритуал,пречистващ освен телата ни и душите ни (на истинските вярващи).
цитирай
2. анонимен - супер е!
24.09.2009 17:17
супер е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4785088
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49139
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930